Zdrowy mus czekoladowy z cynamonem

Nie potrafię żyć bez słodyczy. Moja zasada: po słonym – słodkie – obowiązuje codziennie. Przyznam, że ostatnio walczę z nadbagażem i staram się wybierać tą zdrową słodycz. Wiele osób pisze, że jedzenie na diecie jest mdłe i nie dobre. Ja uważam, że każda dieta może smakować wyjątkowo jeżeli wszystko odpowiednio przygotujemy, doprawimy i podejdziemy do tego również w odpowiedni sposób. Dzisiejszy deser jest …. nawet nie  ma słowa, które by opisało jak niesamowicie smakuje. Na pewno jest cenny ponieważ odżywia nasz organizm poprzez awokado, robi się go ekspresowo no i zaspokaja potrzebę na wyjątkową słodycz.

W takich chwilach po prostu uświadamiam sobie jak ja kocham gotować i eksperymentować. Jedzenie i my sami dajemy sobie i innym tyle możliwości. Najważniejsze to czerpać z tego jak najwięcej.

Kochani NA ZDROWIE! Mus czekoladowy z cynamonem – czyli słodycz z korzyścią.

Smacznego 🙂

Ilość porcji3 porcje

Składniki:  2-4 porcji (mi wyszły 2 porcje po 150 g)
 1 dojrzałe awokado (najlepiej odmiana Hass)
 10 daktyli bez pestek
 1 łyżka miodu
 ½ szklanka mleka kokosowego
 ½ szklanki kakao
 1 łyżeczka cynamonu
 1 szczypta soli morskiej

1

Awokado przekroić w pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Dodać pokrojone daktyle i mleko. Całość zmiksować aż będzie gładka i kremowa masa.

2

Dodać kakao, cynamon sól i wanilię i znowu zmiksować.

3

Mus przełożyć do szklaneczek lub pucharków i umieścić w lodówce na co najmniej 3-4 godziny.

4

Przed podaniem posypać kakao.

Możliwości:
5

kakao- można zamienić na karob
miód - syrop z agawy, Stevie bądź cukier
cynamon - szczyptę chili lub kardamon, wanilię, przyprawę do pierników
mleko kokosowe - inne mleko roślinne lub zwykłe

Wartości odżywcze

Porcji 3

Składniki

Składniki:  2-4 porcji (mi wyszły 2 porcje po 150 g)
 1 dojrzałe awokado (najlepiej odmiana Hass)
 10 daktyli bez pestek
 1 łyżka miodu
 ½ szklanka mleka kokosowego
 ½ szklanki kakao
 1 łyżeczka cynamonu
 1 szczypta soli morskiej

Przygotowanie

1

Awokado przekroić w pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Dodać pokrojone daktyle i mleko. Całość zmiksować aż będzie gładka i kremowa masa.

2

Dodać kakao, cynamon sól i wanilię i znowu zmiksować.

3

Mus przełożyć do szklaneczek lub pucharków i umieścić w lodówce na co najmniej 3-4 godziny.

4

Przed podaniem posypać kakao.

Możliwości:
5

kakao- można zamienić na karob
miód - syrop z agawy, Stevie bądź cukier
cynamon - szczyptę chili lub kardamon, wanilię, przyprawę do pierników
mleko kokosowe - inne mleko roślinne lub zwykłe

Zdrowy mus czekoladowy z cynamonem
(Wyświetlono 2 552 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

19 komentarzy

  1. Kasia 24 sierpnia 2017 o 12:39

    Kinia, a czy jest aplikacja do telefonu z Twoimi przepisami?

    Odpowiedz
    1. admin 1 września 2017 o 17:09

      jeszcze nie 🙂 zastanawiam się nad tym 🙂

      Odpowiedz
  2. Gosia 5 marca 2017 o 15:16

    Czy czuć smak awokado w tym deserze?

    Odpowiedz
    1. admin 6 marca 2017 o 20:09

      nie :)czekolada i cynamon to smaki dominujące

      Odpowiedz
      1. Gosia 7 marca 2017 o 20:10

        Oooooo to dobrze 🙂 bo nie przepadam za jego smakiem 😉

        Odpowiedz
  3. Aśka 4 marca 2017 o 21:19

    Deser pyszny, taki aksamitny rozpływa się w ustach ?

    Odpowiedz
    1. admin 5 marca 2017 o 09:35

      bardzo się cieszę że przypadł Ci do smaku – dziękuje za komentarz i wypróbowanie 🙂

      Odpowiedz
  4. Paulina 18 listopada 2014 o 15:03

    Zrobilam. Pyszny, na prawde slodki i zdrowy. Polecam;))) Az nie chce sie wierzyc ze cos fajnego mozna wykombinowac z takich skladnikow. a jak z kcal?

    Odpowiedz
    1. admin 18 listopada 2014 o 23:33

      Paulina jest to kaloryczny deser jednak składa się z tych zdrowych tłuszczy które mają wpływ na nasz organizm. Policzę i podam wartość kaloryczną 🙂

      Odpowiedz
      1. admin 19 listopada 2014 o 00:02

        ilewazy.pl

        dla wszystkich produktów użytych w przepisie: 692 kcal
        dla porcji 100g: 185 kcal

        Odpowiedz
  5. Ania 12 listopada 2014 o 15:06

    wygląda smakowicie 🙂 czy daktyle należy namoczyć?

    Odpowiedz
  6. Ania 11 listopada 2014 o 20:44

    Ile to może mieć kalorii na jedną porcję?

    Odpowiedz
  7. MariaMarysia 11 listopada 2014 o 18:09

    Daktyle świeże czy suszone? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 11 listopada 2014 o 20:26

      suszone

      Odpowiedz
  8. Aneta 11 listopada 2014 o 16:53

    Kinia ależ to wygląda przepysznie .☺

    Odpowiedz
  9. Kinga 11 listopada 2014 o 16:49

    Zawsze w tego typu deserach pojawiają się te przeklęte daktyle 😛 i za każdym razem tak bardzo żałuję, że jestem na nie uczulona… :/ niestety to samo tyczy się fig.. ale ratuje się jakoś zamieniając je na suszone śliwki, też wychodzi smacznie 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 11 listopada 2014 o 20:27

      dokładnie:) można też użyć suszonych moreli lub namoczonej suszonej żurawiny

      Odpowiedz
    2. Ewelina 13 lutego 2016 o 11:46

      Zamiast daktyli można użyć…banana. Wyjdzie równie pysznie 😉

      Odpowiedz
      1. admin 15 lutego 2016 o 12:24

        dokładnie :*

        Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.