Ciasto orzechowe z rabarbarem

Dzisiaj ciasto, które  w moim domu w jedno popołudnie stało się hitem.  Każdy kto go skosztował od razu mówił: „jeszcze tak dobrego ciasta z rabarbarem nie jadłam/em”

Robi się je szybko, pięknie wyrasta, a smaki są idealnie zbilansowane. Kwaśny rabarbar, słodka beza i pyszny orzechowy spód – musicie tego spróbować! Jestem pewna, że pokochacie je tak jak my:)

DSC_1869

Składniki:

1 kg rabarbaru + 5 łyżek cukru

250 g miękkiego masła

300 g cukru

3 jajka

3 żółtka

łyżeczka skórki startej z cytryny

70 g orzechów (ja użyłam laskowych, makadamia, migdałów i nerkowców)

300 g maki pszennej

100 g mielonych migdałów

2 łyżeczki proszku do pieczenia

na bezę:

3 białka

150 g cukru pudru

szczypta soli

łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Rabarbar opłucz i osusz. Wyczyść usuwając zgrubiałe włókna. Pokrój na kawałki ok 2 cm, posyp cukrem  i odłóż na 20 min aby puścił sok.

2. Miękkie masło ucieraj z cukrem ok 5-6 min na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku i żółtku. Mieszaj, aż masa idealnie się połączy.

3. Orzechy posiekaj niezbyt drobno, dodaj przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj i stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej.

4. Blachę do pieczenia o wymiarach 28 x 40 cm wyłóz papierem do pieczenia. Wylej na nią przygotowane ciasto i piecz przez 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku z funkcją grzania góra-dół.

5. Na podpieczony spód rozłóż rabarbar i ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok 25 min.

6. Ubij białka na sztywno z odrobiną soli, dodając pod koniec stopniowo cukier puder. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż ją równomiernie na całej jego płaszczyźnie.

7. Ponownie umieść ciasto w piekarniku i piecz jeszcze ok 10-15 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.

DSC_1875

DSC_1882

DSC_1855

DSC_1853

Smacznego:)









25 Responses

  1. megi pisze:

    Na pewno przepyszne,do zrobienia dziś;)) a czy mogą być orzechy włoskie?? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie inspiracje :)

  2. agnieszka z frankfurtu pisze:

    Kingo ciacho wydaje sie wspaniale jednak jestem noga w pieczeniu ciast…z miesa ,warzyw zrobie wszystko a ciast nie potrafie jednak chycialabym tego sprobowac..powiedz mi tylko prosze co mam zrobic bo mam stary piekarnik gazowy bez funkcji gora dol wiec boje sie o beze czy wyjdzie.I jeszcze jedno..na ile piekarnik ustawic?numeracje mam od 1 do 8 ? :/ Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz,pozdrawiam i dziekuje za Twoj blog :)

    • admin admin pisze:

      Agnieszko ustaw piekarnik na 7, jak nałożysz beze zmień na 6. Koniecznie daj znać czy się udało? 3mam kciuki

  3. anytramunik pisze:

    dzisiaj zrobione :) rewelacja! 😀

    • admin admin pisze:

      super!!!!!!!!!! ale się cieszę! dziękuje że napisałaś i spróbowałaś:) buziak
      ale mam radochę :*

  4. Ewa pisze:

    Ciacho siedzi w piekarniku, będzie dziś na deser – nie mogę się doczekać, aż go spróbuję! :)

  5. Magda pisze:

    Poszukując przepisu na ciasto z rabarbarem trafiłam do Pani :-) mocno kibicowalam i trzymałam kciuki w Master Chefie!! jutro moje imieniny i szykuję mały poczestunek. Pierwszy raz będę robiła ciasto z rabarbarem mam nadzieje że wyjdzie smacznie! Pani ciasto wygląda bardzo smakowicie!! Pozdrawiam serdecznie.

    • admin admin pisze:

      bardzo się ciesze że Pani tutaj trafiła:) zapraszam częściej:)
      Wszystkiego najlepszego z okazji imienin:)

  6. Karolina pisze:

    Ciasto rzeczywiście pyszne! Gdy po 15-minutowym podpiekaniu spodu wyłożyłam na niego rabarbar i obserwowałam jak ciasto upada pod ciężary owoców, byłam załamana i przekonana, że wyjdzie zakalec. I tu zaskoczenie – po przekrojeniu ciasto było dobrze wypieczone i równo wyrośnięte. Nie za słodkie, nie za kwaśne, a przy tym cudownie wilgotny rabarbar. Jak z obrazka, gdyby nie to, że moja beza wyszła mokra, a nie chrupiąca jak na blogowych zdjęciach.
    W każdym razie polecam przepis, bo ciasto jest grzechu warte :)

    • admin admin pisze:

      Karolino dziękuję Ci że skusiłaś się na ten przepis :)
      hahahha miałam podobne obawy :) że wyjdzie zakalec.

  7. zalka80 pisze:

    Bardzo prosze o DRUKUJ PRZEPIS… nie ma go na tej stronie :-)

  8. Alicja pisze:

    Nie jestem fanka rabarbaru, ale to ciasto mnie przekonalo. Przepisane do zeszytu ( a to juz forma awansu tego przepisu) 😉 zapewne skorzystam jeszcze wiele razy… jak nie bedzie rabarbaru, mysle, ze swietnie bedzie sie komponowal ze sliwka, lub truskawka :)

    • admin admin pisze:

      dokładnie. Zachęcam do wypróbowania bo jest na prawdę genialne. Robiłam je już kilka razy i zawsze znika ekspresowo :) pozdrawiam

  9. DiaDiana pisze:

    Zrobiłam w weekend, wszuscy w domu byli zachwyceni :)

  10. Beata pisze:

    Chociaż moja beza wyszła mokra to i tak ciasto poezja. Mój mąż jak nie lubi rabarbaru tak powiedział ze to ciasto jest przepyszne. Bardzo Pani dziękuję za tak wspaniały przepis. Musze powiedzieć ze ja użyłam rabarbaru z zamrażalnika. Rozmroziłam go, następnie oddałam wodę i żeśmy żyłam z cukrem ale tak nie do końca a później wykładałam na podpieczone kleksikami. Polecam wszystkim. Rozpuszcza się w ustach z resztą jak wszystkie Pani ciasta. Pozdrawiam serdecznie. Beata

  11. Beata pisze:

    Przepraszam zamiast żeśmy powinno być słowo zesmażyłam. Ta komórka taka złośliwa.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel