Może czasochłonne ale warte każdej poświęconej na nie minuty!
Połączyć wodę, drożdże i 3 szklanki mąki w dużej misie. Wymieszać, tworząc gęste ciasto. Przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut.
Dodać syrop, sól oraz pozostałą mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto wyrabiać ręcznie lub w robocie z końcówka haka przez 5 minut - do momentu, w którym będzie elastyczne i gładkie. . Uformować ciasto w kulę.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obracając je aby pokryć nią delikatnie ciasto z każdej strony. Przykryć miskę i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (ma podwoić rozmiar).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko podsypać mąką.
Ciasto przełożyć na stolnicę również podsypana mąką i ponownie zagnieść, a następnie podzielić na 12 mniejszych kulek.
Aby uformować bajgiel, wsunąć palec w środek kuli, aby zrobić dziurę. Użyć dwóch palców, aby delikatnie powiększyć otwór. Delikatne rozciągać, aby uformować bajgiel.
Umieść bajgle na przygotowanej blaszce w odstępach aby mogły ponownie wyrosnąć. Przykryć całość folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut, a następnie umieść w lodówce na noc.
Piekarnik nagrzać do 220 ° C. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem i sodą oczyszczoną - moment obwarzania. Zmniejszyć ogień i przygotować drugą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy bajgiel wrzucać pojedynczo do wody i gotować przez 30 sekund z każdej strony. Bajgle wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na przygotowaną blaszkę, pamiętając aby zostawić pomiędzy nimi duże odstępy.
Każdy bajgiel posmarować roztrzepanym białkiem jajka i oprószyć dowolnymi dodatkami np. czarnuszką czy sezamem. Piec około 20 minut lub do momentu, kiedy będą złote.
Ilość 10 sztuk
Składniki
Przygotowanie
Połączyć wodę, drożdże i 3 szklanki mąki w dużej misie. Wymieszać, tworząc gęste ciasto. Przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut.
Dodać syrop, sól oraz pozostałą mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto wyrabiać ręcznie lub w robocie z końcówka haka przez 5 minut - do momentu, w którym będzie elastyczne i gładkie. . Uformować ciasto w kulę.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obracając je aby pokryć nią delikatnie ciasto z każdej strony. Przykryć miskę i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (ma podwoić rozmiar).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko podsypać mąką.
Ciasto przełożyć na stolnicę również podsypana mąką i ponownie zagnieść, a następnie podzielić na 12 mniejszych kulek.
Aby uformować bajgiel, wsunąć palec w środek kuli, aby zrobić dziurę. Użyć dwóch palców, aby delikatnie powiększyć otwór. Delikatne rozciągać, aby uformować bajgiel.
Umieść bajgle na przygotowanej blaszce w odstępach aby mogły ponownie wyrosnąć. Przykryć całość folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut, a następnie umieść w lodówce na noc.
Piekarnik nagrzać do 220 ° C. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem i sodą oczyszczoną - moment obwarzania. Zmniejszyć ogień i przygotować drugą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy bajgiel wrzucać pojedynczo do wody i gotować przez 30 sekund z każdej strony. Bajgle wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na przygotowaną blaszkę, pamiętając aby zostawić pomiędzy nimi duże odstępy.
Każdy bajgiel posmarować roztrzepanym białkiem jajka i oprószyć dowolnymi dodatkami np. czarnuszką czy sezamem. Piec około 20 minut lub do momentu, kiedy będą złote.
Piec góra-dół czy termoobieg?
góra – dół
Czy można przygotować ciasto wieczorem a upiec rano ? Żeby były na śniadanie ?
No tak sorry nie doczytałam ? możesz zignorować pytanie ?
A czym zastąpić syrop klonów i czy takie same proporcje ?
miodem lub syropem z agawy
Czy można czymś zastąpić syrop klonowy ?
syropem z agawy lub cukrem