Perfekcyjne bajgle

Może czasochłonne ale warte każdej poświęconej na nie minuty!

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania45 minutCzas pieczenia20 minutCałkowity czas1 dzień

 2 szklanki ciepłej wody
 7 g drożdży instant (lub 25g świeżych)
 700 g mąki pszennej chlebowej
 2 łyżki syropu klonowego
 1 łyżeczka soli
 ¼ szklanka cukru trzcinowego
 2 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 białko jajka
 do oprószenia: nasiona sezamu, maku, czarnuszki lub siemienia

DZIEŃ 1
1

Połączyć wodę, drożdże i 3 szklanki mąki w dużej misie. Wymieszać, tworząc gęste ciasto. Przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut.

2

Dodać syrop, sól oraz pozostałą mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto wyrabiać ręcznie lub w robocie z końcówka haka przez 5 minut - do momentu, w którym będzie elastyczne i gładkie. . Uformować ciasto w kulę.

3

Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obracając je aby pokryć nią delikatnie ciasto z każdej strony. Przykryć miskę i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (ma podwoić rozmiar).

4

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko podsypać mąką.

5

Ciasto przełożyć na stolnicę również podsypana mąką i ponownie zagnieść, a następnie podzielić na 12 mniejszych kulek.

6

Aby uformować bajgiel, wsunąć palec w środek kuli, aby zrobić dziurę. Użyć dwóch palców, aby delikatnie powiększyć otwór. Delikatne rozciągać, aby uformować bajgiel.

7

Umieść bajgle na przygotowanej blaszce w odstępach aby mogły ponownie wyrosnąć. Przykryć całość folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut, a następnie umieść w lodówce na noc.

DZIEŃ 2
8

Piekarnik nagrzać do 220 ° C. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem i sodą oczyszczoną - moment obwarzania. Zmniejszyć ogień i przygotować drugą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

9

Każdy bajgiel wrzucać pojedynczo do wody i gotować przez 30 sekund z każdej strony. Bajgle wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na przygotowaną blaszkę, pamiętając aby zostawić pomiędzy nimi duże odstępy.

10

Każdy bajgiel posmarować roztrzepanym białkiem jajka i oprószyć dowolnymi dodatkami np. czarnuszką czy sezamem. Piec około 20 minut lub do momentu, kiedy będą złote.

Wartości odżywcze

Ilość 10 sztuk

Składniki

 2 szklanki ciepłej wody
 7 g drożdży instant (lub 25g świeżych)
 700 g mąki pszennej chlebowej
 2 łyżki syropu klonowego
 1 łyżeczka soli
 ¼ szklanka cukru trzcinowego
 2 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 białko jajka
 do oprószenia: nasiona sezamu, maku, czarnuszki lub siemienia

Przygotowanie

DZIEŃ 1
1

Połączyć wodę, drożdże i 3 szklanki mąki w dużej misie. Wymieszać, tworząc gęste ciasto. Przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut.

2

Dodać syrop, sól oraz pozostałą mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto wyrabiać ręcznie lub w robocie z końcówka haka przez 5 minut - do momentu, w którym będzie elastyczne i gładkie. . Uformować ciasto w kulę.

3

Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obracając je aby pokryć nią delikatnie ciasto z każdej strony. Przykryć miskę i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (ma podwoić rozmiar).

4

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko podsypać mąką.

5

Ciasto przełożyć na stolnicę również podsypana mąką i ponownie zagnieść, a następnie podzielić na 12 mniejszych kulek.

6

Aby uformować bajgiel, wsunąć palec w środek kuli, aby zrobić dziurę. Użyć dwóch palców, aby delikatnie powiększyć otwór. Delikatne rozciągać, aby uformować bajgiel.

7

Umieść bajgle na przygotowanej blaszce w odstępach aby mogły ponownie wyrosnąć. Przykryć całość folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut, a następnie umieść w lodówce na noc.

DZIEŃ 2
8

Piekarnik nagrzać do 220 ° C. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem i sodą oczyszczoną - moment obwarzania. Zmniejszyć ogień i przygotować drugą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

9

Każdy bajgiel wrzucać pojedynczo do wody i gotować przez 30 sekund z każdej strony. Bajgle wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na przygotowaną blaszkę, pamiętając aby zostawić pomiędzy nimi duże odstępy.

10

Każdy bajgiel posmarować roztrzepanym białkiem jajka i oprószyć dowolnymi dodatkami np. czarnuszką czy sezamem. Piec około 20 minut lub do momentu, kiedy będą złote.

Perfekcyjne bajgle
(Wyświetlono 13 952 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

9 komentarzy

  1. Aga 5 stycznia 2020 o 13:00

    Piec góra-dół czy termoobieg?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:03

      góra – dół

      Odpowiedz
  2. Iwona 12 lipca 2019 o 10:42

    Czy można przygotować ciasto wieczorem a upiec rano ? Żeby były na śniadanie ?

    Odpowiedz
    1. Iwona 12 lipca 2019 o 10:43

      No tak sorry nie doczytałam ? możesz zignorować pytanie ?

      Odpowiedz
  3. Ania 7 lipca 2019 o 18:30

    A czym zastąpić syrop klonów i czy takie same proporcje ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 7 lipca 2019 o 20:41

      miodem lub syropem z agawy

      Odpowiedz
  4. Ula 5 lipca 2019 o 18:25

    Czy można czymś zastąpić syrop klonowy ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 5 lipca 2019 o 22:29

      syropem z agawy lub cukrem

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.