Najlepszy pstrąg w migdałach

Zima sprawia, że jestem bardziej sentymentalna. Wspominam ludzi, miejsca i smaki. Robię to wszędzie – podczas zakupów, prowadzenia samochodu, na basenie. Zastanawiam się co będzie za kilka lat skoro już teraz mam w pamięci kulinarny raj. Pamiętam jak mój Tata łowił pstrągi w Dunajcu. I to właśnie ich smak przywołał ostatnio moje myśli i sprawił, że szybko znalazłam się w kuchni w tym tęczowym towarzystwie.

Niezwykle delikatne mięso, aromat czosnku, prażonych migdałów i pietruszki. Mój raj! Spróbujcie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 2 porcje:
2 pstrągi tęczowe
sok z ½ cytryny
2 łyżki otrąb żytnich
4 łyżki oliwy z oliwek
50 g migdałów w płatkach
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół. Naczynie żaroodporne posmarować łyżką oliwy.
2. Ryby oczyścić i osuszyć. Każdą skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć od wewnątrz i zewnątrz. Obtoczyć je w otrębach.
3. Umieścić je w przygotowanym naczyniu, wkładając do wnętrza każdej po 1 wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną drobno pietruszkę.
4. Ryby posypać z góry płatkami migdałów i skropić pozostała oliwą. naczynie z góry przykryć folią aluminiową.
5. Pstrągi piec 15 minut po czym zdjąć folię i piec kolejne 15 minut, aż migdały nabiorą złotego koloru.
6. Najlepiej smakuje z ryżem lub gotowanymi ziemniakami, podajemy je z kawałkami cytryn i obficie posypane natka pietruszki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









2 Responses

  1. micra pisze:

    Czego mogę użyć zamiast otrębów szykuje dzis romantyczna kolacje i chciałam właśnie podać to danie … Pozdrawiam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel