Zima sprawia, że jestem bardziej sentymentalna. Wspominam ludzi, miejsca i smaki. Robię to wszędzie – podczas zakupów, prowadzenia samochodu, na basenie. Zastanawiam się co będzie za kilka lat skoro już teraz mam w pamięci kulinarny raj. Pamiętam jak mój Tata łowił pstrągi w Dunajcu. I to właśnie ich smak przywołał ostatnio moje myśli i sprawił, że szybko znalazłam się w kuchni w tym tęczowym towarzystwie.
Niezwykle delikatne mięso, aromat czosnku, prażonych migdałów i pietruszki. Mój raj! Spróbujcie!
Smacznego:)
Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół. Naczynie żaroodporne posmarować łyżką oliwy.
Ryby oczyścić i osuszyć. Każdą skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć od wewnątrz i zewnątrz. Obtoczyć je w otrębach.
Umieścić je w przygotowanym naczyniu, wkładając do wnętrza każdej po 1 wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną drobno pietruszkę.
Ryby posypać z góry płatkami migdałów i skropić pozostała oliwą. naczynie z góry przykryć folią aluminiową.
Pstrągi piec 15 minut po czym zdjąć folię i piec kolejne 15 minut, aż migdały nabiorą złotego koloru.
Najlepiej smakuje z ryżem lub gotowanymi ziemniakami, podajemy je z kawałkami cytryn i obficie posypane natka pietruszki.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół. Naczynie żaroodporne posmarować łyżką oliwy.
Ryby oczyścić i osuszyć. Każdą skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć od wewnątrz i zewnątrz. Obtoczyć je w otrębach.
Umieścić je w przygotowanym naczyniu, wkładając do wnętrza każdej po 1 wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną drobno pietruszkę.
Ryby posypać z góry płatkami migdałów i skropić pozostała oliwą. naczynie z góry przykryć folią aluminiową.
Pstrągi piec 15 minut po czym zdjąć folię i piec kolejne 15 minut, aż migdały nabiorą złotego koloru.
Najlepiej smakuje z ryżem lub gotowanymi ziemniakami, podajemy je z kawałkami cytryn i obficie posypane natka pietruszki.
Pani Kingo, pstrąg jest przepyszny!!! Wczoraj zrobiłam na urodzinowy obiad i moja mama (która jest dość wybredna ;)) była po prostu zachwycona. Nie tylko urzeka smak ale również wygląd dana. Fanstastyczny przepis.
W zeszłym roku dostałam od „Mikołaja”,który zna moje upodobania-Pani książkę „Nie zwykła kuchnia..” i to było jedno z pierwszych dań , które zrobiłam! Teraz często gości na moim stole i zawsze jest pysznie!! Teraz już oglądam Pani przepisy na YouTube i są dla mnie za każdym razem inspiracją do tworzenia czegoś nowego! Dziękuję!
bardzo się ciesze i dziękuję za tak miły komentarz 🙂
Pyszna szybka rybka:)zamieniłam tylko oliwę z oliwek na masło klarowane:)
dziękuję za wypromowanie komentarz.
Czego mogę użyć zamiast otrębów szykuje dzis romantyczna kolacje i chciałam właśnie podać to danie … Pozdrawiam
można użyć bułkę tartą wykonaną z grahamki lub po prostu pominąc