Ciasteczka owsiane bez mąki

Bardzo prosty i szybki przepis do wykonania, jednak należy odczekać parę godzin zanim masa owsiana zwiąże się w lodówce. Polecam zrobić je rano – przed pracą, a wieczorem w ciągu 15 min cieszyć się pysznymi i zdrowymi ciasteczkami lub zupełnie na odwrót nocą, a o poranku mieć niezłą dawkę błonnika. Kolejny raz dowód na to że w prostocie siła.
Polecam:)
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich (ja dałam po szklance pszennych i żytnich)
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów (ja dałam włoskie i słonecznik) – można też dodać rodzynki, kokos, żurawinę
1 jajko
2 łyżki skórki z pomarańczy
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane, cukier, olej, jajko, sól, orzechy, skórkę z pomarańczy mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z funkcją grzania góra-dół
3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i wykładamy na nią kulki owsiane średniej wielkości w odstępach ok 4cm. Pieczemy ok 15 min aż zrobią się złote. Studzimy.
Ciasteczka te są z rodzaju tych trochę twardszych. Płatki mogą się trochę sypać przy formowaniu jednak należy je trochę powgniatać dłońmi. W piekarniku i tak się wszystko ze sobą ładnie zespoi.
Smacznego:)









2 Responses

  1. Aśka pisze:

    Zrobiłam dziś, polecam gorąco. Pyszne… mam tylko pytanie czy można zastąpić cukier – miodem? bo tak by mi bardziej pasowało dietetycznie :-)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel