Najlepsze wegańskie curry pełne aromatów i smaków.
Na patelni podprażyć kmin oraz kolendrę przez 3-4 minuty, aby uwolniły olejki eteryczne. Przełożyć do mocnego miksera lub moździerza i zmiksować na pył.
W dużym garnku rozgrzać olej z pestek winogron i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę szalotkę oraz drobno posiekane chili przez 4 minuty.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wcześniej przygotowane przyprawy, starty na tarce imbir oraz kurkumę. Całość smażyć kolejne 2 minuty.
Następnie dodać pomidory z puszki i gotować, co jakiś czas mieszając przez 5 minut. Dodać soczewicę i i 2 szklanki wody do garnka, zagotować.
Zmniejszyć temperaturę, przykryć garnek i gotować przez 35-40 minut, lub dopóki soczewica nie będzie miękka. Mieszać od czasu do czasu, aby zapobiec przywieraniu soczewicy do dna. Jeśli curry wygląda na suche, dodać wody.
Gdy soczewica jest miękka, dodać mleko kokosowe, sól i pomidory koktajlowe i gotować kolejne 5 minut na małym ogniu. Przed podaniem obficie posypać kolendrą.
zamiast soczewicy można użyć ciecierzycy z puszki
najlepiej smakuje z ryżej jaśminowym lub chlebkami naan
Porcji 6
Składniki
Przygotowanie
Na patelni podprażyć kmin oraz kolendrę przez 3-4 minuty, aby uwolniły olejki eteryczne. Przełożyć do mocnego miksera lub moździerza i zmiksować na pył.
W dużym garnku rozgrzać olej z pestek winogron i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę szalotkę oraz drobno posiekane chili przez 4 minuty.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wcześniej przygotowane przyprawy, starty na tarce imbir oraz kurkumę. Całość smażyć kolejne 2 minuty.
Następnie dodać pomidory z puszki i gotować, co jakiś czas mieszając przez 5 minut. Dodać soczewicę i i 2 szklanki wody do garnka, zagotować.
Zmniejszyć temperaturę, przykryć garnek i gotować przez 35-40 minut, lub dopóki soczewica nie będzie miękka. Mieszać od czasu do czasu, aby zapobiec przywieraniu soczewicy do dna. Jeśli curry wygląda na suche, dodać wody.
Gdy soczewica jest miękka, dodać mleko kokosowe, sól i pomidory koktajlowe i gotować kolejne 5 minut na małym ogniu. Przed podaniem obficie posypać kolendrą.
zamiast soczewicy można użyć ciecierzycy z puszki
najlepiej smakuje z ryżej jaśminowym lub chlebkami naan
Pychota! Idealne na obiad, jak i rozgrzewającą kolację, zwłaszcza w taki wietrzny i imny wieczór jak dziś
Pyszne curry. Robiłem mniejszą porcję dzieląc na pół składniki. Dobrze, że zaufałem instynktowi I nie wrzuciłem całej stołowej łychy soli jako stoi w przepisie bo spaprałbym potrawę koncertowo.
dziękuję za komentarz :*
Czy zamiast soczewicy czerwonej można użyć soczewicy zielonej? Czy bardzo zmieni to danie? 🙂
oczywiście można użyć – smak będzie podobny
albo brazowej czy zoltej. Kazda zmienia smak i czyni danie innym, ale na swoj sposob wyjatkowym. Polecam w hinduskich przepisach eksperymenty 😉