Wegańskie krakersy

Krakersy – uwielbiam – jednak tylko te które sama zrobię. Często bawię się dodatkami. Dziś przedstawiam Wam wersję z siemieniem lnianym i czarnym sezamem. Wy możecie spróbować z innymi nasionami, ziołami. Genialne są też te z parmezanem lub orzechami. Te wytrawne ciasteczka przygotowałam z mąki z ciecierzycy – możecie ją zrobić samemu w domu wystarczy podprażyć na suchej patelni ziarna ciecierzycy, ostudzić i zmielić w młynku do kawy lub za pomocą mocnego blendera.  Możecie też zamienić mąkę na inną np. gryczaną, pszenną razową. To na prawdę świetny i prosty przepis.

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia10 minutCałkowity czas15 minut

 1 szklanka mąki z ciecierzycy
 ½ łyżeczki soli himalajskiej
 1 szczypta proszku dopieczenia
 ¼ szklanki wody
 1 łyżeczka oleju kokosowego
 1 łyżka siemienia lnianego
 1 łyżka czarnego sezamu

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół.

2

W misce połączyć i dobrze wymieszać wszystkie suche składniki tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sól, nasiona sezamu i lnu.

3

Do miski z mąką dodać wodę i roztopiony olej. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.

4

Na stolnicę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia, na niego wyłożyć przygotowane ciasto. Ponownie całość przykryć arkuszem i równo rozwałkować na grubość 3 mm.

5

Ostrym nożem wyciąć dowolne kształty. Całość przełożyć  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6

Włożyć do piekarnika na 6-8 minut. UWAGA! pilnuj aby nabrały złotego koloru - szybko się przypalają.

Wartości odżywcze

Porcji 3

Składniki

 1 szklanka mąki z ciecierzycy
 ½ łyżeczki soli himalajskiej
 1 szczypta proszku dopieczenia
 ¼ szklanki wody
 1 łyżeczka oleju kokosowego
 1 łyżka siemienia lnianego
 1 łyżka czarnego sezamu

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół.

2

W misce połączyć i dobrze wymieszać wszystkie suche składniki tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sól, nasiona sezamu i lnu.

3

Do miski z mąką dodać wodę i roztopiony olej. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.

4

Na stolnicę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia, na niego wyłożyć przygotowane ciasto. Ponownie całość przykryć arkuszem i równo rozwałkować na grubość 3 mm.

5

Ostrym nożem wyciąć dowolne kształty. Całość przełożyć  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6

Włożyć do piekarnika na 6-8 minut. UWAGA! pilnuj aby nabrały złotego koloru - szybko się przypalają.

Wegańskie krakersy

(Wyświetlono 5 039 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

23 komentarzy

  1. Basia 29 marca 2018 o 21:01

    witam, w czy można zrobić mąkę z ciecierzycy z puszki, czy raczej musi to być sucha, prażona ciecierzyca? (lub kupna w sklepie mąka)

    Odpowiedz
    1. admin 11 kwietnia 2018 o 22:19

      najlepiej kupiona w sklepie

      Odpowiedz
  2. Sylwia 18 lutego 2018 o 19:40

    Zrobiłam. Wyszły pyszne. Mąkę zrobiłam w thermomixie, więc bałam się, że jest zbyt grubo zmielona. Jednak były bardzo dobre, a smak kojarzył mi się z orzeszkami sojowymi, które za komuny kupowało się w wrzywniaku
    Ale my się wtedy zdrowo odrzywiali:)

    Odpowiedz
  3. Ola 13 października 2017 o 15:21

    Hmm ciasto na krakersy wychodzi mi bardzo kleiste, do tego stopnia, że przywiera do papieru i nie da się przełożyć na blaszkę 🙁 jaka powinna być prawidłowa konsystencja? 🙂 może daję za dużo oleju lub wody?

    Odpowiedz
    1. admin 14 października 2017 o 19:09

      Olu ciasto powinno się bez problemu formować – może za dużo płynu – polecam dodawać go stopniowo gdyż mąka może różnie chłonąć

      Odpowiedz
      1. Ola 31 października 2017 o 22:51

        Dziękuję za informację ❤️ będę próbować!!?

        Odpowiedz
  4. Julia 30 kwietnia 2017 o 14:21

    Dzisiaj zrobiłam 3 wersje smakowe. Wyszły przepyszne ! Dziękuje bardzo za przepis 🙂 Będą u mnie częściej gościć , bo znikają z prędkością światła 😀

    Odpowiedz
    1. admin 4 maja 2017 o 11:34

      wspaniale 🙂 dzięki :*

      Odpowiedz
  5. Fitmom 27 grudnia 2016 o 17:18

    Czy krakersy wyjdą równie smaczne z innej mąki bezglutenowej?

    Odpowiedz
    1. admin 27 grudnia 2016 o 22:42

      tak 🙂 polecam gryczaną 🙂

      Odpowiedz
  6. ania 22 grudnia 2016 o 14:42

    Hej. Czy z tego ciasta uda się wykrawać foremką? I czy olej rzepakowy da radę?

    Odpowiedz
    1. admin 26 grudnia 2016 o 21:08

      tak da radę wykrawać foremkami i można zamienić na olej rzepakowy 🙂

      Odpowiedz
  7. Beata 12 grudnia 2016 o 12:05

    Czy zamiast proszku do pieczenia może być soda ? W tej samej ilości ?

    Odpowiedz
    1. admin 12 grudnia 2016 o 13:29

      tak 🙂

      Odpowiedz
  8. Ela K. 24 listopada 2016 o 13:33

    Świetny przepis na zdrowe chrupaki 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 24 listopada 2016 o 23:13

      dzięki :*

      Odpowiedz
  9. Krysia_Ros62 29 października 2016 o 16:49

    Genialne przepisy! Ja ostatnio gotuję z aplikacją kcalmar i też swietne propozycje mają! Rozwijam się kulinarnie na pewno!:)

    Odpowiedz
    1. admin 2 listopada 2016 o 10:34

      wspaniale! dziękuję za miłe słowo:)

      Odpowiedz
  10. Marta 29 października 2016 o 15:16

    Czy mąkę z ciecierzycy można zastąpić zwykłą mąką lub pełnoziarnistą? Nie spotkałam w sklepie mąki z ciecierzycy…

    Odpowiedz
    1. admin 2 listopada 2016 o 10:31

      Marta spokojnie możesz zastąpić inną – wspomnianą mąką 🙂

      Odpowiedz
  11. Dudada74 28 października 2016 o 23:50

    Genialne przepisy widać pomysły i pasje szacunek!?
    Nie dawno kupiłam twoja książkę ze słodyczami świetna i swoją droga bardzo dobrze zrobiona pod względem graficznym oby tak dalej 😉

    Odpowiedz
    1. admin 2 listopada 2016 o 10:29

      Bardzo dziękuję za miłe słowa – tak się cieszę jak ktoś dostrzega takie rzeczy :*

      Odpowiedz
  12. megi 28 października 2016 o 18:59

    Kinga jesteś wielka;)zawsze coś dobrego wymyslisz:)

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.