Najlepsze bo domowe – mleko sezamowe!
Nasiona sezamu przełożyć do miski i zalać je zwykłą wodą. Moczyć je przez noc. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do mocnego blendera.
Dodać 2 szklanki filtrowanej wody i miksować przez 1 minutę.
Płyn przelać przez gazę, mocno ją odciskając aby mieć jak najwięcej mleka.
Gotowe mleko ponownie przelać do blendera, dodać daktyle, syrop, sól i cynamon. Całość zmiksować. Przed podaniem mleko można również przelać przez sito. Przechowywać mleko w lodówce do 3 dni.
Ilość 664g
- Ilość na porcję
- Kalorie 947
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 75g116%
- Węglowodany 58g20%
- Błonnik pokarmowy 19g76%
- Białko 27g54%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Nasiona sezamu przełożyć do miski i zalać je zwykłą wodą. Moczyć je przez noc. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do mocnego blendera.
Dodać 2 szklanki filtrowanej wody i miksować przez 1 minutę.
Płyn przelać przez gazę, mocno ją odciskając aby mieć jak najwięcej mleka.
Gotowe mleko ponownie przelać do blendera, dodać daktyle, syrop, sól i cynamon. Całość zmiksować. Przed podaniem mleko można również przelać przez sito. Przechowywać mleko w lodówce do 3 dni.
A co mozna zrobić z resztek po mleku ?
Wyrzucić szkoda.
Proszę coś podpowiedzieć.
Pozdrawiam
dodać do ciasta lub zrobic lody
Naturalnie bogate w wapń, super!
cudowny przepis <3 jest wyśmienite