Babka z marcepanem

Moi drodzy ten tydzień będzie bardzo słodki:) Po wczorajszej akcji na moim profilu Facebook w której mieliście zadecydować jak go zaczniemy: na słono czy na słodko? Porażającą przewagą wygrała opcja druga:) Oczywiście dla osób lubiących pikantne smaki, będących na diecie też się coś znajdzie.

Zacznę od propozycji na klasyczną babkę piaskową z marcepanem.

Marcepan to kolejne cudo, które zawsze znajdzie się w szafce kuchennej. Ciasto to powstało spontanicznie, oczywiście w nocy :) i smakuje fantastycznie. Polecam do niego szklankę zimnego mleka. Dodatek marcepanu sprawia że pięknie pachnie i jest wilgotne (mąka ziemniaczana również dodaje tu wilgotności). Można zaszaleć i dodać do niego owoce np. kawałki jabłek, orzechy lub czekoladę. Mój mąż jadł je z Nutellą na śniadanie. Opcji do wyboru jest wiele i za to kocham gotowanie:)

DSC_9845

Składniki: (na formę podłużną o długości 30 cm)

200 g masy marcepanowej

250 g masła

160 g cukru

200 g mąki pszennej

80 g mąki ziemniaczanej

80 g migdałów mielonych

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

5 jajek

kilka kropli aromatu migdałowego

skórka starta z jednej cytryny

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 °C z funkcją grzania góra-dół. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.

2. Masło wraz z cukrem, 2 kroplami aromatu migdałowego i skórką z cytryny ucierać około 6 min. Dodać pokrojony w kostkę marcepan – dokładnie wymieszać.

3. W osobnej misce ubić jajka. Dodać je do masy maślanej, połączyć.

4. Do masy maślano-marcepanowej dodać wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały. Całość ucierać około 5 min.

5.  Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec około 55 min aż nabierze złotego koloru.

6. Wystudzić, udekorować np. plasterkami fig i cukrem pudrem.

DSC_9820

DSC_9836

DSC_9832

DSC_9818

Smacznego:)

 

 









4 Responses

  1. Andźka pisze:

    Ale apetyczne ciacho! Jestem pewna, że zapach podczas pieczenia był nieziemski. Uwielbiam słodki marcepan 😉

  2. Anka pisze:

    Świetny przepis , ale ile jajek?

  3. www.krzywakromeczka.blogspot.com pisze:

    Wygląda naprawdę fajnie 😉 zapisuje do wypróbowania

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel