Tarta z creme patissiere i czekoladą

Pierwszy post po świętach chyba powinien być dietetyczny jednak jak zwykle ciężko zacząć skoro jeszcze tyle pyszności dookoła. W te Święta mój piekarnik pracował bez przerwy. Powstało wiele fantastycznych wypieków, a to wszystko z okazji chrzcin mojej siostrzenicy. Na stole pojawiły się bezy, szarlotka, złoty sernik i taka oto tarta (obowiązkowo w odcieniu różu).
Ciasto kruche jest niesamowicie delikatne, creme patissiere – ponadczasowy i idealny na wykorzystanie żółtek po bezie, czekolada i pianki dla końcowego efektu. Ciasto miało wielu fanów wśród najmłodszych gości.
Zapraszam:)

Składniki na ciasto kruche: (na 2 blaszki średnicy 20 cm) – przepis M. Roux
250 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
Przygotowanie:
1. Mąkę i cukier przesiać przez sito, dodać sól i pokrojone w kostkę miękkie masło.
2. Palcami wmieszać masło w mąkę do momentu kiedy będzie przypominać kruszonkę.
3. Dodać  żółtka i delikatnie wyrobić aż ciasto będzie jednolite.
4. Ciasto zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
5. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 3 mm. Wyłożyć nim foremkę o średnicy 20 cm.
6. Na ciasto wyłożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać groch w celu obciążenia.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C funkcja grzania góra-dół ok 20 min.
8. Po 20 min usunąć papier z grochem i wstawić ciasto na kolejne 10-15 min aż nabierze złotego koloru.
9. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić w formie.

Ciasto jest bardzo kruche dlatego należy z nim postępować bardzo delikatnie i przed nałożeniem kremu całkowicie wystudzić.

składniki na creme patissiere:
6 żółtek
125 g cukru pudru
40 g mąki
500 ml mleka
laska wanilii
Przygotowanie:
1. Mleko zagotować z laską wanilii.
2. Żółtka ucierać z cukrem pudrem za pomocą miksera ok 6-7 min,do momentu kiedy powstanie puszysta, biała masa. Dodać mąkę i mieszać jeszcze 1 min
3. Usunąć laskę wanilii z mleka i zalać nim masę jajeczną cały czas mieszając.
4. Krem postawić na średnim ogniu i gotować do momentu zgęstnienia. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić.

Polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami masła.

Do ozdoby:
kuleczki cukrowe, marshmallow, żelki

Przygotowanie ciasta:
Na podpieczony kruchy spód do tarty wyłożyć wystudzony krem. Polać całość polewa czekoladową i udekorować cukierkami i piankami

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel