Sernik na drożdżach z migdałami

Ostatnio stwierdziłam, że muszę spróbować czegoś nowego a zarazem klasycznego.  Od Mamy ukradłam:) książkę „Ciasta, ciastka, ciasteczka – wypiek domowy” Jana Czernikowskiego przeglądając ja kilkaset razy wpadł mi w oko przepis na sernik pulchny.  Przepis jest o tyle ciekawy, że do masy dodaje się świeże drożdże. Z moimi modyfikacjami powstał niezwykły sernik drożdżowy z prażonymi migdałami. A jego smak zniewala!
Uważam że warto czasami spróbować czegoś nowego –  może i Wy spróbujecie:)
Zapraszam

Składniki:
  • 750g sera białego z wiaderka lub 3-krotnie mielonego
  • 300g cukru
  • 7 jaj
  • 100g masła
  • 15g świeżych drożdży
  • 100g migdałów (ja użyłam drobno posiekanych 80g i 20g płatków migdałowych)
  • łyżka ekstraktu z wanilii

Przyrządzenie:
1. Drożdże rozetrzeć w szklance z łyżką cukru – odstawić
2. Ser zmielić przez maszynkę 2-3 krotnie lub użyć wiaderkowego, utrzeć z cukrem w dużej misce.
3. Cały czas mieszając wbijać po jednym żółtku i jedno całe jajo, dodać łyżkę ekstraktu z wanilii oraz roztopione masło.
4. Dodać do powstałej masy rozrobione drożdże.
5. W osobnej misce ubić pianę z białek. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.
6. Dodać migdały.
7. Przelać masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą do jej połowy wysokości.
8. Piec w średnio gorącym piekarniku 175C ok 40-50 min. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, następnie zdjąć obręcz formy i zostawić w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc.

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel