Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę aby drożdże zareagowały i się spieniły.
Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj.
W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki.
Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszaj palcami. Powinno to wyglądać jak kruszonka.
Do mąki z masłem dodać rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto będzie nierówne.
Na stolnice oprószoną mąką wyłożyć ciasto i wyrabiać je ok 5-6 min aż będzie gładkie i błyszczące.Nie dosypuj mąki bo wtedy pączki będą twarde.
Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1 godzinę przykrywając je z góry ściereczką bawełniana lub folią spożywczą.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy ok 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok 1 h przykryte bawełnianym ręcznikiem.- ja dałam na jakieś 20 min do piekarnika rozgrzanego do 50 C i wyłączonego po wsadzeniu tam blaszki.
W rondlu rozgrzej olej. Kiedy wrzucona do garnka z olejem skórka chleba zrobi się w ok 30 sekund brązowa oznacza, że olej osiągnął właściwą temperaturę. Można tez sprawdzać za pomocą ziemniaka.
Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy.
Kiedy pączki już ostygną nadziej je dowolna konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.
Wodę i sok z cytryny razem wymieszać.
Dodawać stopniowo do wody z sokiem przesiany cukier puder cały czas ucierając.Jeżeli lukier jest za twardy dodać łyżkę wody, jeżeli za rzadki cukier.
Pączki pokryć lukrem i zetrzeć na nie skórkę z pomarańczy i limonki.
Porcji 14
Składniki
Przygotowanie
Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę aby drożdże zareagowały i się spieniły.
Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj.
W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki.
Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszaj palcami. Powinno to wyglądać jak kruszonka.
Do mąki z masłem dodać rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto będzie nierówne.
Na stolnice oprószoną mąką wyłożyć ciasto i wyrabiać je ok 5-6 min aż będzie gładkie i błyszczące.Nie dosypuj mąki bo wtedy pączki będą twarde.
Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1 godzinę przykrywając je z góry ściereczką bawełniana lub folią spożywczą.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy ok 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok 1 h przykryte bawełnianym ręcznikiem.- ja dałam na jakieś 20 min do piekarnika rozgrzanego do 50 C i wyłączonego po wsadzeniu tam blaszki.
W rondlu rozgrzej olej. Kiedy wrzucona do garnka z olejem skórka chleba zrobi się w ok 30 sekund brązowa oznacza, że olej osiągnął właściwą temperaturę. Można tez sprawdzać za pomocą ziemniaka.
Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy.
Kiedy pączki już ostygną nadziej je dowolna konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.
Wodę i sok z cytryny razem wymieszać.
Dodawać stopniowo do wody z sokiem przesiany cukier puder cały czas ucierając.Jeżeli lukier jest za twardy dodać łyżkę wody, jeżeli za rzadki cukier.
Pączki pokryć lukrem i zetrzeć na nie skórkę z pomarańczy i limonki.