Ostatnio złapałam się na tym, że każdy post zaczęłabym od wyrazu „uwielbiam” 🙂 I chyba nie potrafię inaczej myśleć jeżeli coś tak bardzo mi smakuje, że trwale zapisuje się na moich kubkach smakowych. Pamiętam, kiedy byłam dzieckiem jak chodziliśmy z rodzicami do restauracji, w której podawano najlepsze śledzie jakie kiedykolwiek jadłam. Ciężko było mi potem trafić na takie. Były mięsiste, białe, o zwartym, tłustym mięsie i smakowały wyjątkowo – miały łagodnie pikantny smak. Odpowiednio odsolone w kąpieli wody z mlekiem. Dodatkiem był tylko olej i cebulka. Od tego momentu przepadłam. Śledzie przygotowuję na rożne sposoby: z orzechami i selerem, z buraczkami i rodzynkami, z jabłkiem i śmietaną. Moją ostatnią fascynacją są śledzie w oleju lnianym z prażonym siemieniem i czerwoną cebulą. Do tego kawałek podpieczonego chleba na zakwasie lub ziemniak w łupinie i jestem w kulinarnym raju. Cały sekret tkwi w rybie, musi to być młody osobnik – matias, czyli odławiany przed pierwszym tarłem śledź dziewiczy. Ryba jest wtedy bardzo delikatna w smaku. Świeże matiasy dostępne są tylko wiosną i wczesnym latem. W sklepach znajdziemy śledzie „a la matias” – wierzcie mi to już nie to samo, choć przepis i tak się sprawdzi z ich udziałem. Również często ich używam jednak chciałabym abyście choć raz skusili się na poszukiwania matiasa. Pora na to odpowiednia 🙂
Kolejnym cudem o którym warto napisać jest olej z siemienia lnianego. Poprawia ogólną kondycję organizmu oraz samopoczucie, dba o naszą skórę poprzez dużą ilość witaminy E (witamina młodości). Ważne, że spożywamy go tylko na zimno – nie nadaje się do smażenia. Świeży olej ma lekko orzechowy smak i jest klarowny. Najlepiej kupować olej nierafinowany.
Niby zwykły przepis, a jak niezwykły się staje kiedy wiem co nam daje. Uwielbiam takie rozwiązania.
Smacznego:)
Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem przez około 2 godziny. (Jeżeli używa się śledzi mocno solonych należy czynność tą powtórzyć kilkakrotnie do momentu kiedy ich smak będzie delikatnie słony)
Siemię lniane podprażyć na patelni. Ostudzić
Ryby odcedzić i osuszyć. Pokroić w 2 cm paski, przełożyć do miski, Dodać pokrojoną w talarki czerwoną cebulę, siemię, olej lniany oraz posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Całość włożyć na noc do lodówki aby smaki dobrze się połączyły. (najlepiej smakują po kilku dniach)
Podawać z podpieczonym chlebem lub ziemniakami w łupinach.
Składniki
Przygotowanie
Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem przez około 2 godziny. (Jeżeli używa się śledzi mocno solonych należy czynność tą powtórzyć kilkakrotnie do momentu kiedy ich smak będzie delikatnie słony)
Siemię lniane podprażyć na patelni. Ostudzić
Ryby odcedzić i osuszyć. Pokroić w 2 cm paski, przełożyć do miski, Dodać pokrojoną w talarki czerwoną cebulę, siemię, olej lniany oraz posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Całość włożyć na noc do lodówki aby smaki dobrze się połączyły. (najlepiej smakują po kilku dniach)
Podawać z podpieczonym chlebem lub ziemniakami w łupinach.