Smacznego:)
Mięso umyj i dokładnie osusz. Każdy płat mięsa roztłucz tłuczkiem do mięsa pomiędzy dwoma kawałkami foli na jak najcieńszy płat.
Mięso rozłóż na desce. Każdy płat mięsa posmaruj w kolejności chrzanem, musztardą.
Przy jednym z krótszych boków, przy jego końcu ułóż przekrojonego na pół kabanosa, ogórka kiszonego pokrojonego w słupki (na każdą roladę ok 2-3 kawałki), pokrojona w kosteczkę biała cebulę.
Rolady zwijaj, aby się trzymały zwiąż je bawełniana nicią lub wykałaczkami. Obtocz w mące i smaż na rozgrzanym maśle klarowanym aż nabiorą złotego koloru.
Zalej bulionem, dodaj liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Duś ok 2 godzin na małym ogniu, aż będą miękkie.
Jeżeli sos jest za rzadki możesz go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody. Dodając tą mieszaninę do sosu i czekając aż się zagotuje.
Przed podaniem ściągnij nici.
Kapustę czerwoną poszatkować, opłukać zimną wodą i umieścić w garnku.
Dodać ok 100ml wina. Dusić ok 10-15 min.
Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek.
Kiedy cały tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w kostkę jabłko, cebulę, i śliwki. Smażyć ok 3-4 min.
Kapustę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać wszystkie składniki z patelni.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Porcji 5
Składniki
Przygotowanie
Mięso umyj i dokładnie osusz. Każdy płat mięsa roztłucz tłuczkiem do mięsa pomiędzy dwoma kawałkami foli na jak najcieńszy płat.
Mięso rozłóż na desce. Każdy płat mięsa posmaruj w kolejności chrzanem, musztardą.
Przy jednym z krótszych boków, przy jego końcu ułóż przekrojonego na pół kabanosa, ogórka kiszonego pokrojonego w słupki (na każdą roladę ok 2-3 kawałki), pokrojona w kosteczkę biała cebulę.
Rolady zwijaj, aby się trzymały zwiąż je bawełniana nicią lub wykałaczkami. Obtocz w mące i smaż na rozgrzanym maśle klarowanym aż nabiorą złotego koloru.
Zalej bulionem, dodaj liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Duś ok 2 godzin na małym ogniu, aż będą miękkie.
Jeżeli sos jest za rzadki możesz go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody. Dodając tą mieszaninę do sosu i czekając aż się zagotuje.
Przed podaniem ściągnij nici.
Kapustę czerwoną poszatkować, opłukać zimną wodą i umieścić w garnku.
Dodać ok 100ml wina. Dusić ok 10-15 min.
Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek.
Kiedy cały tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w kostkę jabłko, cebulę, i śliwki. Smażyć ok 3-4 min.
Kapustę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać wszystkie składniki z patelni.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Kurcze, czemu mój sos ma szary kolor? Bulion ugotowałem na małej ilości wody, na rostbeefie i warzywach.
Mam pytanie – czy jeśli zrobię je wcześniej, to przy późniejszym odgrzewaniu nie zeschną się?
wcześniej tzn ile dni?
Chciała je zrobić w piątek, bo w sobotę będziemy mieć gości więc, żeby się nie bawić z gotowaniem tylko odgrzać
spokojnie możesz tak zrobić – będą jeszcze lepsze 🙂