Ten tort zniknął dosłownie w 10 min. Powstał na życzenie mojej chrześnicy Natalki, która uwielbia czekoladę i truskawki. Taka mała, a jaka konkretna 🙂
Ciasto jest niesamowicie wilgotne , krem ekstremalnie truskawkowy, a całość fantastycznie się komponuje. Nic tylko obchodzić urodziny:)
Tort wygrał ten walkę z pancakesami na moim profilu FB – czyli dzisiaj specjalnie dla Was relacja i przepis. Dziękuję, że pomogliście mi się zdecydować 🙂
Smacznego:)
Nastaw piekarnik na temperaturę 180C z funkcją grzania góra-dół i przygotuj dwie tortownice o średnicy 20 cm. Wyłóż je papierem, a boki posmaruj masłem.
Wszystkie suche składniki czyli: mąkę, kakao, cukier i sodę przesiej do miski.
W drugiej misce połącz kefir, jajka i masło wszystko dokładnie mieszając do połączenia składników.
Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj szybko i energicznie, tak aby powstało gładkie ciasto. Przełóż do przygotowanych foremek i piecz 35- 45 min do momentu suchego patyczka.
Wyjmij i wystudź.
Truskawki, umyj, usuń szypułki i zmiksuj.
3 łyżki żelatyny zalej wodą i odstaw. Truskawki podgrzej w rondelku z 3 łyżkami cukru. Dodaj do musu żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.
Truskawki przecedź przez sito aby usunąć pestki i większe kawałki owoców. Ostudź.
Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno pod koniec dodając serek mascarpone i tężejące zmiksowane truskawki. Wszystko dokładnie wymieszaj *
Jeżeli śmietana jest za rzadka umieść miskę z kremem na 30 min w lodówce tak aby żelatyna zaczęła działać. Natomiast jeżeli jest bardzo ciepło zwiększ ilość żelatyny.
Wystudzone blaty, wyjmij z foremek. Jeżeli za bardzo się wypiekły zetnij nożem górę ciasta do równego.
Z foli aluminiowej zrób obręcz dookoła ciasta. (Ja zazwyczaj folię zaginam na 2 razy wtedy jest sztywniejsza i łapię z góry spinaczem lub klamerka na pranie :))
Umyte i obrane truskawki przekrój w pół i umieszczaj dookoła ciasta wewnętrzna ich częścią na zewnątrz.
Na tak przygotowany spód z truskawkami wyłóż przygotowany krem (jego 2/3), następnie kolejny blat czekoladowy.
Całość wykończ pozostałą 1/3 kremu, udekoruj truskawkami, listkami mięty i serduszkami z czekolady.
Tort schłodź w lodówce przynajmniej 1 godzinę.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na temperaturę 180C z funkcją grzania góra-dół i przygotuj dwie tortownice o średnicy 20 cm. Wyłóż je papierem, a boki posmaruj masłem.
Wszystkie suche składniki czyli: mąkę, kakao, cukier i sodę przesiej do miski.
W drugiej misce połącz kefir, jajka i masło wszystko dokładnie mieszając do połączenia składników.
Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj szybko i energicznie, tak aby powstało gładkie ciasto. Przełóż do przygotowanych foremek i piecz 35- 45 min do momentu suchego patyczka.
Wyjmij i wystudź.
Truskawki, umyj, usuń szypułki i zmiksuj.
3 łyżki żelatyny zalej wodą i odstaw. Truskawki podgrzej w rondelku z 3 łyżkami cukru. Dodaj do musu żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.
Truskawki przecedź przez sito aby usunąć pestki i większe kawałki owoców. Ostudź.
Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno pod koniec dodając serek mascarpone i tężejące zmiksowane truskawki. Wszystko dokładnie wymieszaj *
Jeżeli śmietana jest za rzadka umieść miskę z kremem na 30 min w lodówce tak aby żelatyna zaczęła działać. Natomiast jeżeli jest bardzo ciepło zwiększ ilość żelatyny.
Wystudzone blaty, wyjmij z foremek. Jeżeli za bardzo się wypiekły zetnij nożem górę ciasta do równego.
Z foli aluminiowej zrób obręcz dookoła ciasta. (Ja zazwyczaj folię zaginam na 2 razy wtedy jest sztywniejsza i łapię z góry spinaczem lub klamerka na pranie :))
Umyte i obrane truskawki przekrój w pół i umieszczaj dookoła ciasta wewnętrzna ich częścią na zewnątrz.
Na tak przygotowany spód z truskawkami wyłóż przygotowany krem (jego 2/3), następnie kolejny blat czekoladowy.
Całość wykończ pozostałą 1/3 kremu, udekoruj truskawkami, listkami mięty i serduszkami z czekolady.
Tort schłodź w lodówce przynajmniej 1 godzinę.
najlepszy tort na świecie. zastanawiam się, czy nie zrobić go z malinami, ale chyba poprzestanę na malinowej dekoracji, bo teraz na nie sezon, a smaku tego kremu truskawkowego nic nie przebije.
Ten tort robię na każde urodziny i za każdym razem wychodzi genialny! O ile zwiększyć ilość wszystkich składników aby zrobić go w tortownicy o śr. 28cm?
https://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek tutaj wszystko przeliczysz
Kinga a ta żelatyna ma być taka deserowa ?
zwykła żelatyna 🙂
Juz drugi rok z rzedu robie ten tort dla synka. Jest swietny. 🙂
bardzo się cieszę i dziękuję za korzystanie z moich przepisów :*
Dobry wieczor,
Po polaczeniu bitej smietany ze serkiem, dodaniu truskawek, Zrobily sie grudki I po 30 minutach, nadal mus nie jest wystarczajaco stezony bym go mogla dac na placek. Czy wszystko jest OK z tym musem? Boje sie ze jest zwazony – robilam tak jak przepis podaje.
Anetta z Houston
za długie miksowanie kremu powoduje, że robi się niego masa maślana – stąd te grudki
Już po raz trzeci z rzędu będę wykonywać ten tort na swoje urodziny 🙂 Jest po prostu świetny i przepyszny 😉
bardzo się cieszę czytając takie słowa 🙂 dziękuję :*
Witam 🙂
Czy można użyć mrożonych truskawek do tego kremu?
tak 🙂
czy można do środka masy powkładać pocięte na plasterki truskawki? czy nic sie nie stanie?
można – nic się nie stanie 🙂
WItam,
czy taki spód można zrobić też na dużek, prostokątnej blaszce?
i podzielić na 3 części?
żeby w środku były 2 warstwy masy. Truskawek brak ale myślę o mrożonych jagodach 🙂
spokojnie można użyć mrożonych jagód.
oczywiście że można zrobić na prostokątnej blaszce jednak myślę że należy zwiększyć proporcję o połowę
Czy przed podgrzaniem truskawek mogę je zblendować? i czy trzeba je przesiać?
można je zblendować
Witam serdecznie! Jak długo można trzymać ten tort w lodówce, żeby nadawł się jeszcze do zjedzenia?
wydaję mi się, że do 4-5 dni w lodówce 🙂
dokładnie 🙂
Kinia, czy mogę upiec to ciemne ciasto w jednej formie a potem przeciąć na pół? Będę go robić na ten weekend. Czym masz polane te truskawki na wierzchu ciasta?
Michalina oczywiście że możesz ale piecz je dłużej. Do momentu suchego patyczka. Z góry truskawki polane są specjalna galaretką – http://www.schrey-dinslaken.de/food/trockenware/grafiken/dr-oetker-tortenguss.jpg
A propos galaretki… można wierzch zalać galaretką truskawkową?
jasne że można 🙂
na wczorajszej imprezce tort królował jest superowy dzięki
ja bede musiala zrobic bialy biszkopt .. zwiekszyc ilosc maki ?
Biały biszkopt wychodzi najlepszy z tego przepisu https://kingaparuzel.pl/blog/2013/06/tort-amaretto/
Tort udał się wspaniale a goście prosili o dokładki.Faktycznie ciasto wilgotne i niczym nie nasączałam.
super:) bardzo się cieszę:) pozdrawiam
dzięki za mega przepis na krem truskawkowy. Dam go do ciasta na białym biszkopcie, na wierzchu ułożę truskawki które poleję białą czekoladą posypię kokosem i migdałkami i poleję troszkę sosem truskawkowym. Kinia jesteś najlepsza!!! Dla mnie Ty jestes MasterChefem 😉 buzia papa
Kochana brzmi smakowicie:) dziękuję za każde ciepłe słowo :*******
Witam, czego mogę użyć zamiast serka mascarpone? Jestem w tym momencie za granicą i nie mogę tego serka znaleźć, a strasznie się na ten tort „napalilam” 🙂 Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. 🙂
można użyć serka twarogowego tłustego dobrze zmielonego lub serka typu philadelphia ale należy zwiększyć wtedy ilość cukru.
oj, pięknie wygląda i super musiał smakować 🙂 Może krem zrobię, choć do innego ciasta, ale na pewno nie będę cedzić truskawek, nigdy tego nie robię 😉
Tort jest obłędny Kiniuś 🙂
Ja również uwielbiam czekolade i truskawki, więc wiem o czym mówi Twoja chrześnica.
Truskawki i czekolada to połączenie idealne a jeżeli do tego dodam choć listek mięty to jestem w niebie. Dziś Ty mnie tam zabrałaś swoim tortem.
Pozdrawiam i ściskam :*
:*************
Tort wspaniały i chcę go zrobić na urodziny córki.Mam pytanie po co kefir do ciasta? i nie trzeba już potem upieczonych blatów nasączyć czymś?
nie trzeba, ciasto jest wilgotne i ma fajna zwarta konsystencję. Oczywiście jak Pani lubi to spokojnie można:)