Pełnoziarnista najlepsza tortilla

Jak zrobić najlepsze placki tortilli? Wszystko w tym przepisie. Jest mega prosty i szybki, a tortilla smakuje obłędnie. Ja przygotowałam wersję zdrowszą z maki pszennej pełnoziarnistej ale z powodzeniem możecie użyć zwykłej. To świetna alternatywa kiedy w domu zabraknie chleba, często podaję je też jako dodatek do humusu, a kiedy zostanie mi chili con carne  robię z niego farsz i zawijam wraz z papryką i sałatą.

Zapraszam Was na najlepsze domowe placki tortilli.

UWAGA! na moim FB organizuje konkurs w którym można wygrać świąteczne warsztaty, wystarczy tylko w komentarzu pod konkursowym zdjęciem na FB napisać swoją najzabawniejszą wpadkę kulinarną 🙂 – kliknij TUTAJ po więcej szczegółów.

Smacznego 🙂

Ilość porcji10 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas30 minut

 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ łyżeczki soli
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta cukru
 2 łyżki oleju rzepakowego
 ½ szklanki ciepłej wody

1

Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia umieścić w misie robota kuchennego z końcówką haka (można też zrobić tortillę ręcznie jednak należy dłużej wyrabiać).

2

Dodać wodę i olej. Całość wyrabiać około 3 minut aż wszystkie składniki się  połączą w kulę. (jeżeli robimy za pomocą dłoni należy ciasto wyrabiać dłużej, ma być gładkie i lśniące)

3

Wyjąć i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę spłaszczając ją tak aby przypominała placek. Odłożyć na posypany mąką blat i przykryć lnianą ściereczką. Odczekać 15 minut aby ciasto odpoczęło.

4

Rozwałkować każdy placek na grubość 2 mm i piec na nagrzanej patelni bez dodatku tłuszczu aż zaczną powstawać bąble i zacznie się rumienić. Odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć.

5

Placki przykryć ręcznikiem aby nie wyschły. Podawać od razu lub jeść na zimno z dowolnymi dodatkami.

Uwaga!
6

Jeżeli ciasto jest zbyt klejące należy dodać więcej mąki, jeżeli za suche należy dodać wody.

Wartości odżywcze

Porcji 10

Składniki

 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ łyżeczki soli
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta cukru
 2 łyżki oleju rzepakowego
 ½ szklanki ciepłej wody

Przygotowanie

1

Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia umieścić w misie robota kuchennego z końcówką haka (można też zrobić tortillę ręcznie jednak należy dłużej wyrabiać).

2

Dodać wodę i olej. Całość wyrabiać około 3 minut aż wszystkie składniki się  połączą w kulę. (jeżeli robimy za pomocą dłoni należy ciasto wyrabiać dłużej, ma być gładkie i lśniące)

3

Wyjąć i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę spłaszczając ją tak aby przypominała placek. Odłożyć na posypany mąką blat i przykryć lnianą ściereczką. Odczekać 15 minut aby ciasto odpoczęło.

4

Rozwałkować każdy placek na grubość 2 mm i piec na nagrzanej patelni bez dodatku tłuszczu aż zaczną powstawać bąble i zacznie się rumienić. Odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć.

5

Placki przykryć ręcznikiem aby nie wyschły. Podawać od razu lub jeść na zimno z dowolnymi dodatkami.

Uwaga!
6

Jeżeli ciasto jest zbyt klejące należy dodać więcej mąki, jeżeli za suche należy dodać wody.

Pełnoziarnista najlepsza tortilla
(Wyświetlono 44 831 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

40 komentarzy

  1. goodmorning 2 września 2018 o 21:54

    Pani Kingo, robiłam dziś te tortille po raz pierwszy, wyszło 8 nieduzych plackow,cieniutkich,zmierzyłam objętość kubka,którego uzywałam, wyszlo 250ml.Jakiej średnicy tortille Pani wychodza z tego przepisu?
    Pozdrawiam,L.

    Odpowiedz
  2. Ilona 30 czerwca 2018 o 21:50

    Witam,
    Kingo zrobiłam tortille niestety są bardzo kruche i sztywne. Nie da się ich zawinąć. Czy masz jakiś pomysł jak je uratować?
    Jak udało Ci się zrobić tak idealne koła? Moje są w różnych kształtach, ale żaden nie jest okrągły.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 16 lipca 2018 o 20:13

      jeżeli źle się formuje należy dodać do ciasta więcej wody. Po upieczeniu od razu zawijać w ręcznik

      Odpowiedz
  3. Ola 29 marca 2018 o 21:52

    Robiłam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej ? wyszły super??? dzięki za przepis ?

    Odpowiedz
    1. admin 11 kwietnia 2018 o 22:19

      wspaniale – dziękuję za komentarz

      Odpowiedz
  4. Gosia 4 sierpnia 2017 o 21:29

    Czy po zrobieniu nadmiar mogę zamrozić?

    Odpowiedz
    1. admin 8 sierpnia 2017 o 16:20

      tak – jak najbardziej 🙂

      Odpowiedz
  5. Anusiak 14 maja 2017 o 20:06

    Wypróbowałam przepis. Placuszki są pycha, przygotowuję z nich kolorowe warzywne tortille, do pracy na drugie śniadanie. Wszyscy za nimi przepadają.
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. admin 15 maja 2017 o 13:55

      wspaniale – dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu :*

      Odpowiedz
  6. MC 24 marca 2017 o 14:57

    Proszek do pieczenia w tortilli czemu służy? To nie amerykański „naleśnik”… cukier też zbędna rzecz przy tortillach, tak jak i olej. Dość mocno przekombinowane, a przecież wystarczy woda, mąka, sól i będą świetne.

    Odpowiedz
  7. Ewelina 27 lutego 2017 o 22:50

    Bardzo dobry przepis, ja robiłam na pelnoziarnistej pszennej z Lidla. Wyszły mi identyczne jak na zdjęciach. Po upieczeniu od razu ukladalam na talerzi przykrywalam drugim talerzem żeby nie wyschly jak przestygly te talerze zawinelam folia i do lodowki dzieki czemu się nie krusza 🙂 pozdr

    Odpowiedz
    1. admin 3 marca 2017 o 10:59

      super pomysł 🙂 dziękuję za komentarz i wyprobowanie przepisu

      Odpowiedz
  8. Sylwia 5 lutego 2017 o 12:31

    Witam, mam pytanie, czy można zamienić make pełnoziarnista na orkiszowa? Czy zmieniają sie wtedy jakoś proporcje?

    Odpowiedz
    1. admin 5 lutego 2017 o 22:24

      tak można – proporcje bez zmian

      Odpowiedz
  9. Weronika 22 stycznia 2017 o 22:47

    Czy można zrobić placki z mąki kukurydzianej?

    Odpowiedz
    1. admin 23 stycznia 2017 o 22:21

      tak

      Odpowiedz
  10. Michau 19 stycznia 2017 o 20:18

    Chciałbym zrobić tortille zawijaną, więc musi być miękka, gdybym użył mąki gryczanej i przennej pół na pół to ciasto nie będzie twardsze i nie będzie bardziej się łamać? A może użyć innej mąki, albo coś zmienić w proporcjach? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  11. Jula 14 października 2016 o 13:30

    Super, z serkiem kozim własnej roboty,łososiem i pomidorem. Doskonały początek dnia.Gorąco polecam???

    Odpowiedz
    1. admin 16 października 2016 o 22:37

      Jula narobiłaś mi smaka 🙂

      Odpowiedz
  12. Ania 4 września 2016 o 16:54

    Dziękuję. Jeżeli by się dało to wolałabym sama pomieszać mąki niż robić z gotowca? czekam na info. Pozdrowionka

    Odpowiedz
  13. Ania 1 września 2016 o 17:48

    A czy z mąki ryżowej wyjdzie? A jeżeli nie to czy możesz polecić jakieś tortille bzg,tylko nie na mace gryczanej bo nie lubie? a bez proszku do pieczenia? Nie bardzo mogę. Dziękuję.

    Odpowiedz
    1. admin 1 września 2016 o 22:39

      Aniu szczerze nie próbowałam z mąki ryżowej myślę że może być problem gdyż jest ona bardzo sypka i tortille nie byłyby takie elastyczne. Polecam Ci wypróbować na mieszance bezglutenowej. postaram się coś przetestować i podać ci informacje 🙂

      Odpowiedz
  14. Klaudia 4 kwietnia 2016 o 16:57

    Można zamrozić nadmiar placków??
    Jak je przechowywać??

    Odpowiedz
  15. Jutka 10 marca 2016 o 15:32

    <3 tyle czasu szukałam takiego przepisu <3

    Odpowiedz
  16. honorka 8 marca 2016 o 13:08

    Pani Kingo, czy można użyć innego oleju? a jeżeli tak to w jakich proporcjach?

    Odpowiedz
    1. admin 10 marca 2016 o 00:00

      proporcje zostają takie same. Można użyć oleju słonecznikowego, oleju koksowego roztopionego, oliwy z oliwek

      Odpowiedz
      1. honorka 14 marca 2016 o 17:14

        dziękuję za odpowiedź 🙂

        Odpowiedz
  17. Jago 6 marca 2016 o 17:25

    Czy jak użyję mąki pszennej razowej 2000 lub mąki pszennej Graham 1850, tortilli wyjdą elastyczne?

    Odpowiedz
    1. admin 6 marca 2016 o 23:27

      aby wyszły elastyczne przy typach mąki które podałaś należy dodać łyżkę oleju więcej i nieco więcej wody.

      Odpowiedz
  18. EWA 29 grudnia 2015 o 14:09

    Piekne sa te tortilel ale moje wyszly bardzo suche nie dalo sie zwijac bo pekaly jest na to jakas rada ?

    dziekuje

    Odpowiedz
    1. admin 29 grudnia 2015 o 14:36

      po upieczeniu należy zawinąć je w folię spożywczą lub włożyć do lodówki bez przykrycia – wtedy zwilgotnieją.
      Można też krócej wypiekać je na patelni.

      Odpowiedz
  19. Patrycja 23 listopada 2015 o 12:40

    Super są te placki 🙂 Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 24 listopada 2015 o 23:09

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂

      Odpowiedz
  20. Iga z Dietmap 20 listopada 2015 o 12:47

    Robiłam coś w podobie tortilli, ale to było tylko z mąki, wody i soli 🙂 Również świetne do zawijania czy zapiekania.

    Odpowiedz
  21. Ania 19 listopada 2015 o 10:22

    Kingo, na jakiej patelni pieczesz tortille. Mam z tym problem. Jedną, teflonową zniszczyłam właśnie tortillami. Z piekarnika są zbyt suche i przestałam je robić. A nie ukrywam chętnie wypróbowałabym przepis. 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 24 listopada 2015 o 23:10

      ja smażę na patelni tefala

      Odpowiedz
      1. limomanka 24 września 2016 o 16:57

        Do takich celów (pieczenie na sucho) polecam patelnie żeliwne lub kamień do pizzy 🙂

        Odpowiedz
        1. admin 26 września 2016 o 13:49

          właśnie obecnie poluję na kamień do pizzy 🙂 jak tylko zakupię to z pewnością wypróbuję 🙂

          Odpowiedz
  22. Joanna 10 listopada 2015 o 20:04

    Pani Kingo, a czy mąkę pszenną mogę zastąpić samą żytnią? dziękuję z góry.

    Odpowiedz
    1. admin 12 listopada 2015 o 16:21

      lepsza będzie mąka gryczana

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.