Najlepszy tort migdałowy

Tort migdałowy – jest genialny, prosty w przygotowaniu, wyjątkowy w smaku! Zdecydowanie dla fanów migdałów i wanilii. Najlepiej smakuje na drugi dzień. W lodówce spokojnie wytrzyma do 4 dni – z każdym dniem oddając jeszcze lepszy smak. Podaje go zawsze z kwaśnymi owocami. Bosko smakuje marakuja ale świetnie sprawdzi się malina, porzeczka, jagoda lub granat.

Musicie spróbować ten przepis – gwarantuję będziecie oczarowani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na spody:

6 białek

300 g cukru drobnego do wypieków

100 g cukru pudru

400 g mielonych migdałów

½ łyżeczki proszku dopieczenia

Składniki na krem:

6 żółtek

250 ml śmietany 30%

6 łyżek cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 laska wanilii

200 g masła

Składniki na dekoracje:

100 g migdałów słupki

3 łyżki cukru trzcinowego

szczypta soli morskiej

5 owoców marakui

Przygotowanie spodów:

1. Piekarnik nagrzać do  temperatury 170 C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować 2 formy o średnicy 20 cm wykładając je papierem do pieczenia.

2. Białka ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez minutę następnie zmniejszyć i ubijać kolejne 2 minuty.

3.Cały czas miksując wsypać po łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę.

4. Cukier puder należy wymieszać  w osobnej misce z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.

5. Do ubitej,sztywnej masy z białek dodać zawartość miski z mielonymi  migdałami.Całość delikatnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.

6.  Masę przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika. Temperaturę od razu zmniejszyć do 150 C i piec 45 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim blaty do wystudzenia.

Przygotowanie kremu:

1. Żółtka ubić mikserem z  cukrem, aż do momentu kiedy masa będzie gęsta – około 5 minut.

2. Do ucieranych żółtek dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksować kolejną minutę.

3. W rondelku zagotować śmietankę  wraz z przeciętą wzdłuż laską wanilii.

4. Usnąć laskę wanilii i bardzo cienkim strumieniem wlewać śmietankę  do ucieranych żółtek.

5. Masę przelać do rondla i cały czas mieszając gotować na małym ogniu do momentu kiedy zgęstnieje. Odstawić, przykryć folią spożywczą i ostudzić.

6. Masło wyjąć z lodówki -niech osiągnie temperaturę pokojową. Następnie ucierać je 5 minut na puszyste krem aż stanie się białe.

7. Do cały czas ucieranego masła dodawać powoli po łyżce kremu budyniowego. Ma powstać gładki, żółty krem maślano-bydyniowy.

Przygotowanie dodatków:

1. Na patelni rozpuścić 3 łyżki cukru trzcinowego, dodać słupki migdałów i wszystko dokładnie wymieszać tak aby karmel pokrył migdały.

2. Całość posypać szczyptą soli i równo rozłożyć na papierze do pieczenia. Ostudzić, a następnie rozkruszyć bardziej posklejane kawałki.

3. Marakuje przekroić w połowie.

Przygotowanie tortu:

1. Wystudzony blat wyłożyć na  paterę, następnie na niego wyłożyć  ¾ kremu i przykryć kolejnym blatem.

2. Na samą górę wyłożyć pozostały krem. Całość udekorować karmelizowanymi migdałami.

3. Podawać z połówką marakui.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









25 Responses

  1. u pisze:

    Kinga!!!! Arcydzieło! Przewspaniały!!! Pozdrowienia serdecznie i równiez dla Twojego męża :-)

  2. catrin pisze:

    Zapowiada się pysznie:) Tylko jedna mała niejasność, w pkt. 3 w przygotowaniu spodów pisze „Cały czas miksując wsypać po łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę pozostawiając 150 g cukru” do czego wykorzystać to pozostawione 150 g cukru? Pozdrawiam :)

  3. Justyna pisze:

    Witam Pani Kingo
    Czy można upiec spód w jednej foremce a potem przekroić na pół tak aby powstały dwa blaty? Jeśli tak,to czy jeden spód bez problemu może czekać aż pierwszy się upiecze?
    Pozdrawiam Justyna

    • admin admin pisze:

      można upiec w jednej formie i przekroić. Nie radziłabym czekać aż pierwszy się upiecze -szkoda czasu i prądu :)

      • Kasia pisze:

        Co prawda posty duzo wczesniejsze ale w nawiazaniu do postu Justyny… Czy jeśli piecze się spod w jednej formie żeby potem przekroić na dwa to trzeba wydluzyc czas pieczenia i orientacyjnie o ile?

  4. gin pisze:

    Wygląda bardzo dostojnie :)

  5. ewa pisze:

    Wyglada fantastycznie, ale nieco przeraza mnie ilosc cukru, czy te dodatkowe 100 g cukru pudru jest konieczne, czy moge je pominac…

    • admin admin pisze:

      oczywiście można zmniejszyć ilość cukru ale proponuje proporcje 200 g cukru drobnego do wypieków i 100 g cukru pudru – tak aby migdały wymieszać z cukrem pudrem.

  6. kejt pisze:

    Zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami czy zamkniętymi ?

  7. Gawin pisze:

    Witam.Ja piekłam w jednej formie i nawet po 50 minutach w środku ciasto jest surowe :-( włożyła jeszcze raz do piekarnika ale czy jeszcze coś z tego bedzie ?

  8. Gawin pisze:

    A czy te mielone migdały to inaczej maka migdałowa ?

  9. Jowita pisze:

    Czy można użyć solidnych migdałów?

    • admin admin pisze:

      tzn? nie wiem jakie to „solidne” migdałów. W tym torcie najlepiej sprawdzają się mielone migdały przypominające prawie mąkę.

  10. Małgosia pisze:

    Kingo, czy biszkopt po upieczeniu bedzie lekko mokry? Wygląda jak by byl niedopieczony. Tak ma być?:)

  11. Edyta pisze:

    Woooooow !!!
    Obłęd ♡♡♡
    Moj „pan” zażyczyl sobie na urodziny 27.09 tort migdalowy… i wlasnie ten bedzie królowal tego dnia na stole :)
    Myślę, że zrobi furorę 😉
    Dzięki za przepis.
    Z resztą Twoje wszysrkie przepisy są mega ♡

  12. Ewa pisze:

    Zrobiłam i spróbowałam. Trochę krem mi nie wyszedł ale ogólnie tort obronił się smakiem, trzeba przyznać, że jest bardzo dobry ale jak dla mnie za dużo cukru w przepisie. Z malinami też się super komponuje

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel