Florentynki – ekspresowe ciasteczka

Obróciłam się w prawo, a tam początek miesiąca ukradkiem się uśmiecha. Szybko spojrzałam w lewo, a tu wita mnie jego połowa.  Chyba nie mam po co się rozglądać tylko w przód spoglądać :)

Czas jest dla mnie jednocześnie sprzymierzeńcem i wrogiem. Na wiele rzeczy czekam cierpliwie. Wiem, że taka sprawy powinność. Na radość z wielu rzeczy mi zabrania. Moja równowaga czasem zachwiana:) dobrze, że w kuchni odzyskiwana.

Po zawiłościach moich rozmyślań pora na jasny przekaz:) Florentynki! O tak! ulubione ciasteczka mojego męża.

Proste, szybkie i bez pieczenia. Jakie to oczywiste :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

¾ szklanki brązowego cukru

1 łyżka masła

szczypta cynamonu

¼ szklanki sezamu

½ szklanki płatków migdałów

¼ szklanki pestek dyni

¼ szklanki pestek słonecznika

Przygotowanie:

1. Nasiona wymieszaj w jednej misce. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia.

2. Na patelnie z grubym  dnem wsyp cukier i postaw na średnim ogniu. Poczekaj, aż cukier się rozpuści. Nie mieszaj.

3. Kiedy cukier będzie płynny dodaj masło i wymieszaj.

4. Dodaj nasiona i  całość dokładnie mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, a orzechy lekko podprażą.

5. Łyżką wykładaj ciasteczka na przygotowany papier, starając się aby były płaskie i miały grubość maksymalnie 0,5 cm*.Wystudź.

*Należy ostrożnie pracować aby się nie poparzyć gorącym karmelem.

Ciasteczka bardzo szybko stygną, a karmel je zespaja. Można wykończyć je zatapiając w roztopionej gorzkiej czekoladzie.

Florentynki można przetrzymywać w suchym miejscu, w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









13 Responses

  1. ulazgi pisze:

    jaka poezja we wpisie 😉

  2. ulazgi pisze:

    a ciasteczka do wypróbowania :)

  3. Foodlook.pl pisze:

    Ale pycha będę robić :)

  4. ewa kozera pisze:

    czy moglabym otrzymac na batony owsiane z bakaliami ,od dluzszego czasu mam ochote zrobic,ale zawsze wychodza zbyt twarde .UWIELBIAM PANI BLOG, POZDRAWIAM EWA

  5. eewawa pisze:

    czy da sie jakoś uratować ciateczka gdy karmel sybko zastygl i nie połączył wszystkich składników ?

  6. TM pisze:

    Kupuje takie ciasteczka gotowe po 32 zł za 1kg.Pyszne, zdrowe bo z nasion. Dlatego szukalam przepisu za który dziękuję

  7. Akira pisze:

    Robię coś podobnego tylko bez cukru, masła, a zamiast tego idzie miód. No i piekarnik na 15 min ^^.
    Ale te też muszą być dobre, czas wypróbować :D.

  8. Marta pisze:

    A czy zamiast brązowego cukru można dać muscovado? :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel