Smacznego:)
Mięso pokroić w równą kostkę. Dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć mąką pszenną.
Mięso smażyć porcjami na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Odkładać do dużego garnka.
Kiedy mięso będzie już usmażone zalać bulionem i dusić na małym ogniu ok 15 min. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty.
Pokroić w kosteczkę szalotki, czosnek poszatkować a czerwoną cebulę pokroić w talarki. Obsmażyć na patelni na której smażyliśmy mięso do momentu aż się zeszkli. Dodać do mięsa.
Do garnka dodać pulpę pomidorową i pomidory z puszki, drobno posiekane chili oraz seler i marchewkę pokrojoną w kostkę.Całość gotować na małym ogniu do momentu za mięso będzie miękkie. Jeżeli zupa jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody.
Przed samym końcem do zupy dodać pokrojoną w paski paprykę żółtą i czerwoną, pokrojony ogórki oraz seler naciowy. Na sam koniec dodajemy groszek. Tak aby warzywa były jędrne a nie rozgotowane.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem, zaciągamy śmietaną. Dodajemy świeżą, zieloną pietruszkę.
Składniki
Przygotowanie
Mięso pokroić w równą kostkę. Dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć mąką pszenną.
Mięso smażyć porcjami na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Odkładać do dużego garnka.
Kiedy mięso będzie już usmażone zalać bulionem i dusić na małym ogniu ok 15 min. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty.
Pokroić w kosteczkę szalotki, czosnek poszatkować a czerwoną cebulę pokroić w talarki. Obsmażyć na patelni na której smażyliśmy mięso do momentu aż się zeszkli. Dodać do mięsa.
Do garnka dodać pulpę pomidorową i pomidory z puszki, drobno posiekane chili oraz seler i marchewkę pokrojoną w kostkę.Całość gotować na małym ogniu do momentu za mięso będzie miękkie. Jeżeli zupa jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody.
Przed samym końcem do zupy dodać pokrojoną w paski paprykę żółtą i czerwoną, pokrojony ogórki oraz seler naciowy. Na sam koniec dodajemy groszek. Tak aby warzywa były jędrne a nie rozgotowane.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem, zaciągamy śmietaną. Dodajemy świeżą, zieloną pietruszkę.
po składzie zupki widać, że robiona na zamówienie dla kogoś dla kucharki wyjątkowego, z pełną miłością i oddaniem 🙂
z pewnością spróbuję uraczyć też moją rodzinkę ( chociaż wątpię żeby teściowej smakowało na ostro ];-> )
jeszcze niedawno uznałabym, że takie zdrowe przepisy to same bzdety, ale dzięki dyscyplinie oraz kulinarnym wybrykom i alternatywom w mojej diecie zrzuciłam aż 30 kg ! zamienniki górą 🙂 .
Baaardzo dziekuję Ci za trud włożony w książkę Fit Słodkości (nowsze wydanie) Jest napisana prosto i zrozumiale, tak dla opornych 😉 Dzięki niej trafiłam tutaj. Niedługo planuję coś a’la warsztaty cukiernicze dla harcerek które mam pod opieką. Mieszkamy w Zawadzkiem, trochę mało się tu dzieje więc pragnę zarazić je chęcią na zdrowsze , słodkie przysmaki i do spróbowania czegoś nowego dla własnego rozwoju 🙂 będzie m.in. lemon curd i pudding z nasion chia i granatem , mam nadzieję że akcja wypali, nastąpi ciąg dalszy a dziewczyny się zangażują i nie bedzie wstydu 🙂
Ps. Z pewnością postaram się jeszcze napisać , wiem jak to jest być „nocnym Markiem”, Pozdrawiam 🙂
Wygląda imponująco 🙂 chyba już wiem co zrobię na obiad!