Wegańskie ciasteczka cynamonowe

Pyszne ciasteczka, które przypadną do smaku każdemu!

Ilość porcji1 porcja

 2 szklanki mąki owsianej
 ¼ szklanka mąki kokosowej
  szklanka cukru kokosowego
 1 banan
 ¼ szklanka oleju kokosowego
 ¼ jabłka
 2 łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
posypka:
 1 łyżki cukru kokosowego
 1 łyżeczka cynamonu

1

Piekarnik nagrzać do 180° C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

2

W misce wymieszać mąkę owsianą, kokosową, proszek do pieczenia i sól. Odłożyć na bok.

3

W drugiej misce zmiksować cukier z olejem kokosowym przez 1 minutę. Dodać starte na tarce o drobnych oczkach jabłko oraz zmiksowanego banana.

4

Dodać suchą mieszankę i wszystko zmiksować, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 40 minut.

5

Przygotować posypkę poprzez wymieszanie w miseczce jej składników.

6

Z ciasta formować kulki o średnicy ok 2 cm (wielkość orzecha włoskiego), a następnie obtoczyć posypce cukru z cynamonem. Przełożyć na blaszkę i lekko spłaszczyć dłońmi z góry. Piec ciastka przez ok 15 minut.

Wartości odżywcze

Ilość 20 sztuk

Składniki

 2 szklanki mąki owsianej
 ¼ szklanka mąki kokosowej
  szklanka cukru kokosowego
 1 banan
 ¼ szklanka oleju kokosowego
 ¼ jabłka
 2 łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
posypka:
 1 łyżki cukru kokosowego
 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 180° C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

2

W misce wymieszać mąkę owsianą, kokosową, proszek do pieczenia i sól. Odłożyć na bok.

3

W drugiej misce zmiksować cukier z olejem kokosowym przez 1 minutę. Dodać starte na tarce o drobnych oczkach jabłko oraz zmiksowanego banana.

4

Dodać suchą mieszankę i wszystko zmiksować, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 40 minut.

5

Przygotować posypkę poprzez wymieszanie w miseczce jej składników.

6

Z ciasta formować kulki o średnicy ok 2 cm (wielkość orzecha włoskiego), a następnie obtoczyć posypce cukru z cynamonem. Przełożyć na blaszkę i lekko spłaszczyć dłońmi z góry. Piec ciastka przez ok 15 minut.

Wegańskie ciasteczka cynamonowe
(Wyświetlono 20 965 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

5 komentarzy

  1. Anita 24 kwietnia 2020 o 14:27

    Wyglądają obłędnie! Niestety nigdzie nie mogę znaleźć mąki kokosowej 🙁 Gdzie jej szukać?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 24 czerwca 2020 o 22:20

      jest w Lidlu lub Rossman można też zmiksować wiórki

      Odpowiedz
  2. Edyta 21 kwietnia 2020 o 10:56

    Wyglądają super smacznie 😀

    Odpowiedz
  3. Acve 16 kwietnia 2020 o 16:16

    Jest czas. Stestujemy!

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.