FIT chleb z cukinią

W kuchni istnieją połączenia idealne – są one proste i ponadczasowe. Klasyki takie jak pomidory z twarogiem czy świeży chleb z masłem. Kiedy zostałam zaproszona do współpracy ze Starbucks, nie zdawałam sobie sprawy jak, smak kawy może się potęgować podczas zestawienia z odpowiednimi produktami. Działa to też w drugą stronę tzn. źle dobrana kompozycja smaków może sprawić, że zarówno kawa, jak i posiłek stają się po prostu niedobre.

Kolejny raz będę pisała o fascynacji kawą, jaką cały czas odkrywam. W moim domu, wraz z mężem bawimy się w baristów odkrywając coraz to nowsze mieszanki, metody parzenia, mielenia itd. Ja dodatkowo wyżywam się tworząc nowe receptury idealnie skomponowane pod daną mieszankę.

Chleb z cukinią i orzechami oraz karmelizowanymi śliwkami i jogurtem, który dziś dla Was serwuję popijaliśmy mieszanką Starbucks Colombia Nariño. Ma ona orzechową, delikatną nutę, lekko ziołową. Jest gładka, zbalansowana, delikatna, a jednocześnie bardzo bogata. Serce kolumbijskiej kawy umiejscowione jest w górach Nariño. Rośnie ona w miejscu, gdzie ciepłe tropikalne dni i chłodne noce pozwalają na powolny rozwój ziaren. Gleba jest żyzna, a dni słoneczne co daje mieszankę złożoną i elegancką, z soczystą kwasowością. Ta kawa jest po prostu wyjątkowa.

Zawsze, kiedy tworzę recepturę, określam najpierw smaki pasujące i w tym przypadku wypisałam: śliwka, cynamon, gałka muszkatołowa, czekolada, orzechy. Na tej bazie stworzyłam przepis, który jestem pewna, że wielu z Was przypadnie do smaku. Koniecznie przygotujcie go z kawą Starbucks Colombia Nariño wtedy zobaczycie jak istotne jest dobre parowanie – równowaga. Ciasto i kawa wzajemnie się uzupełniają i nie konkurują ze sobą, współistnieją w doskonałej harmonii.

Moim zdaniem najlepszą dla tej kawy jest metoda przenia w Chemexie (rodzaj prostego ekspresu do kawy gdzie na szklanym naczyniu umieszczony jest filtr z kawą odpowiednio zmieloną – widać na zdjęciach owo naczynie 🙂 ) Kawa przygotowana w ten sposób jest jeszcze lżejsza i niepowtarzalna. O procesie, czynnikach i proporcjach pisałam już TUTAJ.

Jestem ciekawa czy Wy Waszych domach próbujecie alternatywnych metod parzenia kawy? Jakie są Wasze ulubione metody? Czy jest tutaj ktoś, kto interesuje się parowaniem (łączeniem) kawy z jedzeniem?

Dajcie znać w komentarzu 🙂

Ps. dla osób zainteresowanych polecam, aby odwiedzić Starbucksa i porozmawiać z baristą o mieszankach kaw i alternatywnych metodach jej parzenia. Polecam tę przygodę 🙂

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 10 minut

Składniki na ciasto:
 1 ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ szklanki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli morskiej
 2 jajka
 2 dojrzałe banany
 ½ szklanki jogurtu greckiego
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 1 szklanka startej cukinii
 ½ szklanki gorzkiej czekolady
 ½ szklanki orzechów pecan
Składniki na karmelizowane śliwki:
 10 śliwek
 3 łyżki masła
 4 łyżki cukru trzcinowego
 1 szczypta cynamonu

Przygotowanie ciasta:
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem.

2

 Do miski przesiać mąkę, proszek, sodę, sól i kakao. W drugiej misce za pomocą blendera zmiksować jajka, banany, jogurt i cukier.

3

Do mieszaniny dodać startą na grubych oczkach, odciśniętą cukinię.

4

Do mokrej mieszanki w trzech turach dodać suche składniki, po każdym dobrze mieszając (niezbyt długo).

5

Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i orzechy. Masę przelać do przygotowanej foremki (ciasto można z wierzchu dekorować kawałkami bananów i czekoladą lub orzechami) i piec 60 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić

Przygotowanie śliwek
6

Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, dodać cukier, smażyć minutę. Po tym czasie dodać wydrążone, pokrojone w ćwiartki śliwki i smażyć kolejne 3-4 minuty. Na sam koniec całość oprószyć cynamonem.

7

Chlebek bananowy pokroić na plastry. Podawać go uprzedniego grillowanego lub podpieczonego w tosterze z kleksem jogurtu greckiego i karmelizowanymi śliwkami.

Wartości odżywcze

Porcji 12

Składniki

Składniki na ciasto:
 1 ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ szklanki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli morskiej
 2 jajka
 2 dojrzałe banany
 ½ szklanki jogurtu greckiego
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 1 szklanka startej cukinii
 ½ szklanki gorzkiej czekolady
 ½ szklanki orzechów pecan
Składniki na karmelizowane śliwki:
 10 śliwek
 3 łyżki masła
 4 łyżki cukru trzcinowego
 1 szczypta cynamonu

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem.

2

 Do miski przesiać mąkę, proszek, sodę, sól i kakao. W drugiej misce za pomocą blendera zmiksować jajka, banany, jogurt i cukier.

3

Do mieszaniny dodać startą na grubych oczkach, odciśniętą cukinię.

4

Do mokrej mieszanki w trzech turach dodać suche składniki, po każdym dobrze mieszając (niezbyt długo).

5

Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i orzechy. Masę przelać do przygotowanej foremki (ciasto można z wierzchu dekorować kawałkami bananów i czekoladą lub orzechami) i piec 60 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić

Przygotowanie śliwek
6

Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, dodać cukier, smażyć minutę. Po tym czasie dodać wydrążone, pokrojone w ćwiartki śliwki i smażyć kolejne 3-4 minuty. Na sam koniec całość oprószyć cynamonem.

7

Chlebek bananowy pokroić na plastry. Podawać go uprzedniego grillowanego lub podpieczonego w tosterze z kleksem jogurtu greckiego i karmelizowanymi śliwkami.

FIT chleb z cukinią
(Wyświetlono 2 019 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

10 komentarzy

  1. Klaudia 6 sierpnia 2018 o 04:15

    Witam,
    Surowe ciasto smakowalo cudownie. Niestety po upieczeniu zrobiło się bardzo gorzkie. Nie wiem dlaczego. Czy to może być przez cukinię lub czekoladę 90%?
    Pozdrawiam
    Klaudia

    Odpowiedz
  2. Marta 5 sierpnia 2018 o 16:56

    Zrobione! ❤
    Z niewielkimi modyfikacjami, bo muszę unikać kakao i orzechów, więc zamiast nich dodatkowa czubata łyżka mąki, łyżeczka cynamonu i 1/3 szklanki wiórków kokosowych i wyszlo cudowne. Ciasto pieknie urosło, jest lekko wiglotne i przepyszne. ☺ Aż szkoda, że nie można umieszczać zdjęć.

    Odpowiedz
  3. Natalia 2 sierpnia 2018 o 23:04

    Czym można zamienić jajka? Czy zamiast nich można dodać jeszcze jednego banana lub trzy łyżki aquafaby?

    Odpowiedz
  4. Andzia 30 maja 2018 o 22:15

    Wygląda smakowicie! Czym można zastąpić jogurt dla
    osoby na diecie bez nabiału?

    Odpowiedz
    1. admin 1 czerwca 2018 o 20:26

      jogurtem roślinnym lub po prostu większą ilością banana (o 1 sztukę)

      Odpowiedz
  5. Sara 16 maja 2018 o 08:50

    Super przepis!

    Odpowiedz
  6. Maja 8 maja 2018 o 21:22

    Czym można zastąpić mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz cukier trzcinowy?
    Gdzie można kupić takie naczynie do zaparzania kawy?? z góry dziękuję za informację

    Odpowiedz
    1. admin 11 maja 2018 o 17:41

      naczynie kupione jest w Starbuckisie – mąkę pszenną można zastąpić mielonymi migdałami, mąka gryczaną lub połową podanej porcji mąki kokoswej

      Odpowiedz
      1. Maja 13 maja 2018 o 00:13

        Bardzo dziękuję. A czym mogę zastąpić cukier trzcinowy? Miodem?

        Odpowiedz
        1. admin 13 maja 2018 o 21:16

          tak 🙂

          Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.