Batony granola

Ten poniedziałek nie należy do łatwych, ale na pewno do pysznych. Przybywam do Was z przepisem na batony granola bez pieczenia. Jak zwykle szybkie w przygotowaniu, bo chyba ostatnio nie tylko ja mam za mało czasu na wszystko.

Nie rozpisuję się dalej nad ich „cudownością”- to musicie sami sprawdzić, poza tym i tak dziś nie mam weny do „pisania” także uciekam na spacer z Jagną, a nocą tu powrócę, aby  ona wszystkie komentarze.

Bez pieczenia!

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania15 minutCałkowity czas3 godziny

 ½ szklanki syropu klonowego
 3 łyżki masła orzechowego
 1 łyżka oleju kokosowego
 ¾ szklanki płatków owsianych górskich
 ¾ szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej (lub inne dmuchane ziarno)
 ¼ szklanki mielonego siemienia lnianego
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 ½ szklanki żurawiny suszonej
  szklanki dowolnych orzechów lub nasion
 50 g gorzkiej czekolady
 1 cytryna

1

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W rondelku podgrzać i połączyć ze sobą syrop klonowy, masło orzechowe, olej kokosowy, cynamon i sól. Przestudzić.

3

W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, ekspandowane ziano, siemię lniane, żurawinę, orzechy, drobno pokrojoną w kostkę czekoladę oraz skórkę startą z cytryny.

4

Suchą mieszankę zalać miksturą z rondelka. Całość dobrze wymieszać tak aby wszystkie składniki namokły masą z syropu klonowego i masła orzechowego.

5

Całość przełożyć do przygotowanej foremki i mocno docisnąć masę za pomocą silikonowej szpatułki (jeżeli masa jest zbyt lepka należy położyć z wierchu papier do pieczenia i mocno docisnąć ja rękami do dna foremki ).

6

Masę włożyć na co najmniej 3 godziny do lodówki. Wyjąć i pokroić ostrym nożem.

Możliwości
7

zamiast syropu klonowego można użyć miodu
można użyć dowolnych suszonych owoców np. moreli, rodzynek, śliwek, wiśni

Wartości odżywcze

Porcji 12


Ilość na porcję
Kalorie 163
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 8g13%
Węglowodany 26g9%
Białko 3g6%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 ½ szklanki syropu klonowego
 3 łyżki masła orzechowego
 1 łyżka oleju kokosowego
 ¾ szklanki płatków owsianych górskich
 ¾ szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej (lub inne dmuchane ziarno)
 ¼ szklanki mielonego siemienia lnianego
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 ½ szklanki żurawiny suszonej
  szklanki dowolnych orzechów lub nasion
 50 g gorzkiej czekolady
 1 cytryna

Przygotowanie

1

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W rondelku podgrzać i połączyć ze sobą syrop klonowy, masło orzechowe, olej kokosowy, cynamon i sól. Przestudzić.

3

W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, ekspandowane ziano, siemię lniane, żurawinę, orzechy, drobno pokrojoną w kostkę czekoladę oraz skórkę startą z cytryny.

4

Suchą mieszankę zalać miksturą z rondelka. Całość dobrze wymieszać tak aby wszystkie składniki namokły masą z syropu klonowego i masła orzechowego.

5

Całość przełożyć do przygotowanej foremki i mocno docisnąć masę za pomocą silikonowej szpatułki (jeżeli masa jest zbyt lepka należy położyć z wierchu papier do pieczenia i mocno docisnąć ja rękami do dna foremki ).

6

Masę włożyć na co najmniej 3 godziny do lodówki. Wyjąć i pokroić ostrym nożem.

Możliwości
7

zamiast syropu klonowego można użyć miodu
można użyć dowolnych suszonych owoców np. moreli, rodzynek, śliwek, wiśni

Batony granola
(Wyświetlono 9 291 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

1 komentarz

  1. Ania 23 marca 2019 o 08:19

    Kingo, kolejny przepis, który pokochała moja rodzina. Właśnie włożyłam do lodówki kolejna blachę batonów ? Od siebie dodałam ekspandowane ziarna komosy ryżowej, sezam i nasiona chia. Są przepyszne??

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.