Przyznam się Wam, że fanką żeberek nie jestem. Jednak mój mąż za nimi przepada. Miękkie, soczyste i aromatyczne! Cóż chcieć więcej – zawsze mówi, kiedy dostaje je pod nos:) Stwierdziłam, że ten przepis pojawić się musi na blogu. Pochłania trochę czasu samo pieczenie jednak przygotowanie jest dziecinnie proste.
Zapraszam Was na najlepsze pieczone żeberka w końcu majówkę czas zacząć 🙂
Smacznego:)
Żeberka umyć i oczyścić.
Wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Żeberka włożyć do sosu i odstawić na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 150 ºC
Ułożyć żeberka na dwóch warstwach folii tak aby ta strona mięsista była do dołu. Następnie położyć dwie warstwy folii na wierzchu żeberek i szczelnie zacisnąć brzegi.
Piec 2-2 1/2 godziny lub do momentu kiedy mięso łatwo odchodzi od kości
Składniki
Przygotowanie
Żeberka umyć i oczyścić.
Wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Żeberka włożyć do sosu i odstawić na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 150 ºC
Ułożyć żeberka na dwóch warstwach folii tak aby ta strona mięsista była do dołu. Następnie położyć dwie warstwy folii na wierzchu żeberek i szczelnie zacisnąć brzegi.
Piec 2-2 1/2 godziny lub do momentu kiedy mięso łatwo odchodzi od kości
Czy można zrobić marynata mięso dzień wcześniej i zostawić w lodówce A następnego dnia piec? Czy nie za bardzo marynata przejdzie
spokojnie można zrobić – będzie nawet lepsze 🙂
Też nie rozumiem instrukcji dotyczscej folii…czy żeberka mają nią być szczelnie owinięte przez cały czas pieczenia?
Proszę o odpowiedź:)
dokładnie tak – cały czas szczelnie owinięte
Zrobiłam, wczesniej krotko obsmażylam bo były dość tłuste. Wszystkim bardzo smakowały. Nie bardzo zrozumiałam o co chodzi z tą podwójną folią. Polecam. ?
A w jakiej temperaturze piecze pani żeberka? I czy funkcka góra dół czy termoobieg
150 C z funkcją grzania góra – dół
Czy można zmarnować mieso dzień wcześniej i przez noc w lodowce? Czy nie będzie wtedy za bardzo aromatyczne
spokojnie – będzie jeszcze lepsze 🙂
ZMARNWAĆ zawsze można… wystarczy położyć w cieple i się samo zepsuje 😛
Jakie dodatki pasują do żeberek?
I na ile osób jest taka 4kg porcja? 🙂
pieczone ziemniaki lub puree z selera
Oooooo to prawda ! 🙂 Zgryźliwych babsztyli nie brakuje. Cudownie mieć potrawy za którymi szaleją domownicy.
:*
Świetny przepis. Żeberka przepyszne a riposta Joli przecudowna.
dokładnie 🙂
To jak tak lubi dlaczego nie robi ich sam?
Pewnie dlatego, że nie ma w domu zgyźliwej baby a kochającą żonę, która z miłością mu je przyrządza:)