Czekolada na gorąco – eliksir wybranych

Moje życie jest jak… czekolada. Każdy kawałek potrafi zaskoczyć i odkryć zupełnie nowy smak. Czasami czuję jak bardzo potrafi być gorzka, po czym odczekam chwilę i pojawia się słodycz. Tak jak w życiu – są kawałki, które są cierpkie i te, które uwielbiamy.

Kiedy trzymam w ręku kubek z gorącą czekoladą – trzymam w ręku moje życie, w którym tańczą rozbawione w parze radość i smutek, uśmiech i łzy, smak i   niesmak. Uwielbiam moją gorzką czekoladę, jej aromat i smak.
I tak czekolada jak i życie nigdy mi się nie znudzi, bo to ja wnoszę do nich najważniejsze przyprawy: miłość, cynamon, szczęście, sól, uśmiech, rozmaryn, słodycz i miód. Czekolada eliksir wybranych!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 2 porcje:

500ml mleka migdałowego (lub dowolnego innego mleka)
4 łyżki kakao
szczypta kryształków soli różowej himalajskiej
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki miodu spadziowego (dla vegan: syrop z agawy lub stewia)
½ łyżeczki cynamonu.
½ łyżka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)

Przygotowanie:
1. Mleko wlać do rondelka odlewając 3 łyżki do szklanki. Dodać pozostałe składniki kakao, sól, gałązki rozmarynu, miód i cynamon.

2. Cały czas mieszając zagotować. W szklance z mlekiem rozpuścić skrobię kukurydzianą i wlać ją do rondla z gorącą czekoladą. Gotować jeszcze minutę aż napój nieco zgęstnieje.

3. Usunąć gałązki rozmarynu i wlać do szklanek. Udekorować kawałkami gorzkiej czekolady, gałązką rozmarynu lub kostkami kokosa. Podawać na ciepło.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego :)









3 Responses

  1. Marika pisze:

    Czy można zastąpić kakao gorzką czekoladą, na przykład 85%? Jeśli tak, jak zmieniłyby się proporcje i czy pani zdaniem to dobre wyjście pod względem zdrowotności? :-)

  2. Aśka pisze:

    Kinga ciągle eksperymentuję z Twoimi przepisami i jestem bardzo zadowolona z efektów i smaków, tak jak ta czekolada bomba dobroci i bardzo syta 😃

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel