Długo szukałam jej w naszych sklepach. Popularna w innych krajach pod nazwą steel-cut oats u nas dopiero co odkrywana – kasza owsiana cięta/łamana. Idealna zimową porą gdyż ma właściwości rozgrzewające organizm, poprzez pobudzenie krążenia krwi. Ponadto wzmacnia serce, obniża poziom złego cholesterolu, działa przeciwnowotworowo, pobudza trawienie. Działa uspokajająco – kasza owsiana jest bogatym źródłem potasu, selenu i cynku dlatego między innymi poprawia samopoczucie w stanach wyczerpania nerwowego i osłabienia. Zawiera więcej antyoksydantów niż inne rodzaje kasz. Pod względem zawartości przeciwutleniaczy przewyższa większość warzyw, owoców i zbóż. Bogata w węglowodany złożone, białko i błonnik oraz minerały i witaminy.
Kasza owsiana to coś podobnego do owsianki jednak moim zdaniem jest znacznie lepsza poprzez teksturę i orzechowy smak. Lubię wersję bardziej grudkowatą, jeżeli przepadasz za bardziej kremową wystarczy gotować ją dłużej. Od jakiegoś czasu to moje ulubione, zimowe śniadanie. Jedyna wada ta długość gotowania – należy uzbroić się w cierpliwość i poświęcić jej 30 minut. Jest i na to sposób wystarczy nocą zalać kaszę wodą lub mlekiem a rano tylko gotować przez 10 -15 minut. Polecam Wam takie powitanie dnia.
Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów i kokosa aż nabiorą złotego koloru.
Kaszę owsianą przepłukać na sicie. Włożyć do garnka wraz z olejem kokosowym, mlekiem, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym. Gotować na małym ogniu aż wchłonie cały płyn około 15 - 20 minut. Odstawić pod przykryciem na kolejne 5 - 10 minut.∗
Kaszę przełożyć do miseczek - polać syropem klonowym, posypać podprażonymi płatkami i udekorować dowolnymi, świeżymi owocami.
∗ Kaszę owsianą gotujemy w stosunku 1 szklanka kaszy 3 do 4 szklanki płynu. Im mniej płynu tym kasza jest bardziej wyczuwalna, twarda. Natomiast im więcej płynu dodamy zaczyna przypominać kremową owsiankę.
Im dłuższe gotowanie kaszy owsianej tym bardziej przypomina tradycyjną owsiankę.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów i kokosa aż nabiorą złotego koloru.
Kaszę owsianą przepłukać na sicie. Włożyć do garnka wraz z olejem kokosowym, mlekiem, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym. Gotować na małym ogniu aż wchłonie cały płyn około 15 - 20 minut. Odstawić pod przykryciem na kolejne 5 - 10 minut.∗
Kaszę przełożyć do miseczek - polać syropem klonowym, posypać podprażonymi płatkami i udekorować dowolnymi, świeżymi owocami.
∗ Kaszę owsianą gotujemy w stosunku 1 szklanka kaszy 3 do 4 szklanki płynu. Im mniej płynu tym kasza jest bardziej wyczuwalna, twarda. Natomiast im więcej płynu dodamy zaczyna przypominać kremową owsiankę.
Im dłuższe gotowanie kaszy owsianej tym bardziej przypomina tradycyjną owsiankę.
Gdzie kupujecie kaszę owsianą? Do niedawna była świetna w Tesco, ale wycofali. Te w woreczkach z innych marketów są ohydne. Czy pozostaje tylko młyn=internet?
kupuje w sklepach ze zdrową żywnością
W ramach przygotowań do maratonu, co niedzielę po dłuższym wybieganiu mam poważne zagwozdki jak uzupełnić kalorie po takiej stracie glikogenu – powyższy przepis na stałe wszedł do mojego niedzielnego jadłospisu, z niewielkimi modyfikacjami i improwizacjami. Serdeczne dzięki!
Bardzo się cieszę że przepisy się sprawdzają. Dzięki za komentarz
Kingo! Wczoraj odkryłam Twój blog i się zakochałam 🙂 jest tu tyle alternatyw na moje monotonne śniadania a co najważniejsze gotujesz w większości z produktów, które mogę jeść 🙂 dziś na śniadanie kasza owsiana na słodko. Wyśmienita- jak powiedziała moja pięcioletnia córka 🙂 dziękuję i pozdrawiam
Magdo nawet nie masz pojęcia jak miło czytać takie komentarze dziękuję i polecam się na przyszłość
Cześć! Jaki to jest rodzaj melona?:)
mój ulubiony melon Kantalupa