Takiej herbaty musisz spróbować! Parzona na zimno na kuchennym parapecie delikatnie uwalnia swoje aromaty.
Do dzbanka wsypać herbatę, dodać pokrojone brzoskwinie oraz rozmaryn i zalać ją zimną, filtrowaną wodą.
Przykryć i postawić na słonecznym parapecie na 3 godziny (słońce ogrzewa wodę i w delikatny powolny sposób zaparza delikatnie herbatę). Po tym czasie włożyć do lodówki i schłodzić. Podawać z kostkami lodu.
herbatę można wzbogacić o dowolna substancję słodzącą np. miód, syrop klonowy czy cukier kokosowy
można użyć dowolnych owoców np. mango, maliny, czereśnie, truskawki
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Do dzbanka wsypać herbatę, dodać pokrojone brzoskwinie oraz rozmaryn i zalać ją zimną, filtrowaną wodą.
Przykryć i postawić na słonecznym parapecie na 3 godziny (słońce ogrzewa wodę i w delikatny powolny sposób zaparza delikatnie herbatę). Po tym czasie włożyć do lodówki i schłodzić. Podawać z kostkami lodu.
herbatę można wzbogacić o dowolna substancję słodzącą np. miód, syrop klonowy czy cukier kokosowy
można użyć dowolnych owoców np. mango, maliny, czereśnie, truskawki
Świetny zamiennik dla gotowych „zimnych herbat” ze sklepu, który zawierają sporo cukru dodanego 🙁
Czy czarna herbata tez się do tego będzie nadawała ?
jasne 🙂