Najnowszy świąteczny e- book „Mój Wigilijny Stół” pochłonął mnie całkowicie. Teraz wracam do blogowania. Mam przygotowany dla Was zbiór różnych potraw, oczywiście w klimacie zimowym :)Znajdują się w nim również pyszne dietetyczne przepisy na świąteczne słodkości, o które tak często pytacie. Zapraszam do odwiedzania bloga, a tym czasem pora na fantastyczny
ryż na mleku z karmelizowanymi jabłkami z cynamonem i „obowiązkową” bezą. Deser na życzenie Justyny, która napisała do mnie na Facebooku.
Jeżeli chcecie jakiś przepis to piszcie – postaram się je jak najszybciej spełnić wasze życzenie 🙂
Smacznego:)
Ryż gotować przez 10 minut w gorącej osolonej wodzie. Odcedzić. Zostawić na sitku.
Na patelni rozpuścić masło wraz z brązowym cukrem. Dodać pokrojone w talarki jabłko, cynamon i obsmażyć wszystko około 4-5 min. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (ja piekłam w żeliwnej patelni o średnicy 21 cm).
Mleko wymieszać z żółtkami, cukrem, szczyptą soli, dodać ziarenka świeżej wanilii i szczyptę gałki muszkatołowej. Do mikstury dodać ryż. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przelać masę na podprażone jabłka.
Białka ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru na minutę.
Ubitą pianę wyłożyć na ryż. Zapiekać w piekarniku nastawionym na temperaturę 160 C przez około 25-30 min. (pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 min)Podawać na ciepło.
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Ryż gotować przez 10 minut w gorącej osolonej wodzie. Odcedzić. Zostawić na sitku.
Na patelni rozpuścić masło wraz z brązowym cukrem. Dodać pokrojone w talarki jabłko, cynamon i obsmażyć wszystko około 4-5 min. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (ja piekłam w żeliwnej patelni o średnicy 21 cm).
Mleko wymieszać z żółtkami, cukrem, szczyptą soli, dodać ziarenka świeżej wanilii i szczyptę gałki muszkatołowej. Do mikstury dodać ryż. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przelać masę na podprażone jabłka.
Białka ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru na minutę.
Ubitą pianę wyłożyć na ryż. Zapiekać w piekarniku nastawionym na temperaturę 160 C przez około 25-30 min. (pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 min)Podawać na ciepło.
Baardzo fajny pomysł!
Fantastyczny pomysl z ta beza ! 🙂
dziekuje Kingus za fantastyczny przepis 😉 teraz trzeba go zrealizowac