Czekoladowy mus jogurtowy z owocami

Taki prosty, a taki elegancji i genialny w smaku! Podawaj koniecznie mocno schłodzony!

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas1 godz.

 400 g jogurtu greckiego
 ½ szklanka masła orzechowego
 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
 1 łyżeczka oleju kokosowego
 4 łyżki syropu klonowego
do dekoracji:
 dowolne owoce
 kleks jogurtu

1

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i olej kokosowy. (można też w mikrofalówce w odstępach 3 x 30 sekund) Przestudzić.

2

W oddzielnej misce wymieszać jogurt, syrop klonowy i masło orzechowe, aż będzie gładka masa. Następnie stopniowo wlewać cały czas mieszając wystudzoną czekoladę.

3

Masę przelać do pucharków i schłodzić w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować.

Wartości odżywcze

Porcji 3

Składniki

 400 g jogurtu greckiego
 ½ szklanka masła orzechowego
 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
 1 łyżeczka oleju kokosowego
 4 łyżki syropu klonowego
do dekoracji:
 dowolne owoce
 kleks jogurtu

Przygotowanie

1

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i olej kokosowy. (można też w mikrofalówce w odstępach 3 x 30 sekund) Przestudzić.

2

W oddzielnej misce wymieszać jogurt, syrop klonowy i masło orzechowe, aż będzie gładka masa. Następnie stopniowo wlewać cały czas mieszając wystudzoną czekoladę.

3

Masę przelać do pucharków i schłodzić w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować.

Czekoladowy mus jogurtowy z owocami
(Wyświetlono 15 069 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

15 komentarzy

  1. Jadzka 20 października 2019 o 02:08

    Co to za warstwa biała w Pani deserze na zdjęciu ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 25 października 2019 o 14:57

      jogurt

      Odpowiedz
  2. Bogna 12 września 2019 o 22:17

    Czy mozna mus trzymac s lodowce przez noc i zabrac rano do pracy? A jaki ma byc olej koksowy zapachowych czy nie? I czy ewentualnie mozna zastapic olej kokosowy

    Odpowiedz
  3. Karolina 15 sierpnia 2019 o 21:54

    Pani KIngo czym można zastąpić masło orzechowe?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 17 sierpnia 2019 o 15:01

      zwykłym masłem lub musem kokosowym

      Odpowiedz
  4. Basia 1 sierpnia 2019 o 13:26

    Pani Kingo, czy można syrop klonowy zastąpić miodem? pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 4 sierpnia 2019 o 10:52

      tak

      Odpowiedz
  5. Justyna 5 lipca 2019 o 20:19

    Zrobiłam, nawet chciałam pochwalić się na IG, ale nie zdążyłam :)). Naprawdę pyszny :)). Po powrocie z wakacji mam zamiar na bieżąco testować Pani przepisy :))

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 5 lipca 2019 o 22:29

      bardzo mi miło 🙂 oczywiście polecam się na przyszłość i życzę udanych wakacji :*

      Odpowiedz
    2. Aga 19 października 2019 o 16:46

      Polecam sernik z wiórkami kokosowymi i z lukrem z sokiem ananasowym, pyszny ??

      Odpowiedz
  6. Iwi 5 lipca 2019 o 15:03

    Czy mogłabym zastąpić jogurt greckim jogurtem roślinnym?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 5 lipca 2019 o 22:30

      tak 🙂

      Odpowiedz
  7. Marta 1 lipca 2019 o 23:25

    Najpyszniejszy deser jaki ostatnio jadłam! Rewelacja 🙂 Ja też miałam masło z kawałkami orzechów ale w ogóle to nie przeszkadzało…

    Odpowiedz
  8. Asia 1 lipca 2019 o 20:42

    Jakie używasz maslo orzechowe? Bo moje ma takie czasteczki orzechów i nie wyszło takie idealne w wyglądzie jak Twoje.

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 1 lipca 2019 o 21:07

      najcześciej robie sama

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.