Szarlotka bez tłuszczu

Jesień to najlepsza pora na gotowanie. Przyroda dostarcza nam największą ilość wyjątkowych produktów: grzyby, śliwki, dynie, orzechy, jabłka. Oh! lista jest smacznie długa. Ostatnio moją kulinarną uwagę przyciągają jabłka. Uwielbiam ich smak i możliwości które dają. Dziś dla Was pyszne i zdrowe ciasto bez dodatku tłuszczu, przygotowane na mące pełnoziarnistej z dużą ilością cynamonu i kardamonu. Zakochałam się w tym przepisie i jestem pewna, że Wy też jeśli tylko spróbujecie. Szybki i prosty przepis na zdrową szarlotkę bez tłuszczu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 35 min
Czas całkowity: 45 min

Składniki:

500 g jabłek (4-5 sztuk)
2 jajka
1/3 szklanki cukru trzcinowego + 1 łyżka cukru trzcinowego
1 cytryna
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
110 g mąki pełnoziarnistej
75 ml mleka roślinnego lub chudego mleka krowiego*
2 łyżeczki proszku do pieczenia**

Przygotowanie:

1. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół.

2. Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut.

3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

4. Mąkę przesiać wraz z cynamonem,kardamonem i proszkiem do pieczenia.

5. Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać.

6. Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

* Mleko można zastąpić sokiem jabłkowym.

*Jeżeli chcecie możecie zamienić proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną ( 1 łyżeczka) wtedy podczas ucierania jajek z cukrem należy dodać 2 łyżki soku z cytryny.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









113 Responses

  1. Asia pisze:

    Kolejny raz spróbowałam upiec tą szarlotkę, zamiast jabłek dodałam gruszki,mąkę też zmieniłam bo zabrakło wiec dałam pół na pół gryczaną+pszenną i ubijałam składniki jak na biszkopt.Ciasto mega:)tak delikatne i puszyste że paluszki lizać, dziękuje za ten przepis.Pozdrawiam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel