Te babeczki skradną wasze serca. Ekspresowe przygotowanie = fenomenalny smak. Przez dodanie do ciasta startego jabłka i jogurtu zachowują długo wilgotność. Mąka pełnoziarnista daje im orzechową nutę, cynamon wodzi na pokuszenie, a płatki jaglane ujawniają ich drugą osobowość. Wkradła mi się też żurawina, choć Wy możecie użyć rodzynek, orzechów lub pestek słonecznika.
Kochani do dzieła!
Smacznego:)
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dodać do niej płatki jaglane, cukier i żurawinę całość wymieszać.
W drugiej misce wymieszać ze sobą mokre składniki tj: jajka, jogurt, oliwę i mus jabłkowy.
Jabłko obrać i pokroić w plastry, każdy plaster skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
Połączyć suche składniki z mokrymi. Ciasto wymieszać i przelać do przygotowanych papilotek. Na każdą położyć plasterek jabłka.
Muffinki piec 20- 25 minut – do momentu kiedy patyczek włożony do środka jest suchy.
Porcji 12
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dodać do niej płatki jaglane, cukier i żurawinę całość wymieszać.
W drugiej misce wymieszać ze sobą mokre składniki tj: jajka, jogurt, oliwę i mus jabłkowy.
Jabłko obrać i pokroić w plastry, każdy plaster skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
Połączyć suche składniki z mokrymi. Ciasto wymieszać i przelać do przygotowanych papilotek. Na każdą położyć plasterek jabłka.
Muffinki piec 20- 25 minut – do momentu kiedy patyczek włożony do środka jest suchy.
Jak długo te babeczki można przechowywać? Chcę te babeczki zrobić na urodziny córki dzień wcześniej, czy można?
spokojnie można zrobić je dzień wcześniej i przechowywać w najlepiej w lodówce
Kinga, Czy platki jaglane mogę zstąpić ugotowana kasza jaglana i w jakiej ilości?
oczywiście – polecam ok 2 łyżek
czy jogurt naturalny mozna zastapic greckim? + ile kalorii ma taka 1 babeczkaa?
oczywiście
Właśnie się pieką- jutro u nas „dzień słodyczowy” więc nie może zabraknąć takich pyszności. Fit trufle już czekają w lodówce- mój trzylatek je uwielbia. Dzięki za super przepisy na zdrowe słodkości.
Małgosiu dziękuję za korzystanie z przepisów to wiele dla mnie znaczy 🙂
Właśnie wyjęłam z piekarnika i już jedna zniknęła! 😀
super szybkie, zdrowe, smaczne!
Ps: dodałam łyżkę masła orzechowego, bo uwielbiam połączenie masła z jabłkiem! 😀
wspaniale – dziękuję Olu :*
Czy można zastąpić mąką kokosową lub gryczaną ?
tak gryczaną w takiej samej proporcji, koksowej należy dać połowę podanej porcji
Mam zamiar je zrobić i zastanawiam się czy lepsza będzie zwykła mąka pszenna czy pełnoziarnista żytnia? Pszenną pełnoziarnistą kupię przed kolejnym podejściem 😉
Dziękuję za przepis! Pozdrawiam i życze dalszych smacznych pomysłów.
KAsiu aby było zdrowiej proponuję wymieszać obie mąki 🙂
Wyglądają cudownie! Czy można zastąpić oliwę z oliwek olejem rzepakowym? 🙂
tak oczywiście 🙂
Zapomniałam dodać ze mój partner (na diecie ?) był bardzo zadowolony 🙂 dziękujemy za ten przepis :*
Wyszły pyszne !!! 🙂
wspaniale 🙂 dziękuję :*
Właśnie zabieram się za babeczki 🙂 mam nadzieje, że bedą równie smaczne i ma stałe zagoszczą w moim menu fit deserów 🙂
Justyno koniecznie daj znać jak Ci się udały? i czy smakowały?
może głupie pytanie ale rozumiem, że żurawina suszona, nie świeża?:)
tak suszona 🙂
Pani Kingo czy może być zwykła mąka pszenna??
tak oczywiście 🙂
zrobiłam – pyszne !
http://pasjabelki.blogspot.com/2016/04/babeczki-jaglano-razowe.html
podaję dalej 🙂
super! bardzo dziękuję :*
Pani Kingo te babeczki są wspaniałe, mięciutkie, puchate i takie pyszne:). Dziękuję za przepis … i czekam na tę książkę z zdrowymi słodkościami:)
?
czym można zastapic platki jaglane?
np. płatkami gryczanymi, owsianymi błyskawicznymi
Czekam z niecierpliwością Kochana!!! Ściskam mocno?
Uwielbiam Cie Kinga za ten przepis,za kazdy,który już sprawdziłam i który jeszcze przede mną 🙂
Te babeczki to MISTRZOSTWO ŚWIATA!!! I ❤ U
Karina bardzo się cieszę :)właśnie pracuję nad książką w której ukażą się tylko takie słodkości 🙂