Chlebek bananowy na mące kokosowej

Ten przepis to idealna propozycja na pyszne śniadanie jak i słodki podwieczorek. Chlebek jest bezglutenowy i słodzony ksylitolem.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas35 minut

 4 banany
 2 jajka
 ¼ szklanka syropu klonowego
 ¼ szklanka masła orzechowego
  szklanka mąki kokosowej
 2 łyżki ksylitolu
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczka cynamonu
 ¼ szklanka orzechów włoskich

1

Piekarnik nagrzać do 180 °C. Żeliwną patelnię wysmarować tłuszczem.

2

3 banany zmiksować wraz z jajkami, syropem klonowym i masłem.

3

Następnie dodać mąkę, ksylitol, sodę, sól i cynamon całość zmiksować, aż składniki się połączoną.

4

Na koniec wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi.

5

Ciasto przelać na przygotowaną patelnię. Na wierzchu położyć pozostały banan przekrojony w pół, wzdłuż. Piec przez 30 minut.

Możliwości:
6

można użyć maki owsianej lub zwykłej maki wtedy należy dodać jej dwa razy tyle co kokosowej

7

zamiast masła orzechowego można dodać powidła lub inne masło orzechowe bądź zwykłe

Wartości odżywcze

Ilość 870 g

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 382
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 16.2g25%
Węglowodany 55.7g19%
Błonnik pokarmowy 4.2g17%
Białko 10.7g22%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 4 banany
 2 jajka
 ¼ szklanka syropu klonowego
 ¼ szklanka masła orzechowego
  szklanka mąki kokosowej
 2 łyżki ksylitolu
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczka cynamonu
 ¼ szklanka orzechów włoskich

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 180 °C. Żeliwną patelnię wysmarować tłuszczem.

2

3 banany zmiksować wraz z jajkami, syropem klonowym i masłem.

3

Następnie dodać mąkę, ksylitol, sodę, sól i cynamon całość zmiksować, aż składniki się połączoną.

4

Na koniec wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi.

5

Ciasto przelać na przygotowaną patelnię. Na wierzchu położyć pozostały banan przekrojony w pół, wzdłuż. Piec przez 30 minut.

Możliwości:
6

można użyć maki owsianej lub zwykłej maki wtedy należy dodać jej dwa razy tyle co kokosowej

7

zamiast masła orzechowego można dodać powidła lub inne masło orzechowe bądź zwykłe

Chlebek bananowy na mące kokosowej
(Wyświetlono 40 359 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)

27 komentarzy

  1. JustB 20 maja 2020 o 07:26

    Upiekłam wczoraj tak aby był na dzisiejsze śniadanie. Wyszedł OBŁĘDNY!!!

    Odpowiedz
  2. karolina 7 kwietnia 2020 o 00:48

    Witam
    Co tutaj sprawia, że soda oczyszczona pracuje? Który składnik?? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 29 czerwca 2020 o 14:17

      sok z cytryny

      Odpowiedz
  3. Alicja 4 kwietnia 2020 o 14:32

    ciasto robi się błyskawicznie.
    wyszło przepyszne.
    dziękuję za świetny przepis!

    Odpowiedz
  4. Kermit 18 grudnia 2019 o 17:16

    Zrobione! Pyszne !

    Odpowiedz
  5. Aneta 21 października 2019 o 17:59

    Jeśli na mące orkiszowej, to ile? 🙂

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 25 października 2019 o 14:53

      2/3 szklanki – podwajamy ilośc

      Odpowiedz
  6. Alina 20 października 2019 o 12:54

    Już w piecu!

    Odpowiedz
    1. Marta 24 października 2019 o 14:44

      Ja właśnie trzymam w piekarniku, minęło 30 min a wsyzysko dalej luźne ?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 25 października 2019 o 14:53

        i jak? dopiero teraz przeczytałam komentarz! udało się?

        Odpowiedz
  7. Ania 17 października 2019 o 08:39

    czy jest jakaś opcja aby uniknąć jajek w przepisie? 🙂

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 25 października 2019 o 14:59

      tak – jajka z siemienia – na 1 jajko – 1 łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszane z 3 łyżkami ciepłej wody – odstawione na 5 minut

      Odpowiedz
  8. Oliwia 25 sierpnia 2019 o 13:25

    Jestem uczulona na jajka, czym mogę je zastąpić? Dziękuje 🙂

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:51

      jajkiem z siemienia

      Odpowiedz
      1. Roksana 29 kwietnia 2020 o 20:43

        Czy można zamiast ksylitolu dodać cukier kokosowy?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 24 czerwca 2020 o 22:19

          jasne

          Odpowiedz
  9. Ela 13 czerwca 2019 o 17:08

    Nareszcie mam do czego wykorzystać czekającą na „coś” mąkę kokosową;)
    Mam pytanie o orzechy włoskie: chodzi o 1/4 szklanki? Chyba coś się nie dopisało;)

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:30

      Dokładnie już poprawiam – dziekuje

      Odpowiedz
  10. Kasia 11 czerwca 2019 o 19:32

    A jak nie mam żeliwnej patelni ani innej żeliwnej formy? W czym mogę go upiec i jak piec?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:33

      W naczyniu żaroodpornym lub w foremce

      Odpowiedz
  11. Plushy 11 czerwca 2019 o 12:05

    Witam, czy mozna zastapic ksylitol np. syropem klonowym? jesli tak to w jakiej ilosci? Dziekuje.

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:35

      Tak można – 1/3 szklanki

      Odpowiedz
      1. Marta 20 października 2019 o 18:31

        A czy można użyć miodu albo syropu z agawy? I czy tez będzie to 1/3 szkl?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 21 października 2019 o 10:50

          tak- proporcja dokładnie taka sama

          Odpowiedz
  12. Kasiektooo 11 czerwca 2019 o 08:09

    A zamiast patelni żeliwnej? Może być silikonowa foremka?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:25

      tak

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.