Uważam że tort był trafnym wyborem wpisując się w nasz „konny” klimat – podstawą są płatki owsiane:)
A jak smakował? Moim zdaniem to bardzo ciekawe połączenie – na pewno będę korzystała z tego przepisu jeszcze nie raz. Tort składa się z chrupkiego owsianego spodu, najlepszego na świecie musu czekoladowego i sezonowych owoców. Jego zaletą jest szybkość wykonania. Polecam bo na prawdę warto. Zdrowo i kolorowo 🙂
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
W garnczku rozpuść masło i dodaj cukier. Następnie płatki owsiane i dokładnie wymieszaj.
Ewentualnie dodaj mąkę.
Wylep ciastem brzegi dno tortownicy o średnicy 20 cm.
Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min, aż płatki lekką się zrumienią. Wyjmij i odstaw.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej o odłożyć do przestygnięcia.
Serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu, krótko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.
Dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Na wystudzony owsiany spód wyłożyć mus czekoladowy, następnie udekorować sezonowymi owocami.
Porcji 1
Składniki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
W garnczku rozpuść masło i dodaj cukier. Następnie płatki owsiane i dokładnie wymieszaj.
Ewentualnie dodaj mąkę.
Wylep ciastem brzegi dno tortownicy o średnicy 20 cm.
Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min, aż płatki lekką się zrumienią. Wyjmij i odstaw.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej o odłożyć do przestygnięcia.
Serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu, krótko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.
Dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Na wystudzony owsiany spód wyłożyć mus czekoladowy, następnie udekorować sezonowymi owocami.
Robiłam już jakiś czas temu! Jest pyszny! Co prawda spód trochę mi się kruszył i był dość twardy, ale wszystkim baaaardzo smakował.
Co mogło pójść nie tak z tym spodem? Czy on właśnie taki wychodzi?
Pozdrawiam 😉
aby spód tak się nie kruszył można do masy dodać pół banana – ten spód jest raczej kruchy – takie jest jego założenie w tym przepisie 🙂
Sam wygląd spowodował,ze się zakochałam 🙂