Ten poniedziałek nie należy do łatwych, ale na pewno do pysznych. Przybywam do Was z przepisem na batony granola bez pieczenia. Jak zwykle szybkie w przygotowaniu, bo chyba ostatnio nie tylko ja mam za mało czasu na wszystko.
Nie rozpisuję się dalej nad ich „cudownością”- to musicie sami sprawdzić, poza tym i tak dziś nie mam weny do „pisania” także uciekam na spacer z Jagną, a nocą tu powrócę, aby ona wszystkie komentarze.
Bez pieczenia!
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondelku podgrzać i połączyć ze sobą syrop klonowy, masło orzechowe, olej kokosowy, cynamon i sól. Przestudzić.
W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, ekspandowane ziano, siemię lniane, żurawinę, orzechy, drobno pokrojoną w kostkę czekoladę oraz skórkę startą z cytryny.
Suchą mieszankę zalać miksturą z rondelka. Całość dobrze wymieszać tak aby wszystkie składniki namokły masą z syropu klonowego i masła orzechowego.
Całość przełożyć do przygotowanej foremki i mocno docisnąć masę za pomocą silikonowej szpatułki (jeżeli masa jest zbyt lepka należy położyć z wierchu papier do pieczenia i mocno docisnąć ja rękami do dna foremki ).
Masę włożyć na co najmniej 3 godziny do lodówki. Wyjąć i pokroić ostrym nożem.
zamiast syropu klonowego można użyć miodu
można użyć dowolnych suszonych owoców np. moreli, rodzynek, śliwek, wiśni
Porcji 12
- Ilość na porcję
- Kalorie 163
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 8g13%
- Węglowodany 26g9%
- Białko 3g6%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondelku podgrzać i połączyć ze sobą syrop klonowy, masło orzechowe, olej kokosowy, cynamon i sól. Przestudzić.
W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, ekspandowane ziano, siemię lniane, żurawinę, orzechy, drobno pokrojoną w kostkę czekoladę oraz skórkę startą z cytryny.
Suchą mieszankę zalać miksturą z rondelka. Całość dobrze wymieszać tak aby wszystkie składniki namokły masą z syropu klonowego i masła orzechowego.
Całość przełożyć do przygotowanej foremki i mocno docisnąć masę za pomocą silikonowej szpatułki (jeżeli masa jest zbyt lepka należy położyć z wierchu papier do pieczenia i mocno docisnąć ja rękami do dna foremki ).
Masę włożyć na co najmniej 3 godziny do lodówki. Wyjąć i pokroić ostrym nożem.
zamiast syropu klonowego można użyć miodu
można użyć dowolnych suszonych owoców np. moreli, rodzynek, śliwek, wiśni
Kingo, kolejny przepis, który pokochała moja rodzina. Właśnie włożyłam do lodówki kolejna blachę batonów ? Od siebie dodałam ekspandowane ziarna komosy ryżowej, sezam i nasiona chia. Są przepyszne??