Ciasteczka owsiane bez mąki

Bardzo prosty i szybki przepis do wykonania, jednak należy odczekać parę godzin zanim masa owsiana zwiąże się w lodówce. Polecam zrobić je rano – przed pracą, a wieczorem w ciągu 15 min cieszyć się pysznymi i zdrowymi ciasteczkami lub zupełnie na odwrót nocą, a o poranku mieć niezłą dawkę błonnika. Kolejny raz dowód na to że w prostocie siła.
Polecam:)
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 2 szklanki płatków owsianych górskich (ja dałam po szklance pszennych i żytnich)
 ½ szklanki brązowego cukru
 ½ szklanki oleju
 ½ szklanki drobno posiekanych orzechów (ja dałam włoskie i słonecznik) - można też dodać rodzynki, kokos, żurawinę
 1 jajko
 2 łyżki skórki z pomarańczy
 1 szczypta soli

1

Płatki owsiane, cukier, olej, jajko, sól, orzechy, skórkę z pomarańczy mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

2

Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z funkcją grzania góra-dół

3

Blachę do pieczenia wykładamy papierem i wykładamy na nią kulki owsiane średniej wielkości w odstępach ok 4cm. Pieczemy ok 15 min aż zrobią się złote. Studzimy.

4

Ciasteczka te są z rodzaju tych trochę twardszych. Płatki mogą się trochę sypać przy formowaniu jednak należy je trochę powgniatać dłońmi. W piekarniku i tak się wszystko ze sobą ładnie zespoi.

Składniki

 2 szklanki płatków owsianych górskich (ja dałam po szklance pszennych i żytnich)
 ½ szklanki brązowego cukru
 ½ szklanki oleju
 ½ szklanki drobno posiekanych orzechów (ja dałam włoskie i słonecznik) - można też dodać rodzynki, kokos, żurawinę
 1 jajko
 2 łyżki skórki z pomarańczy
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

Płatki owsiane, cukier, olej, jajko, sól, orzechy, skórkę z pomarańczy mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

2

Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z funkcją grzania góra-dół

3

Blachę do pieczenia wykładamy papierem i wykładamy na nią kulki owsiane średniej wielkości w odstępach ok 4cm. Pieczemy ok 15 min aż zrobią się złote. Studzimy.

4

Ciasteczka te są z rodzaju tych trochę twardszych. Płatki mogą się trochę sypać przy formowaniu jednak należy je trochę powgniatać dłońmi. W piekarniku i tak się wszystko ze sobą ładnie zespoi.

Ciasteczka owsiane bez mąki
(Wyświetlono 169 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Avatar Aśka 4 listopada 2015 o 08:42

    Zrobiłam dziś, polecam gorąco. Pyszne… mam tylko pytanie czy można zastąpić cukier – miodem? bo tak by mi bardziej pasowało dietetycznie 🙂

    1. admin admin 4 listopada 2015 o 10:14

      oczywiście wtedy należy dodać więcej mąki – ciasto ma być plastyczne.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *