Moje życie jest jak… czekolada. Każdy kawałek potrafi zaskoczyć i odkryć zupełnie nowy smak. Czasami czuję jak bardzo potrafi być gorzka, po czym odczekam chwilę i pojawia się słodycz. Tak jak w życiu – są kawałki, które są cierpkie i te, które uwielbiamy.
Kiedy trzymam w ręku kubek z gorącym kakao – trzymam w ręku moje życie, w którym tańczą rozbawione w parze radość i smutek, uśmiech i łzy, smak i niesmak. Uwielbiam moją gorzką czekoladę, jej aromat i smak.
I tak czekolada jak i życie nigdy mi się nie znudzi, bo to ja wnoszę do nich najważniejsze przyprawy: miłość, cynamon, szczęście, sól, uśmiech, rozmaryn, słodycz i miód. Czekolada eliksir wybranych!
Smacznego 🙂
Mleko wlać do rondelka odlewając 3 łyżki do szklanki. Dodać pozostałe składniki kakao, sól, gałązki rozmarynu, miód i cynamon.
Cały czas mieszając zagotować. W szklance z mlekiem rozpuścić skrobię kukurydzianą i wlać ją do rondla z gorącą czekoladą. Gotować jeszcze minutę aż napój nieco zgęstnieje.
Usunąć gałązki rozmarynu i wlać do szklanek. Udekorować kawałkami gorzkiej czekolady, gałązką rozmarynu lub kostkami kokosa. Podawać na ciepło.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Mleko wlać do rondelka odlewając 3 łyżki do szklanki. Dodać pozostałe składniki kakao, sól, gałązki rozmarynu, miód i cynamon.
Cały czas mieszając zagotować. W szklance z mlekiem rozpuścić skrobię kukurydzianą i wlać ją do rondla z gorącą czekoladą. Gotować jeszcze minutę aż napój nieco zgęstnieje.
Usunąć gałązki rozmarynu i wlać do szklanek. Udekorować kawałkami gorzkiej czekolady, gałązką rozmarynu lub kostkami kokosa. Podawać na ciepło.
Pyszne! ? Smakuje tak jakby była bardzo kaloryczna, a wcale taka nie jest. Jest delikatna, gęsta, syta , a przede wszystkim pyszna. Jest właśnie taka jak lubię. Długo szukałam takiego przepisu. Jest świetny!
Ooo, ja właśnie w firmie siedzę i szukam co by tu wypić/zjeść żeby było ciepło i słodko 🙂 idealnie trafiłam 🙂
🙂
Szacun za to co i jak robisz 🙂
Bardzo dziękuję – nawet nie wiesz ile te słowa dla mnie znaczą.
fajnie, smacznie, cudnie!…..ale….. to jest KAKAO NA GORĄCO. Prosze nie myl ważnych pojęć. Czekolada – to składniki ziarna kakaowca, tzn masło kakaowe i sucha masa kakaowa zwana kakaem. Tylko jako kompletne połączenie jest CZEKOLADĄ. (czasem z dodatkiem cukru, wanilii i innych)
Proszę nie róbmy z roweru, motorynki. Brak mu silnika 🙂
Liczę na sprostowanie, by kłamstwo nie szło w eter
Sprostowano 🙂
Świetny pomysł na jesienne wieczory:)
______________________________
http://potencia.pl/
Super wpis. Czekolada na gorąco to moja słabość i ulubieniec na cheat meal. Preferuję jednak „na ostro” 🙂
Kinga ciągle eksperymentuję z Twoimi przepisami i jestem bardzo zadowolona z efektów i smaków, tak jak ta czekolada bomba dobroci i bardzo syta ?
Aśka bardzo się cieszę że przepisy Ci smakują 🙂
Czy można zastąpić kakao gorzką czekoladą, na przykład 85%? Jeśli tak, jak zmieniłyby się proporcje i czy pani zdaniem to dobre wyjście pod względem zdrowotności? 🙂