Płatki owsiane, cukier, olej, jajko, sól, orzechy, skórkę z pomarańczy mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z funkcją grzania góra-dół
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i wykładamy na nią kulki owsiane średniej wielkości w odstępach ok 4cm. Pieczemy ok 15 min aż zrobią się złote. Studzimy.
Ciasteczka te są z rodzaju tych trochę twardszych. Płatki mogą się trochę sypać przy formowaniu jednak należy je trochę powgniatać dłońmi. W piekarniku i tak się wszystko ze sobą ładnie zespoi.
Składniki
Przygotowanie
Płatki owsiane, cukier, olej, jajko, sól, orzechy, skórkę z pomarańczy mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z funkcją grzania góra-dół
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i wykładamy na nią kulki owsiane średniej wielkości w odstępach ok 4cm. Pieczemy ok 15 min aż zrobią się złote. Studzimy.
Ciasteczka te są z rodzaju tych trochę twardszych. Płatki mogą się trochę sypać przy formowaniu jednak należy je trochę powgniatać dłońmi. W piekarniku i tak się wszystko ze sobą ładnie zespoi.
Zrobiłam dziś, polecam gorąco. Pyszne… mam tylko pytanie czy można zastąpić cukier – miodem? bo tak by mi bardziej pasowało dietetycznie 🙂
oczywiście wtedy należy dodać więcej mąki – ciasto ma być plastyczne.