Szybka tarta limonkowa

Ten przepis jest świetny. Dowodem na to jest fakt, że zanim ujrzał światło dziennie wykonany był co najmniej 5 razy. Nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Zresztą poniższe fotografie to tarta już w połowie zjedzona. Idealnie smakuje w upalne dni, obowiązkowo mocno schłodzona i podana z owocami sezonowymi.

Specjalnie na wasze facebookowe życzenie :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 składniki na spód

25 sztuk ciasteczek maślanych pełnoziarnistych (1 duże opakowanie)
4 łyżki masła + 1 łyżeczka do posmarowania blachy
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 170 º C z funkcją grzania góra – dół. Formę o średnicy 22 cm  (może byc również 23-25 cm wtedy tarta będzie niższa) wysmarować masłem.
2. Ciasteczka zmiksować wraz z cukrem i cynamonem. Dodać roztopione masło i całość zagnieść.
3. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy na wysokość około 2 cm. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.

Składniki na krem limonkowy

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
4  żółtka
½ szklanki soku z limonki (2-3 sztuki)
skórka starta z 2 limonek

Przygotowanie kremu:

1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie przez około 1 minutę.
2. Masę limonkową wlać na podpieczony spód ciasta i ponownie włożyć do piekarnika na 15-20 minut.
3. Wystudzić i włożyć do lodówki na co najamniej 2 godziny.

Do wykończenia tarty użyłam sezonowych owoców tj.: borówek, jeżyn i malin oraz śmietany 30 % (200 ml) ubitej z 2 łyżkami cukru pudru i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)









2 Responses

  1. ewelina pisze:

    Hej! Zrobilam dzis ta tarte. Nie jest taka piekna jak twoja. Smaczna jest. Klienci chwala. Mam herbacinie w sepolnie krajenskim tea lady i tez robie to co lubie :). Wracajac do tarty spod wyszedl mi bardzo tlusty. Mozesz mi zdradzic jakich ciastek dokladnie urzylas. Bo ja musialam wykozystac 2paczki ciastek do jednej tarty i dalam mniej masla a maslo wyciekło mi z tarty podczas pieczenia i na paterze tez jest tlusto. Krem rewelacja. Ale nie jest taki zolty jak twoj. Zapraszam do siebie na pyszna herbate. Robie rozne warsztaty np degustacja swrow oraz parzenie herbaty. Pozdrawiam ewelina

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel