W kuchni istnieją połączenia idealne – są one proste i ponadczasowe. Klasyki takie jak pomidory z twarogiem czy świeży chleb z masłem. Kiedy zostałam zaproszona do współpracy ze Starbucks, nie zdawałam sobie sprawy jak, smak kawy może się potęgować podczas zestawienia z odpowiednimi produktami. Działa to też w drugą stronę tzn. źle dobrana kompozycja smaków może sprawić, że zarówno kawa, jak i posiłek stają się po prostu niedobre.
Kolejny raz będę pisała o fascynacji kawą, jaką cały czas odkrywam. W moim domu, wraz z mężem bawimy się w baristów odkrywając coraz to nowsze mieszanki, metody parzenia, mielenia itd. Ja dodatkowo wyżywam się tworząc nowe receptury idealnie skomponowane pod daną mieszankę.
Chleb z cukinią i orzechami oraz karmelizowanymi śliwkami i jogurtem, który dziś dla Was serwuję popijaliśmy mieszanką Starbucks Colombia Nariño. Ma ona orzechową, delikatną nutę, lekko ziołową. Jest gładka, zbalansowana, delikatna, a jednocześnie bardzo bogata. Serce kolumbijskiej kawy umiejscowione jest w górach Nariño. Rośnie ona w miejscu, gdzie ciepłe tropikalne dni i chłodne noce pozwalają na powolny rozwój ziaren. Gleba jest żyzna, a dni słoneczne co daje mieszankę złożoną i elegancką, z soczystą kwasowością. Ta kawa jest po prostu wyjątkowa.
Zawsze, kiedy tworzę recepturę, określam najpierw smaki pasujące i w tym przypadku wypisałam: śliwka, cynamon, gałka muszkatołowa, czekolada, orzechy. Na tej bazie stworzyłam przepis, który jestem pewna, że wielu z Was przypadnie do smaku. Koniecznie przygotujcie go z kawą Starbucks Colombia Nariño wtedy zobaczycie jak istotne jest dobre parowanie – równowaga. Ciasto i kawa wzajemnie się uzupełniają i nie konkurują ze sobą, współistnieją w doskonałej harmonii.
Moim zdaniem najlepszą dla tej kawy jest metoda przenia w Chemexie (rodzaj prostego ekspresu do kawy gdzie na szklanym naczyniu umieszczony jest filtr z kawą odpowiednio zmieloną – widać na zdjęciach owo naczynie 🙂 ) Kawa przygotowana w ten sposób jest jeszcze lżejsza i niepowtarzalna. O procesie, czynnikach i proporcjach pisałam już TUTAJ.
Jestem ciekawa czy Wy Waszych domach próbujecie alternatywnych metod parzenia kawy? Jakie są Wasze ulubione metody? Czy jest tutaj ktoś, kto interesuje się parowaniem (łączeniem) kawy z jedzeniem?
Dajcie znać w komentarzu 🙂
Ps. dla osób zainteresowanych polecam, aby odwiedzić Starbucksa i porozmawiać z baristą o mieszankach kaw i alternatywnych metodach jej parzenia. Polecam tę przygodę 🙂
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem.
Do miski przesiać mąkę, proszek, sodę, sól i kakao. W drugiej misce za pomocą blendera zmiksować jajka, banany, jogurt i cukier.
Do mieszaniny dodać startą na grubych oczkach, odciśniętą cukinię.
Do mokrej mieszanki w trzech turach dodać suche składniki, po każdym dobrze mieszając (niezbyt długo).
Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i orzechy. Masę przelać do przygotowanej foremki (ciasto można z wierzchu dekorować kawałkami bananów i czekoladą lub orzechami) i piec 60 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić
Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, dodać cukier, smażyć minutę. Po tym czasie dodać wydrążone, pokrojone w ćwiartki śliwki i smażyć kolejne 3-4 minuty. Na sam koniec całość oprószyć cynamonem.
Chlebek bananowy pokroić na plastry. Podawać go uprzedniego grillowanego lub podpieczonego w tosterze z kleksem jogurtu greckiego i karmelizowanymi śliwkami.
Porcji 12
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem.
Do miski przesiać mąkę, proszek, sodę, sól i kakao. W drugiej misce za pomocą blendera zmiksować jajka, banany, jogurt i cukier.
Do mieszaniny dodać startą na grubych oczkach, odciśniętą cukinię.
Do mokrej mieszanki w trzech turach dodać suche składniki, po każdym dobrze mieszając (niezbyt długo).
Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i orzechy. Masę przelać do przygotowanej foremki (ciasto można z wierzchu dekorować kawałkami bananów i czekoladą lub orzechami) i piec 60 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić
Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, dodać cukier, smażyć minutę. Po tym czasie dodać wydrążone, pokrojone w ćwiartki śliwki i smażyć kolejne 3-4 minuty. Na sam koniec całość oprószyć cynamonem.
Chlebek bananowy pokroić na plastry. Podawać go uprzedniego grillowanego lub podpieczonego w tosterze z kleksem jogurtu greckiego i karmelizowanymi śliwkami.
Witam,
Surowe ciasto smakowalo cudownie. Niestety po upieczeniu zrobiło się bardzo gorzkie. Nie wiem dlaczego. Czy to może być przez cukinię lub czekoladę 90%?
Pozdrawiam
Klaudia
Zrobione! ❤
Z niewielkimi modyfikacjami, bo muszę unikać kakao i orzechów, więc zamiast nich dodatkowa czubata łyżka mąki, łyżeczka cynamonu i 1/3 szklanki wiórków kokosowych i wyszlo cudowne. Ciasto pieknie urosło, jest lekko wiglotne i przepyszne. ☺ Aż szkoda, że nie można umieszczać zdjęć.
Czym można zamienić jajka? Czy zamiast nich można dodać jeszcze jednego banana lub trzy łyżki aquafaby?
Wygląda smakowicie! Czym można zastąpić jogurt dla
osoby na diecie bez nabiału?
jogurtem roślinnym lub po prostu większą ilością banana (o 1 sztukę)
Super przepis!
Czym można zastąpić mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz cukier trzcinowy?
Gdzie można kupić takie naczynie do zaparzania kawy?? z góry dziękuję za informację
naczynie kupione jest w Starbuckisie – mąkę pszenną można zastąpić mielonymi migdałami, mąka gryczaną lub połową podanej porcji mąki kokoswej
Bardzo dziękuję. A czym mogę zastąpić cukier trzcinowy? Miodem?
tak 🙂