Zawsze w mojej kuchni jest miejsce dla jajek, mleka i mąki. Mając te 3 składniki w domu jesteś w stanie przetrwać. Ostatnimi czasy bardzo dużo podróżuję, do domu wracamy po kilu dniach i zazwyczaj nocą. W dni wypełnione pracą nie ma czasu i chęci na zakupy. W pierwszy poranek po po powrocie zazwyczaj ratuję się naleśnikami, omletami, pancakes. Dziś przedstawiam Wam mojego faworyta – Dutch Baby – czyli pieczony naleśnik. Niezwykle spektakularny w piekarniku, przygasza trochę po kilku minutach od opuszczenia go. Zachowuje się jak suflet – pięknie wyrasta po czym majestatycznie opada. Jednak jest jedna zaleta w porównaniu do poprzednika – on zawsze się udaje! Oryginalny przepis składa się z mąki pszennej, masła i cukru. Ja dziś przedstawiam Wam moją wersję – jak zwykle lżejszą i jak zwykle pyszniejszą 🙂 – zresztą zobaczcie sami.
Piekarnik nastawić na temperaturę 200 º C. Żeliwną patelnię o średnicy około 20 cm lub żaroodporne naczynie włożyć do piekarnika aby mocno się nagrzało.
Połączyć jaja, mleko, przesianą mąkę (to co zostanie na sicie również dodajmy do ciasta), cukier, wanilię i sól w robocie kuchennym. Ciasto ma być lejące i gładkie (jeżeli masz więcej czasu to odłóż tak przygotowane ciasto na 20 minut aby odpoczęło).
Rozgrzaną patelnię wyjąć z pieca i wyłożyć na nią olej kokosowy. Poczekać aż się rozpuści i rozprowadzić go po dnie i bokach naczynia.
Na tak przygotowaną patelnię wylać gotowe ciasto i włożyć do piekarnika na 20 minut aż nabierze złotego koloru.
Podawać natychmiast, ciepły, oprószony cukrem pudrem i posypany świeżymi owocami.
Porcji 1
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 200 º C. Żeliwną patelnię o średnicy około 20 cm lub żaroodporne naczynie włożyć do piekarnika aby mocno się nagrzało.
Połączyć jaja, mleko, przesianą mąkę (to co zostanie na sicie również dodajmy do ciasta), cukier, wanilię i sól w robocie kuchennym. Ciasto ma być lejące i gładkie (jeżeli masz więcej czasu to odłóż tak przygotowane ciasto na 20 minut aby odpoczęło).
Rozgrzaną patelnię wyjąć z pieca i wyłożyć na nią olej kokosowy. Poczekać aż się rozpuści i rozprowadzić go po dnie i bokach naczynia.
Na tak przygotowaną patelnię wylać gotowe ciasto i włożyć do piekarnika na 20 minut aż nabierze złotego koloru.
Podawać natychmiast, ciepły, oprószony cukrem pudrem i posypany świeżymi owocami.
Tak z ciekawości, taki jeden naleśnik to jedna porcja? Czy jest podzielny np. dla dwóch osób na śniadanie?
jest to jedna porcja dla bardzo głodnej osoby 🙂 lub 2 porcje jeżeli dodamy więcej owoców 🙂
Jaki jest sens pisania książki skoro są w niej te same przepisy co na blogu?To nie jest złośliwe pytanie, doceniam piękne zdjęcia i super przepisy, urodę również?
Marto napisałam już 3 książki z czego 1 jest z przepisami z bloga – to odpowiedź na prośby innych osób które lubią przepisy w formie papierowej. Poza tym taką książką mogę dotrzeć również do osób które nie używają internetu. Oczywiście w mojej książce „Dieta ze smakiem” jasno opisuję na 4 stronie że książka zawiera przepisy z mojego bloga. Przepisy z pozostałych książek nie są dostępne w sieci tylko w tych publikacjach.
Od dziś jedno z moich ulubionych śniadań!
i jak próby z mąką kokosową?
czy udała się próbą z mąki kokosowej? chętnie bym zrobiła z takiej lub innej bezglutenowej znając proporcje.
Ada jeszcze nie robiłam postaram się w tym tygodniu – myślę że spokojnie się uda gdyż ten naleśnik rośnie na jajkach – polecam dodać tylko o połowę mniej maki kokosowej
Rewelacja! Zawsze w sobotę na śniadanko mamy omleciki, teraz dołączył do nich Dutch Baby:). Czasami używam mąki owsianej zamiast razowej i wychodzi przepyszny! Mój 14 miesięczny synek zajada.
uwielbiam takie komentarze 🙂 – dziękuję za wypróbowanie 🙂
Olej kokosowy czasami ciężko znaleźć, ale na szczęście widziałem ostatnio w POLOmarkecie. Ciasto wygląda przepysznie, ciekawe czy tak samo smakuje
Witam, chciałam zapytać o średnicę patelni bo nie posiadam żeliwne i nie wiem jak duże naczynie żaroodporne przygotować.
O właśnie…Kinguś jaką mąką bezglutenową zastąpić pszenną?
gryczana lub z mielonych migdałów. Co do koksowej będę dopiero robiła testy gdyż muszę znacznie zmienić proporcje
Muszę zapytać – czy mąkę razową można zastąpić np. mąką ryżową? 🙂
można tylko należy zmienić proporcje – na razie ciężko mi określić jak ponieważ muszę to przetestować. Mąka ryżowa powoduje sypkość ciasta dlatego dodałabym jedno jajko więcej aby nawilżyć i uelastycznić finalnie cały naleśnik