ciasto z prażonym słonecznikiem – ciasto II panieńskie

Te ciasto gwarantuje dobra zabawę:))
Jego składnikiem są % które nadają mu charakteru. U mnie tym razem była wersja z whisky ale polecam każdy inny mocny trunek.
Ciasto jest bardzo kaloryczne, w smaku nie ma sobie równych. Zawdzięcza to prażonemu słonecznikowi, który fajnie chrupie w pysznej masie. Zachęcam do wypróbowania.
Przepis znany mi od lat – przypomniany przez wiosenka27 na jej cudownym blogu eksplozja smaku.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Ciasto
 4 jajka
 8 łyżek cukru
 4 łyżki mąki pszennej
 4 łyżki mąki ziemniaczanej
 2 łyżki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
 1 puszka masy korówkowej lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 godz w garnku z wodą pod przykryciem.
 1 duża szklanka słonecznika łuskanego
 ½ szklanka cukru (można dać mniej)
 1 kostka masła
 2 podwójne paczki herbatników
 150 ml whisky
Polewa
 4 łyżki cukru
 1 łyżki śmietany
 3 łyżki kakao
 60 g masła
 1 łyżeczka żelatyny

Ciasto
1

Białka jaj ubić z cukrem na sztywno, dodać roztrzepane żółtka.
Wymieszać z 2 rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia i kakao.

2

Wylać na przygotowaną blaszkę i piec 30-40 minut w 180 stopniach.

Masa
3

Słonecznik, pół szklanki cukru i pół kostki masła połączyć na patelni a potem wstawić do piekarnika aby słonecznik się zrumienił.
Utworzy się skorupka, którą potem trzeba pokruszyć.

4

Ugotowane wcześniej mleko skondensowane lub gotowa już puszka masy korówkowej -  utrzeć z masłem, na końcu dodać słonecznik.
Masę  wyłożyć na nasączony biszkopt.

5

Na masie ułożyć warstwę herbatników maczanych w whisky, potem wierzch polać dowolną polewą.

Polewa
6

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
Resztę składników zagotować.

7

Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić.

8

Polać ciasto.

Składniki

Ciasto
 4 jajka
 8 łyżek cukru
 4 łyżki mąki pszennej
 4 łyżki mąki ziemniaczanej
 2 łyżki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
 1 puszka masy korówkowej lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 godz w garnku z wodą pod przykryciem.
 1 duża szklanka słonecznika łuskanego
 ½ szklanka cukru (można dać mniej)
 1 kostka masła
 2 podwójne paczki herbatników
 150 ml whisky
Polewa
 4 łyżki cukru
 1 łyżki śmietany
 3 łyżki kakao
 60 g masła
 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie

Ciasto
1

Białka jaj ubić z cukrem na sztywno, dodać roztrzepane żółtka.
Wymieszać z 2 rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia i kakao.

2

Wylać na przygotowaną blaszkę i piec 30-40 minut w 180 stopniach.

Masa
3

Słonecznik, pół szklanki cukru i pół kostki masła połączyć na patelni a potem wstawić do piekarnika aby słonecznik się zrumienił.
Utworzy się skorupka, którą potem trzeba pokruszyć.

4

Ugotowane wcześniej mleko skondensowane lub gotowa już puszka masy korówkowej -  utrzeć z masłem, na końcu dodać słonecznik.
Masę  wyłożyć na nasączony biszkopt.

5

Na masie ułożyć warstwę herbatników maczanych w whisky, potem wierzch polać dowolną polewą.

Polewa
6

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
Resztę składników zagotować.

7

Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić.

8

Polać ciasto.

Ciasto z prażonym słonecznikiem
(Wyświetlono 268 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *