Szarlotka bez tłuszczu

Jesień to najlepsza pora na gotowanie. Przyroda dostarcza nam największą ilość wyjątkowych produktów: grzyby, śliwki, dynie, orzechy, jabłka. Oh! lista jest smacznie długa. Ostatnio moją kulinarną uwagę przyciągają jabłka. Uwielbiam ich smak i możliwości które dają. Dziś dla Was pyszne i zdrowe ciasto bez dodatku tłuszczu, przygotowane na mące pełnoziarnistej z dużą ilością cynamonu i kardamonu. Zakochałam się w tym przepisie i jestem pewna, że Wy też jeśli tylko spróbujecie. Szybki i prosty przepis na zdrową szarlotkę bez tłuszczu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 35 min
Czas całkowity: 45 min

Składniki:

500 g jabłek (4-5 sztuk)
2 jajka
1/3 szklanki + 1 łyżka cukru trzcinowego
1 cytryna
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
110 g mąki pełnoziarnistej
75 ml mleka roślinnego lub chudego mleka krowiego*
2 łyżeczki proszku do pieczenia**

Przygotowanie:

1. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół.

2. Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut.

3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

4. Mąkę przesiać wraz z cynamonem,kardamonem i proszkiem do pieczenia.

5. Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać.

6. Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

* Mleko można zastąpić sokiem jabłkowym.

*Jeżeli chcecie możecie zamienić proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną ( 1 łyżeczka) wtedy podczas ucierania jajek z cukrem należy dodać 2 łyżki soku z cytryny.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









74 Responses

  1. admin admin pisze:

    wystarczy jedno jajko zastąpić 1 łyżką siemienia lnianego wymieszanego z 2 łyżkami wody

  2. Iza pisze:

    nie ma co, popisałaś się w DD TVN- SZpaghetti bolonEZ- chyba spaghetti bolognese!!!! Żenada. i ty wydajesz książki kulinarne?!

  3. Majuśka pisze:

    Szarlotka wyborna, właśnie zjadłam na drugie śniadanie do drugiej kawki :-) Czuje sie z tego tytułu jak milion $ 😉
    Mam pytanie na przyszłość. Czy zamiast cukru można użyć syropu ryżowego? Ewentualnie miodu? I jakie wtedy musiałyby być proporcje syrop:mąka? Czy może bez zmian?

    • admin admin pisze:

      wspaniale bardzo dziękuję :)
      lepiej użyć miodu lub syropu ryżowego ale tego z brązowego ryżu w takich samych proporcjach jak cukru jednak proponuje dodać 120-130 g mąki

      • Majuśka pisze:

        Och! Kinga Paruzel mi odpisała! 😍 Dziękuję bardzo!!! Teraz to juz w ogóle czuję się jak 10 mln $! Tak myślałam, że dobrze byłoby zwiększyć ilość mąki, ale że jestem laikiem w tej dziedzinie wolałam zapytać, żeby nie zepsuć arcydzieła 😉 Jeszcze raz dziękuję bardzo za odpowiedź! 😊

  4. Asia pisze:

    Kingo a zamiast maki przennej można użyć gryczanej bądź orkiszowej? Jeśli tak to w takich samych proporcjach? Pozdrawiam

  5. Ania pisze:

    Kingo, zachwyciło mnie to ciasto. Postanowiłam ją zrobić.
    Kilka dni temu mi wyszła, ale okazało się, że mam zbyt szeroką tortownicę i ciasto było dosłownie 2cm :( ale pyszne, choć przez słodkie jabłka (mąż wybierał a ja nie dopowiedziałam, że kwaśniejsze mają być 😉 ) było dość słodkie.
    Wczoraj robiłam drugi raz, tym razem z mniejszą ilością cukru i z jabłkami odmiany słodko-kwaśnej twardsze. I tym razem zrobiłam to w mniejszej foremce – keksówce i ciasto nie dość że nie wyrosło, znowu jest mini mini to jeszcze w środku jest klejące. Piekarnik zawsze piekł super, jest nowy. Jak w przepisie były określone min to on upiekł czasem już kilka min wcześniej 😉
    Mąki użyłam oba razy – pszennej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny (choć trzeci raz planowałam to zrobić z mąki owsianej bo muszę używać produktów o niskim ig).
    Pomooocy :) jest pyszne a mi nie wychodzi ;(

    • admin admin pisze:

      Aniu myślę że powodem mogą być jabłka kiedy są za soczyste ciasto robi się mokre należy je wtedy przed pieczeniem obtoczyć w otrębach albo w dodatkowej mące aby wchłonęła nadmiar soków. Kolejny powód to foremka jeżeli jest wyższa i ciasta w niej więcej należy ciasto piec dłużej. Mam nadzieję że się nie zniechęcisz i spróbujesz jeszcze raz :)

  6. Agata pisze:

    Kingo – wlasnie zrobilam Twoje ciasto:) pachnie i wyglada oblednie ale mam jedno pytanie. Czy ono powinno byc mokre? Bo wyszlo mi takie wilgotne. I w sumie nie wiem czy to przez jablka/mleko roslinne czy jednak cos mi nie wyszlo… Bede wdzieczna za odp.

  7. Agnieszka pisze:

    Pytanko: czy to ciasto ma konsystencję lejącą?? Bo mi tak wyszło i nie wiem czy coś pomieszałam:) Dałam mąkę orkiszową i mleko zwykłe.
    PS. przepis na chlebek bananowy genialny, co drugi dzień piekę i znika jakoś;)

  8. Natka pisze:

    Właśnie zajadamy z synkiem jeszcze ciepłe – PYYYYCHA :)

  9. Ewa pisze:

    Właśnie zrobiłam na drugie śniadanie. Wyszła idealna. Dzięki uwielbiam takie przepisy na lekkie słodkości

  10. San pisze:

    Kinguś, czy mleko mogę zastąpić np. mleczkiem kokosowym? Niestety mam uczulenie :(

  11. Martyna pisze:

    Czy mozna zastąpić mąkę pełnoziarnista mąka gryczana?
    Pozdrawiam

  12. Mamgness pisze:

    Czy można jabłka zastąpić rabarbarem czy będzie zbyt soczyscie?

    Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      oczywiście że można zastąpić ale proponuje rabarbar obrać, pokroić w kostkę i posypać cukrem trzcinowym, odstawić na 5-10 minut a następnie odsączony dodać do ciasta. Ps. sama na pewno w sezonie zrobię to ciasto z rabarbarem i dziękuję Ci za tą inspirację :*

  13. Mamgness pisze:

    dziękuje za odpowiedź Ja jestem rabarbaholiczka, poprostu uwielbiam ciasta z nim, nie potrafię się oprzeć :) stąd ten pomysł :) jeszcze raz dzięki :)

  14. Ta szarlotka jest wspaniała:) …. dziekuję za przepis, który znalazł się w tych naj:)

  15. Andzia pisze:

    Upiekłam dziś to ciasto, nie dość, że łatwe i zdrowe to jeszcze bardzo smaczne! Nie klei się, jest lekko wilgotne od jabłek i takie aromatyczne – pycha! Dzięki za przepis Kingo – upiekę jeszcze nie jeden raz :-)

  16. Ola pisze:

    Ciasto wyszło rewelacyjnie !!! Moje znikło chwilę po wyjęciu z piekarnika 😀 i bez wyrzutów sumienia 😍

  17. Gosia pisze:

    Witam serdecznie, czy zamiast mleka można dać jogurt ? Jeśli tak to w jakiej ilości ? Pozdrawiam

  18. Marta pisze:

    Ja mam pytanie jaki rodzaj jabłek wybierasz do tego ciasta żeby nie były za soczyste, i jakiej średnicy masz brytwanke :). Pozdrawiam :*

    • admin admin pisze:

      ciasto to piekłam w formie 23 cm – a jabłek używam odmian: szara renety lub – ten już jest bardziej soczysty ale lubię ich smak – Ligol

  19. Kasia pisze:

    Czy moge cukier zastąpić miodem? :)

  20. Coffee pisze:

    Pani Kingo zrobiłam już szarlotkę drugi raz i niestety drugi raz zakalec. Stososwałam się do przepisu co do grama.. Nie wiem co jest tego przyczyną..

  21. Coffee pisze:

    Nie wiem jakie dokładnie, ale były bardzo dojrzałe ichciałam się ich po prostu pozbyć. Jakie byłyby najlepsze?

  22. marlenka02 pisze:

    A czy można mąkę wieloziarnistą zastąpić mąką kokosową lub ryżową?

  23. Natalii pisze:

    Czy można zamiast cukru dodac stevi? Czy są placki na stevi, bo mi to co ja piekę jesli
    cukier zastępuje stevia nie wychodzą. Help chcę aby to bylo jak najmniej kaloryczne

  24. A. pisze:

    Zrobiłam pół na pół z mąką gryczaną, użyłam jabłek antonówek, zaraz ląduje w piekarniku. Mam nadzieję, że się uda! Pachnie pięknie za sprawą cynamonu, a przede wszystkim – kardamonu.

    • admin admin pisze:

      tak! ja też uwielbiam kardamon – kochana daj znać jak Ci wyszła :)

      • A. pisze:

        Z początku się wystraszyłam, bo po 35 minutach patyczek był mokry. Piekłam ciasto 15 minut dłużej i wyszło idealnie :) pyszne, słodziutkie, aromatyczne, a do tego ma tak mało kalorii… mój numer 1 wśród zdrowych wypieków! :-) Dziękuję za przepis :*

  25. Zuzia pisze:

    Kingo, mam mąkę pszenną 1850 graham – czy jest to mąka pełnoziarnista?

  26. Basia pisze:

    Uwielbiam takie ciacha: szybkie, łatwe i pyszne 😀 przepis wydrukowany, do następnego pieczenia ☺

    Smacznego wszystkim 😉

  27. Magda pisze:

    Wyciągnęłam ciasto po 35-40 minutach. Niestety nie wyszło. Było mokre i nie wyrosło. Wiesz może dlaczego?;(

  28. Bede pisze:

    Kingo, upiekłam z mąką gryczaną, wyszło dobre. Jednak tym razem chciałabym wymieszać mąkę gryczaną z inną bg. Jaką polecisz, aby było delikatniejsze w smaku? Posiadam ryżową ziemniaczaną, z amarantusa I taipoki. I ile dać gryczanej i ile tej drugiej? Ponadto mam pytanie o brzoskwinie z syropu. Pewnie będą zbyt wilgotne do ciasta? ☺dziękuję z góry za odp ☺ pozdrawiam.

    • admin admin pisze:

      Można użyć brzoskwiń z syropu tylko należy je wcześniej odsączyć. Co do mąki – gryczaną najlepiej wymieszać z inną lekką mąką. Ryżowa, ziemniaczana i z tapioki to mąki skrobiowe i one powodują że wszystko się klei – na nich np.doskonale udaje się kisiel – polecam je do ciasta aby było bardziej wilgotne i zwarte ale to w proporcjach około 2 łyżek. Polecam gryczaną wymieszać z mielonymi migdałami, mąką jaglaną, mąką kokosową – ale tej też dajemy około 3 łyżek

  29. Alutka pisze:

    Przepraszam (może to banalne pytanie) ale zaczynam dopiero przygodę ze zdrowymi produktami i w poszukiwaniu mąki na to cudo jedyna jak mi wpadła w ręce to „mąka LUBELLA , pełne ziarno – 3 zboża do wypieku chleba” Czy to o taką mąkę chodzi ????

  30. Fitmum pisze:

    Czy z mieszanek maki owsianej bezglutenowej, maki jaglanej i maki kokosowej wyjdzie? W jakich proporcjach najlepiej dać te mąki? Z góry dziekuje za odp.

  31. eve pisze:

    witam bardzo przypadly mi do gustu Pani przepisiki, wszystko co teraz robie , robie bez cukru bialego i bialej maki chcialam zapytac czy mozna uzyc maki orkiszowej 1050 badz pelnoziarnistej?i ile to by bylo przeliczajac na szklanki?czy musi byc maka przesiewana?moze Pani by mogla nagrac tez przepisy fajnie by bylo:)pozdrawiam i czekam na nowe fit przepisy:)

    • admin admin pisze:

      Droga Eve – pozwoliłam sobie pisać do Ciebie po imieniu – i Ciebie prosze o to samo :)
      Więc można użyć mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej – ważne jest aby je przesiwiewać (na koniec pozostałe na sitku otręby wrzucamy do ciasta) ponieważ ciasto wychodzi wtedy delikatnie i ładnie wyrasta

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel