Najlepsze są zawsze domowe wyroby. Lubię moje własne produkcje, jesienne zaprawy, własny jogurt czy pyszny chleb. Jednak mleko migdałowe to mój zdecydowany faworyt. Owsianka czy budyń z jego dodatkiem zyskują zupełnie inny smak. Nie wyobrażam sobie bez niego mojej kuchni. Obecne jest ono w wielu moich przepisach. Produkuję je bez przerwy – nie może go zabraknąć! Dziś zdradzam Wam mój przepis na – po prostu najlepsze mleko migdałowe ?!
Migdały namoczyć przez noc w wodzie. Przed użyciem odcedzić.
Migdały wraz z daktylami i wodą zmiksować za pomocą blendera o dużej mocy. Tak aby całość była gładka i kremowa.
Mleko przelać przez sito wyłożone gęsto sterylną pieluchą. Przelać do butelki i włożyć do lodówki.
mleko można wzbogacić o dowolne przyprawy tj: wanilia, kardamon, cynamon
mleko można przygotować z dowolnych orzechów np. włoskich, laskowych czy brazylijskich
mleko należy przechowywać w lodówce do 4-5 dni
UWAGA: jeżeli chcemy aby mleko było białe należy migdały obrać ze skórki po namoczeniu przed miksowaniem
Porcji 1.5
Składniki
Przygotowanie
Migdały namoczyć przez noc w wodzie. Przed użyciem odcedzić.
Migdały wraz z daktylami i wodą zmiksować za pomocą blendera o dużej mocy. Tak aby całość była gładka i kremowa.
Mleko przelać przez sito wyłożone gęsto sterylną pieluchą. Przelać do butelki i włożyć do lodówki.
mleko można wzbogacić o dowolne przyprawy tj: wanilia, kardamon, cynamon
mleko można przygotować z dowolnych orzechów np. włoskich, laskowych czy brazylijskich
mleko należy przechowywać w lodówce do 4-5 dni
UWAGA: jeżeli chcemy aby mleko było białe należy migdały obrać ze skórki po namoczeniu przed miksowaniem
Pani Kingo, zrobiłam dzisiaj mleko wg Pani przepisu, tylko pominęłam daktyle . Prosze mi powiedzieć jaka jest wartość kaloryczna takiego mleka? Dodam ze wyszło bardzo smaczne 🙂
ogromna
Kingo wytłumacz mi proszę czemu wodę z namaczania wylewasz. Spotkał się też z przepisami bez odlewania.
Chcę poprostu znaleźć najlepszy sposób.
Podoba nibsie pomysł z daktylami, ale czy nie zabarwią one pięknego białego lororu?
Pozdrawiam.
daktyle zmienią kolor
wylewam wodę i daję świeżą filtrowaną gdyż wtedy moim zdaniem mleko lepiej smakuje, ma ładny kolor
Właśnie zaczęłam akcje regenerację i mam parę pytań. Czy można jeść na niej płatki owsiane, ryby, warzywa w puszce?
Cześć!
Mam pytanie: moczyłam migdały jakieś 11h i już miałam się zabrac za blender ale niestety nagle się rozchorowałam i musiałam odcedzone migdały schować do lodówki na cała noc; czy teraz nadają się na mleko jeszcze? Dalej postępować tak jak w przepisie czy jeszcze je na chwilę namoczyć?
dalej postępować jak w przepisie 🙂
Mleko zrobione, jakiz to inny smak od kupnego mleka. I jak fajnie smakuje z kawka, mniam mniam.
Pozdrawiam
Ale super latwy przepis, dzisiaj mocze migdaly i jutro robie. Przegladam Twojego bloga i wciaz sie zachwycam. Zdjecia sa pyszne, tak jak pewnie jedzenie.
Pozdrawiam serdecznie
Bo ty nawet nie masz pojęcia jak miłe to są dla mnie słowa dziękuję.
Witam
Ile migdałów wagowo potrzeba do tego przepisu? Nie mam w domu i nie wiem czy paczka 100 gr wystarczy?
ok 80 g
Czesc,
mój pierwszy raz z mlekiem migdałowym właśnie za mna 🙂 ale nie do końca przekonana jestem czy wyszlo… mam wrazenie, ze jest to woda o lekkim smaku migdalow… Moze jednak szklanka to za malo na taka ilosc wody? albo migdaly malo migdalowe 🙂
Pani Kinga, mleko wyszło przepyszne.
Czy na detoxie można jeść jajka?
Pozdrawiam Magda
można ale w ograniczonych ilościach tzn 2-3 w ciągu tygodnia
Bardzo dziękuje za odpowiedź Kingo :), będę zatem zbierać na robot. Serdecznie pozdrawiam Ania
:* polecam się na przyszłość
Dzień dobry Pani Kingo kupiłam, wyciskarkę marki Eldom, czy mogę w niej robić mleko migdałowe, mam jeszcze ochotę na ich robot gotujący, ale chcę wiedzieć czy Pani tak szczerze poleca, bo widziałam że jest Pani twarzą marki Eldom
Witam, w wyciskarce spokojnie można zrobić mleko – sama nieraz tak robię. Sprzętu używam i szczerze polecam – wyciskarka np. pracuje u mnie codziennie, nawet kilka razy i nic jej nie jest. Robot to nowość ale na dzień dzisiejszy sprawdza się znakomicie.
Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
Kingo masz może jakis pomysł co zrobić z pozostałościami z mleka ? Mowię tutaj o resztkach migdałow 🙂
Agata można je podsuszyć w piekarniku i świetnie zastępują wtedy mąkę lub są dodatkiem do owsianki czy np. kruszonki do ciasta. Polecam też nich zrobić naleśniki 🙂
To wtedy bedzie odtluszczona mąka migdałowa?
tak
Robiłam mleko kokosowe ale to musi być również smaczne 🙂
Super przepis ? na pewno wypróbuję ?
polecam 🙂
Kinga, a można je zrobić w wyciskarce?
no jasne! 🙂 szybciej i lepiej 🙂
A jakie kupujesz migdały ?
Słyszałam ze te z USA najlepiej omijać szerokim łukiem ?
I najlepsze sa te z Hiszpani i Włoch ?
Sprobuje jutro zrobic ?!
Jak długo takie mleko można trzymać w lodowce ?
Pozdrawiam ❤
Olu migdały kupuję u mnie w warzywniaku lub po prostu w Lidlu 🙂
na taką ilość wody zużywam dużo mniej migdałów. Przy takiej ilości to bomba kaloryczno-tłuszczowa 😉 Robię mleka roślinne praktycznie codziennie, schodzi u mnie litrami.
moja proporcja 1 szklanka migdałów na 1,5 litra (6 szklanek) wody daje moim zdaniem cudowny migdałowy smak
Serio? ? Bomba kaloryczna? No co ty! Ja natomiast uwazam, ze to stanowczo za duzo wody. Znam przepisy gdzie na szklanke migdalow uzywa sie tylko trzech szklanek wody.
Można pominąć daktyle? Chcę zrobić mleko dla córki a akurat nie mam ich w domu 🙂
Ja zamiast daktyli dodaje miodu 🙂
🙂
oczywiście że można
Te wode dodajemy czysta? Te wode z namaczania wylewamy?
tak wodę dodajemy czystą najlepiej mineralna niegazowaną, natomiast wodę z namaczania wylewamy
Kingo, czy migdały mają być obrane?
ja robię różnie jeżeli chcę idealnie białe mleko wtedy je obieram, jeżeli nie mam czasu – a tak jest zazwyczaj wtedy wrzucam całe:)