Uwielbiam tą kanapkę i sposób przygotowania jajka. Musicie koniecznie i wy spróbować „usmażyć” jajko na wodzie – jest idealne – przypomina klasyka czyli jajko w koszulce, ale jest znacznie prostsze do przygotowania.
Wielu z Was się może dziwić, ale ja nie używam w ogóle masła do kanapek – zastępuje mi je awokado. Stosuję „metodę” połówki awokado dziennie dla jakości skóry. Dzięki niemu jest nawilżona i elastyczna – w ciąży pomogło mi uniknąć rozstępów.
Przemycam je w koktajlach, pastach lub deserach.
Uciekam zalewać kaszę na jutrzejszą gryczankę, a Was zostawiam z tym przepisem 🙂
Nowoczesne śniadanie!
Chleb skropić oliwą i podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu.
Awokado przekroić w pół i usunąć pestkę. Wydrążyć miąższ, który należy wyłożyć na kromki chleba rozgniatając go widelcem.
Następnie awokado skropić odrobiną soku z cytryny, wyłożyć drobno pokrojoną w talarki szalotkę.
Na suchą patelnię wlać wodę na wysokość 1,5 cm. Gdy woda się zagotuje, wbić jajko i natychmiast zmniejszyć ogień na średni. Gotować około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie jajko polewać wodą od góry za pomocą łyżki. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru wody. Powtórzyć czynność z drugim jajkiem.
Na kanapki wyłożyć jajka, oprószyć solą i pieprzem, zetrzeć parmezan i udekorować szczypiorkiem.
zamiast awokado można użyć humusu (przepis tutaj) lub pasty z fasoli (przepis tutaj)
Porcji 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 474
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 24g37%
- Węglowodany 51g17%
- Białko 15g30%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Chleb skropić oliwą i podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu.
Awokado przekroić w pół i usunąć pestkę. Wydrążyć miąższ, który należy wyłożyć na kromki chleba rozgniatając go widelcem.
Następnie awokado skropić odrobiną soku z cytryny, wyłożyć drobno pokrojoną w talarki szalotkę.
Na suchą patelnię wlać wodę na wysokość 1,5 cm. Gdy woda się zagotuje, wbić jajko i natychmiast zmniejszyć ogień na średni. Gotować około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie jajko polewać wodą od góry za pomocą łyżki. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru wody. Powtórzyć czynność z drugim jajkiem.
Na kanapki wyłożyć jajka, oprószyć solą i pieprzem, zetrzeć parmezan i udekorować szczypiorkiem.
zamiast awokado można użyć humusu (przepis tutaj) lub pasty z fasoli (przepis tutaj)
Dzisiaj zrobiłam na śniadanie, było pyszne! nawet mężowi, który lubi przede wszystkim mięso, smakowało 🙂
bardzo dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
A mnie niestety bardzo boli brzuch po awokado 🙁
Zrobiłam dziś mężowi na śniadanie do pracy. Napisał mi smsa że przepyszne 😀
cudownie czytać takie komentarze 🙂
Kanapka z avocado pyszna ☺?
cudownie czytać takie komentarze 🙂
Pięknie się prezentuję i jeszcze lepiej smakuje. Bardzo szybko przygotowałam to efektowne śniadanie dla gości.
Dziękuję Kinga 🙂
cudownie czytać takie komenatarze 🙂 dziękuję Ci bardzo :*
??? ja już chce poranek! Koniecznie wyprobuje!
Dziś robiłam te kanapki na śniadanie! Są idealnie pode mnie- szybkie w wykonaniu i bardzo pyszne! Tylko moja porcja jest podwójna… od kiedy karmie piersią czuje się wiecznie nienajedzona ???
hahah dokładnie mam tak samo – wieczny głód 🙂
Awokado i jajko – smaczne i zdrowe połączenie, czyli tak jak lubię 🙂
:* 🙂
Ja nie miałam avocado, ale zrobiłam z gotową pastą z suszonych pomidorów i żurawiny i też wyszło pyszne i pożywne śniadanie ☺.
masz rację – świetny pomysł – muszę wypróbować 🙂
Też uwielbiam awokado na kanapki ☺
Z takim jajkiem jeszcze nie jadłam,
Wygląda pysznie?
Moja ulubiona kanapka ?idealna
To już wiem, co jutro jem ☺️ Kiedyś nie znosiłam avocado… i za nic nie mogę sobie przypomnieć dlaczego ? teraz – uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez niego mojej kuchni. Ciekawy sposób na jajko! Na pewno będzie pysznie ☺️