Osoby, które są ze mną już dobre kilka lat wiedzą, że miałam epizod ze swoim własnym programem kulinarnym o nazwie „ZUPA”. Nie był to zbyt udany debiut, jednak wiele mnie nauczył. W programie tym gotowałam, jak nazwa wskazuje zupy. Jesteśmy narodem, który spożywa najwięcej zup na świecie i to jest super! Bo zupy mają moc! Rozgrzewają w zimne dni lub chłodzą w upalne popołudnia, leczą (rosół idealny przy przeziębieniu) i mają w sobie mnóstwo cennych wartości.
W mojej kuchni obecne są codziennie. Kombinuję z nimi, modyfikuje i cały czas ulepszam. Bulion pyka na piecu bez przerwy. Dziś przedstawiam Wam rozgrzewającą zupę z warzywami i ryżem. Pyszna, pożywna i prosta!
Ps. zawsze mówię, że o marzeniach należy mówić głośno – więc chciałabym jeszcze raz spróbować gotować w TV ze swoim programem na Fit dania dla wszystkich, na dietę ze smakiem, napisać kulinarny bestseller i stworzyć swoją kolorową restaurację!
Pożywna i pyszna!
W dużym garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej drobno pokrojoną w kostkę cebulę (na średnim ogniu). Po 3 minutach dodać do niej wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.
Następnie dodać ryż, marchewkę z groszkiem, pieczarki i seler naciowy pokrojone w talarki oraz bataty w kostkę, liście laurowy, ziele angielskie i przyprawę curry. Wszystko smażyć 2 minuty.
Całość zalać bulionem i gotować na średnim ogniu około 40 minut, aż ryż i warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania zupy przygotować zasmażkę - na wyższej patelni lub w rondelku rozpuścić masło i wymieszać je z mąką – smażyć 1 minutę.
Stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając do momentu, w którym masa zgęstnieje.
Przełożyć zasmażkę do zupy wraz z drobno posiekaną rukolą i jarmużem cały czas mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem.
można użyć dowolnego bulionu
wersja VEGE: zasmażkę robimy na oleju kokosowym i całość zalewamy mlekiem roślinnym
Porcji 7
- Ilość na porcję
- Kalorie 227
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 9.5g15%
- Węglowodany 29.6g10%
- Białko 6.3g13%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej drobno pokrojoną w kostkę cebulę (na średnim ogniu). Po 3 minutach dodać do niej wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.
Następnie dodać ryż, marchewkę z groszkiem, pieczarki i seler naciowy pokrojone w talarki oraz bataty w kostkę, liście laurowy, ziele angielskie i przyprawę curry. Wszystko smażyć 2 minuty.
Całość zalać bulionem i gotować na średnim ogniu około 40 minut, aż ryż i warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania zupy przygotować zasmażkę - na wyższej patelni lub w rondelku rozpuścić masło i wymieszać je z mąką – smażyć 1 minutę.
Stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając do momentu, w którym masa zgęstnieje.
Przełożyć zasmażkę do zupy wraz z drobno posiekaną rukolą i jarmużem cały czas mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem.
można użyć dowolnego bulionu
wersja VEGE: zasmażkę robimy na oleju kokosowym i całość zalewamy mlekiem roślinnym
Mam nadzieje ze ta restauracja będzie w Tarnowskich Górach ?
oczywiście 🙂
Pani Kingo, pominęła Pani w przepisie moment wrzucenia marchewki z groszkiem. Wypróbowałam Pani przepis ale wyszło mi bardziej risotto niż zupa, czy to może z powodu zamienienia ryżu brązowego na biały?
Pozdrawiam
oczywiście ryż biały jest bardziej chłonny i mocno pęcznieje
Kingo,
bardzo lubię Twoje przepisy i chętnie je pórbuję 🙂 całkiem czesto robię też krem z ogórków kiszonych własnie z Twojego programu Z.U.P.A.
Zachęzona powyższym przepisem na pewno spróbuję
Pozdrawiam,
Marta
ooo jak miło 🙂 dziekuję :*
Czy ryży dodaję ugotowany ? 🙂
nie – ryż ugotuje się w zupie 🙂
Pani Kingo, pominęła Pani w przepisie moment wrzucenia marchewki z groszkiem. Właśnie jestem w trakcie gotowania zupy, pięknie wygląda i pięknie pachnie. Na pewno będzie pyszna. Pozdrawiam
dziękuję już dodałam 🙂
Pięknie wygląda i przy tym bardzo prosta zupa. Chyba nigdy nie dodawałam świeżej rukoli do zupy, już czuję że to ogromny błąd 😉 Jutro wstawiam garnek z bulionem a później testuję Twój przepis.
Pozdrawiam 🙂
koniecznie daj znać jak Ci smakuje 🙂 ps. rukola genialnie sprawdza się w daniach na ciepło 🙂