Ludzie – jacy na prawdę są? Takie pytanie zadałam sobie dzisiaj zastanawiając się nad nowymi znajomościami, przyjaźniami i sytuacjami. Dlaczego niektóre osoby udają kogoś kim nie są, starają się coś udowodnić, lub co najlepsze zawsze wszystko wiedzą i są najlepszymi doradcami?
Moje wnioski: starzy przyjaciele zawsze będą i nigdy nie zmienią stosunku do nas, będą wierzyć i wspierać. A nowe otoczenie? Jest potrzebne aby zrozumieć kto w tym całym zamieszaniu jest tak naprawdę ważny, aby uodpornić się, poćwiczyć wyrozumiałość i wzmocnić charakter. Nowi przyjaciele może i będą, jednak to czas pokaże.
Zawsze będę powtarzać słowa mojej Babci „to ludzie tworzą atmosferę” i to ja wybieram otoczenie, które daje mi radość.
Dzisiejszy post dedykowany jest „MARCHEWIE „- czyli vegeciasto, które pokocha każdy kto go spróbuje. Ekstremalnie wilgotne, aromatyczne i niezwykłe:) Ciasto które wyklucza złe otoczenie. Ciasto, które daje radość i na koniec nowe ciasto, które udowadnia, że warto odkrywać i poszukiwać.
Życia pełnego smaku dzisiaj dla Wszystkich przesyłam:)
„Marchewa” brała udział w „Smacznej Walce” i wygrała 🙂
Smacznego 🙂
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o wymiarach 2o x 30 cm wysmarować tłuszczem.
Siemię lniane rozpuścić z 12 łyżkami wody. Odstawić.
Do jednej miski zetrzeć marchewkę na tarce o drobnych oczkach. Banan i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do miski z marchewką. Następnie dodać namoczone siemię, mleko kokosowe, olej kokosowy, sok z pomarańczy oraz skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
Zawartość obu misek połączyć i dobrze wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej foremki. Piec 50-60 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o wymiarach 2o x 30 cm wysmarować tłuszczem.
Siemię lniane rozpuścić z 12 łyżkami wody. Odstawić.
Do jednej miski zetrzeć marchewkę na tarce o drobnych oczkach. Banan i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do miski z marchewką. Następnie dodać namoczone siemię, mleko kokosowe, olej kokosowy, sok z pomarańczy oraz skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
Zawartość obu misek połączyć i dobrze wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej foremki. Piec 50-60 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Czesc Kinga, z powodu alergii czy zmielone migdały mogę zastąpić zwykla razowa mąka? Czy dodać wtedy więcej oleju aby nie było zbyt suche? Lub zmielonym słonecznikiem? I sok z pomarańczy zastąpić mlekiem?
tak wszystko można zamienić w ten sposób jaki napisałaś
Ciasto nie wyszło całe mokre przy dłuższym pieczeniu a konsystencja była dość zbita nie ma pojęcia dlaczego mogło nie wyjść. Szkoda jestem zawiedziona tyle pysznych składników zmarnowałam ☹️
ciasto wychodzi ciężkie i mokre
to ciasto wychodzi ciężkie i mokre
Chce użyć jajek zamiast siemienia w jakiej ilości?
na każde jajko dajemy 1 łyżkę siemienia wymieszaną z 3 łyżkami wody
Dzień dobry, wczoraj wypróbowałam przepis i przed chwilą był czas na pierwsze testowanie. Smak obledny, idealnie skomponowane, ale jest problem z konsystencja. Moke ciasto jest bardzo suche i przy krojeniu rozpada sie na male kawaleczki. Nie ma szans żeby ukdoic kawałek jak na zdjęciu. Nie wiem co poszło nie tak ?
Ten kto nie spróbuje tego ciasta niech żałuje. Cudowne połączenie owoców -marchwi i bakali , niesamowicie smaczne, słodkie a przecież ta słodycz pochodzi tylko z tych zdrowych składników. Każdy kto miał okazję spróbować tą pychotka u mnie, uśmiecha się na myśl o kolejnym kawałku. To naprawdę wyjątkowe ciasto i do tego zdrowe.Wszystkim przesyłam ciągle ten przepis bo jest the BEST.
Joanno dziękuję Ci za wypróbowanie i opinię – nawet nie wiesz ja cieszą mnie takie słowa :* dziękuję :*
Bardzo mi się ten przepis spodobał i zamierzam zaeksperymentować ale mam pytanie czy zamiast siemienia lnianego można użyć np. nasion chia? Bo akurat mam spory zapas 🙂
Pozdrawiam
jasne że można 🙂
Ciasto wyszło znakomite! Zmniejszyłam tylko ilość daktyli i żurawiny…
mmmmmmm niebo w gębie;-)
Kinga dziękuje za super przepis :-*
Hanula tak się cieszę kiedy otrzymuję pozytywne opinię na temat przepisów -to ja Tobie dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Czy daktyle powinny być świeże czy suszone czy nie ma to znaczenia?
suszone
Czesc Kinga
Ciasto kompletnie nie wyszlo, po godzinie pieczenia jest dalej lejace.
Czy po ostygnieciu mozna po raz kolejny wlozyc do piekarnika ?
Kompletnie mi nie wychadza te ciasta, choc wydaje mi sie ze wszystko robie tak jak trzeba…..
Ratuj
Cześć Ewa 🙂 nie polecam ponownego wkładania ciasta do piekarnika – nic to nie da. Ciasto przed wylaniem na blachę powinno mieć konsystencję budyniu także jeżeli już na tym etapie jest lejące należy dodać więcej maki kokosowej. Czasami winne są mokre składniki np. marchewka ma dużo soku i wtedy potrzebny jest taki zabieg zagęszczenia ciasta własnie mąką w tym przypadku kokosową 🙂
Witam, czy mleko kokosowe, to takie z kartonu, czy z gęste puszki?
ja najczęściej używam z puszki – z kartonika tez może być
Wczoraj próbowałam upiec, ale niestety wyszedł zakalec, chociaż się piekło prawie 2 godz. Myślę, że popełniłam błąd, ponieważ wyłożyłam keksówkę papierem do pieczenia i wilgoć nie miała jak odparować.
Ciasto najlepsze drugiego dnia, polecam polane syropem daktylowym 🙂
Kinga właśnie robię ciasto i zamiast mąki używam mielonego słonecznika, ale naprawdę potrzeba aż 750g? Wyspałam połowę i ciasto jest bardzo gęste. ..
piszę 75 g – w przepisie był błąd jenak poprawiłam go jakieś 4 dni temu i teraz powinnaś widzieć 75 g
Ciasto w piekarniku, bardzo jestem ciekawa co z tego wyjdzie 🙂
Sylwia daj znać:) nie masz pojęcia jak ja jestem ciekawa co o nim myślisz ? 🙂
Na prawde potrzeba 750gram mąki ryżowej ? Zrobiłam, ale jak dodałam 300g to już bylo bardzo geste i suche, sama mąka, no i ogolnie nie wyszło zupełnie 🙁
75 g mąki ryżowej
Ale ciekawy skład 🙂 i bez cukru. Jestem bardzo ciekawa smaku, muszę zrobić, jutro dokupię brakujące składniki. Pozdrawiam 🙂
CUDA TWORZYSZ…. wspaniałe! 🙂
:*
Wygląda pysznie, uwielbiam ciasto marchewkowe. A czy mogę mąkę kokosową zastąpić pszenną lub ryżową? Pominęłabym też daktyle bo nie lubię zbytnio…. uda się? Pozdrawiam :):)
tak ale należy jej dać nieco więcej ok 1/3 więcej – ciasto musi być gęste, a mąka kokosowa i ryżowa mają dużą absorpcję płynów. świetnie sprawdzą się też płatki owsiane 🙂 Daktyle oczywiście można pominąć i dosłodzić innymi owocami lub cukrem
A gdzie kupię mąkę kokosową w TG?
w sklepie ze zdrową żywnością koło domu kultury
Dziękuję. Nawet nie wiedziałam, że taki mamy:) Pozdrawiam
Ojj pora popracowac nad interpunkcją.
nie pasuje??? nie wchodź i nie czytaj a tym bardziej nie komentuj!!!!
Wygląda przepysznie i zdrowo. Jutro zabieram się do roboty 🙂
Ps. Czy można czymś zastąpić mleko kokosowe? Czy lepiej zastosować się do przepisu?
mleko kokosowe można zastąpić zwykłym mlekiem lub innym roślinnym 🙂