Pączki – przepis rodzinny

Ten post to wyzwanie:) Dlaczego? Bo jestem na diecie! Nie masz pojęcia jaką walkę stoczyłam aby nie zjeść ani jednego wiedząc jakie są pyszne. Idealnie puszyste i słodkie, z dodatkiem skórki pomarańczy i limonki. Gwarantuję że zawsze wyjdą!
Ps. dla osób odchudzających –  obiecuję poprawę i dodanie wkrótce nowych przepisów. Jem codziennie smaczne i zdrowe posiłki jednak nie mam czasu zrobić im zdjęć. Proszę o wyrozumiałość ale dom, praca i moje zwierzęta ostatnio baaaardzo mnie potrzebowały:) W weekend wszystko nadrobię:) już myślę o dietetycznych przysmakach karnawałowych:)
Smacznego:)

Ilość porcji14 porcji

 2 ½ szklanki mąki pszennej (ja użyłam specjalnej do ciast drożdżowych)
 ¾ szklanki ciepłego mleka
 1 opakowanie suszonych drożdży (opakowanie suchych drożdży to 7g (ok. 2 łyżeczki) = 2,5 dkg drożdży świeżych)
 ¼ szklanki cukru
 3 żółtka
 1 łyżeczka soli
 skórka z pomarańczy i limonki
 100 g zimnego masła
 olej rzepakowy do smażenia ok 3-4 szklanek
 do nadziewania: dowolna konfitura - ja użyłam truskawkowej
Lukier cytrynowy - idealny:
 225 g przesianego cukru pudru
 3 łyżek soku z cytryny
 3 łyżek ciepłej wody

1

Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę aby drożdże zareagowały i się spieniły.

2

Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj.

3

W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki.

4

Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszaj palcami. Powinno to wyglądać jak kruszonka.

5

Do mąki z masłem dodać rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto będzie nierówne.

6

Na stolnice oprószoną mąką wyłożyć ciasto i wyrabiać je ok 5-6 min aż będzie gładkie i błyszczące.Nie dosypuj mąki bo wtedy pączki będą twarde.

7

Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1 godzinę przykrywając je z góry ściereczką bawełniana lub folią spożywczą.

8

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy ok 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.

9

Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok 1 h  przykryte bawełnianym ręcznikiem.- ja dałam na jakieś 20 min do piekarnika rozgrzanego do 50 C i wyłączonego po wsadzeniu tam blaszki.

10

W rondlu rozgrzej olej. Kiedy wrzucona do garnka z olejem skórka chleba zrobi się w ok 30 sekund brązowa oznacza, że olej osiągnął właściwą temperaturę. Można tez sprawdzać za pomocą ziemniaka.

11

Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy.

12

Kiedy pączki już ostygną nadziej je dowolna konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.

Lukier cytrynowy
13

Wodę i sok z cytryny razem wymieszać.

14

Dodawać stopniowo do wody z sokiem przesiany cukier puder cały czas ucierając.Jeżeli lukier jest za twardy dodać łyżkę wody, jeżeli za rzadki cukier.

15

Pączki pokryć lukrem i zetrzeć na nie skórkę z pomarańczy i limonki.

Składniki

 2 ½ szklanki mąki pszennej (ja użyłam specjalnej do ciast drożdżowych)
 ¾ szklanki ciepłego mleka
 1 opakowanie suszonych drożdży (opakowanie suchych drożdży to 7g (ok. 2 łyżeczki) = 2,5 dkg drożdży świeżych)
 ¼ szklanki cukru
 3 żółtka
 1 łyżeczka soli
 skórka z pomarańczy i limonki
 100 g zimnego masła
 olej rzepakowy do smażenia ok 3-4 szklanek
 do nadziewania: dowolna konfitura - ja użyłam truskawkowej
Lukier cytrynowy - idealny:
 225 g przesianego cukru pudru
 3 łyżek soku z cytryny
 3 łyżek ciepłej wody

Przygotowanie

1

Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę aby drożdże zareagowały i się spieniły.

2

Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj.

3

W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki.

4

Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszaj palcami. Powinno to wyglądać jak kruszonka.

5

Do mąki z masłem dodać rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto będzie nierówne.

6

Na stolnice oprószoną mąką wyłożyć ciasto i wyrabiać je ok 5-6 min aż będzie gładkie i błyszczące.Nie dosypuj mąki bo wtedy pączki będą twarde.

7

Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1 godzinę przykrywając je z góry ściereczką bawełniana lub folią spożywczą.

8

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy ok 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.

9

Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok 1 h  przykryte bawełnianym ręcznikiem.- ja dałam na jakieś 20 min do piekarnika rozgrzanego do 50 C i wyłączonego po wsadzeniu tam blaszki.

10

W rondlu rozgrzej olej. Kiedy wrzucona do garnka z olejem skórka chleba zrobi się w ok 30 sekund brązowa oznacza, że olej osiągnął właściwą temperaturę. Można tez sprawdzać za pomocą ziemniaka.

11

Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy.

12

Kiedy pączki już ostygną nadziej je dowolna konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.

Lukier cytrynowy
13

Wodę i sok z cytryny razem wymieszać.

14

Dodawać stopniowo do wody z sokiem przesiany cukier puder cały czas ucierając.Jeżeli lukier jest za twardy dodać łyżkę wody, jeżeli za rzadki cukier.

15

Pączki pokryć lukrem i zetrzeć na nie skórkę z pomarańczy i limonki.

Pączki – przepis rodzinny
(Wyświetlono 33 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *