Zupełnie nowa jaglanka. Cały jej sekret tkwi w zmiksowaniu ziaren prosa. Skosztuj jakie to dobre!
Kasze jaglaną umieścić w rozdrabniaczu lub młynku do kawy i zmiksować -ma przypominać mąkę.
W rondelku rozpuścić olej kokosowy i na nim podsmażyć proso przez z 3-4 minuty.
Następnie dodać mleko i wodę oraz szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15-20 minut. Od czasu do czasu mieszać.
Całość powinna mieć konsystencją owsianki. Na koniec dosłodzić syropem z agawy. Przełożyć do miseczek. Owoce wykładać na jaglankę.
jaglankę zna łatwo modyfikować poprzez dodanie do niej np. kakao, pasty sezamowej czy masła orzechowego, skórki z pomarańczy czy cytryny
Ilość 980g
Porcji 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 390
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 23.25g36%
- Węglowodany 41g14%
- Błonnik pokarmowy 5g20%
- Białko 3.75g8%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Kasze jaglaną umieścić w rozdrabniaczu lub młynku do kawy i zmiksować -ma przypominać mąkę.
W rondelku rozpuścić olej kokosowy i na nim podsmażyć proso przez z 3-4 minuty.
Następnie dodać mleko i wodę oraz szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15-20 minut. Od czasu do czasu mieszać.
Całość powinna mieć konsystencją owsianki. Na koniec dosłodzić syropem z agawy. Przełożyć do miseczek. Owoce wykładać na jaglankę.
jaglankę zna łatwo modyfikować poprzez dodanie do niej np. kakao, pasty sezamowej czy masła orzechowego, skórki z pomarańczy czy cytryny
Czy mozna proporcje mleczka kokosowego zamienic na 250 mleczka kokosowego i 250 mleka migdalowego?
oczywiście
To jest mega pyszne, uzależnia.
UWIELBIAM JAGLANKĘ 🙂
czy kaszę należy najpierw wypłukać?
nie
Mleko kokosowe z puszki czy z kartonu? To ma jakiś znaczenie? Mi się wydaje że tak. Te mleka mają raczej różną konsystencję….
Z puszki – ja używam tylko takiego