Idealna przekąska, dodatek do kanapek lub sałatek. Jak zwykle szybka w przygotowaniu i pyszna!
Piekarnik nagrzać do temperatury do 220ºC. Kalafior podzielić na różyczki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Całość skropić oliwą i oprószyć solą. Piec przez około 20 minut, aż będzie miękki i rumiany.
Przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem wraz z ząbkami czosnku, sokiem z cytryny oraz tahini. Jeżeli humus jest zbyt gęsty i grudkowaty należy dodać zimnej wody.
Humus przełożyć do miski z wierzchu skropić oliwą i dookoła udekorować drobno posiekaną pietruszką i koperkiem.
Podawać z pełnoziarnistymi krakersami lub warzywami.
Ilość ok 1025g
- Ilość na porcję
- Kalorie 865
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 58g90%
- Węglowodany 50g17%
- Błonnik pokarmowy 18g72%
- Białko 37g74%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury do 220ºC. Kalafior podzielić na różyczki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Całość skropić oliwą i oprószyć solą. Piec przez około 20 minut, aż będzie miękki i rumiany.
Przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem wraz z ząbkami czosnku, sokiem z cytryny oraz tahini. Jeżeli humus jest zbyt gęsty i grudkowaty należy dodać zimnej wody.
Humus przełożyć do miski z wierzchu skropić oliwą i dookoła udekorować drobno posiekaną pietruszką i koperkiem.
Podawać z pełnoziarnistymi krakersami lub warzywami.
Witam,
Wygląda bardzo smakowicie… piękne zdjęcie.
Może Pani zdradzić, co to za piękne naczynia?
Pozdrawiam
Przepiękne zdjęcie, które bardzo pobudza apetyt! Jeśli chodzi o hummus to zawsze jestem na tak, jeśli ma dobry skład, a Twój taki posiada 🙂