Kiedy wszystko zaczyna się układać, snujemy plany, znowu zaczynamy marzyć, mamy tyle energii i radości. W końcu przychodzi taka chwila która jest jak igła, w mgnieniu oka potrafi ukłuć w najczulsze miejsce. Denerwuje mnie to, że nie mam na to wpływu. Nagle zaczynam doceniać to co wokół i zmieniam totalnie myślenie. Z każdą łzą wiem co jest dla mnie najważniejsze, co daje sens. Zastanawiam się ciągle jak sobie poradzę i czy w ogóle dam radę.
Podsumuję ten post tylko tak : dziękuję wszystkim którzy pomagają, wspierają i po prostu są, dziękuję mojemu mężowi, że zawsze wie co zrobić. Zwykłe – niezwykłe dziękuję :*
Poniżej przepis na fenomenalną babkę jogurtową w różowej sukience czyli lukier buraczkowy.
Smacznego:)
Piekarnik nagrzać do 180 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę do pieczenia z kominem posmarować łyżką masła i obsypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem keksówkę.
Masło ucierać z cukrem oraz skórką startą z cytryny przez około 5 minut aż powstanie puszysta masa, dodawać po 1 żółtku następnie dodać jogurt i ekstrakt. Cały czas miksować.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodać do masy maślano - jajecznej.
W osobnej misce ubić na sztywno białka i dodać je do ciasta delikatnie mieszając.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec ok 45 -50 minut. Wyjąć i ostudzić.
Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i buraka, ucierać tak długo, aż powstanie gęstą, błyszcząca masa bez grudek.
Jeżeli lukier jest za gęsty należy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny jeżeli jest za rzadki więcej cukru pudru.
Lukrem udekorować ciasto
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę do pieczenia z kominem posmarować łyżką masła i obsypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem keksówkę.
Masło ucierać z cukrem oraz skórką startą z cytryny przez około 5 minut aż powstanie puszysta masa, dodawać po 1 żółtku następnie dodać jogurt i ekstrakt. Cały czas miksować.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodać do masy maślano - jajecznej.
W osobnej misce ubić na sztywno białka i dodać je do ciasta delikatnie mieszając.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec ok 45 -50 minut. Wyjąć i ostudzić.
Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i buraka, ucierać tak długo, aż powstanie gęstą, błyszcząca masa bez grudek.
Jeżeli lukier jest za gęsty należy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny jeżeli jest za rzadki więcej cukru pudru.
Lukrem udekorować ciasto
Kinga, napisz mi proszę jak postępować, gdy już zmiksuję masło z cukrem wrzucę jedno żółtko- jak długo miksować to zzółtko-tylko do połączenia kilkanaście sekund czy np. 1 minutę, potem kolejne żółtko itd? Dziękuję pięknie:)
tylko do połączenia składników kilkanaście sekund