Sałatka z ogórków

Prościej się nie da! Szybciej też! Uwielbiam przepisy nieskomplikowane, z małą ilością składników. Latem mogłabym codziennie jeść bób, młode ziemniaki z kalafiorem, jajkiem sadzonym i kefirem, truskawki, maliny i …. ogórki. Tylko teraz mają w sobie tyle świeżości!  Korzystajmy! Moja sałatka jest banalnie prosta. Wystarczy tylko pokroić warzywa i przygotować dressing. Warto wzbogacić ją o nasiona siemienia lnianego. Spróbujcie – polecam 🙂

 

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas10 minut

 1 ogórek
 1 czerwona papryka
 1 opakowanie mozzarelli w kulkach (150 g)
 1 pęczek szczypiorku
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka  siemienia lnianego
 1 łyżeczka soku z cytryny
 ½ łyżeczki syropu klonowego
 sól i pieprz do smaku

1

Warzywa pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać.

2

Mozzarellę wraz z warzywami przełożyć do miski.

3

Wszystkie składniki dressingu tj: oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy, siemię lniane oraz sól i pieprz wymieszać w szklance.

4

Dressingiem polać warzywa. Wymieszać.

Możliwości:
5

można użyć dowolnej kombinacji warzyw

6

mozzarellę można zastąpić twarogiem, fetą lub smażonym tofu

7

zamiast siemienia lnianego można użyć nasion chia

Składniki

 1 ogórek
 1 czerwona papryka
 1 opakowanie mozzarelli w kulkach (150 g)
 1 pęczek szczypiorku
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka  siemienia lnianego
 1 łyżeczka soku z cytryny
 ½ łyżeczki syropu klonowego
 sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1

Warzywa pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać.

2

Mozzarellę wraz z warzywami przełożyć do miski.

3

Wszystkie składniki dressingu tj: oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy, siemię lniane oraz sól i pieprz wymieszać w szklance.

4

Dressingiem polać warzywa. Wymieszać.

Możliwości:
5

można użyć dowolnej kombinacji warzyw

6

mozzarellę można zastąpić twarogiem, fetą lub smażonym tofu

7

zamiast siemienia lnianego można użyć nasion chia

Sałatka z ogórków

 

(Wyświetlono 179 razy, 6 wyświetleń dzisiaj)

8 komentarzy

    1. admin admin 26 lipca 2018 o 12:06

      🙂

  1. Avatar Karola 11 lipca 2018 o 08:19

    Prościej się nie da i to jest racja. Prosta, nieskomplikowana receptura na półmisek pełen witalności i zdrowia! Super przepis. Robiłam już wiele razy coś podobnego ale fakt.. nie próbowałam jeszcze komponować takiej receptury wraz z siemieniem lnianym. Na pierwsze śniadanie może dla mnie nie bardzo ale za to już na drugie idealnie do pracy. Więcej takich szybkich przepisów!

    1. admin admin 16 lipca 2018 o 20:05

      🙂 będą na pewno 🙂

  2. Avatar Martyna 6 lipca 2018 o 11:58

    Bardzo fajna letnia sałatka, lubię takie kolorowe smaczki na prawdę można pysznie i zdrowo zrobić sobie taką przekąskę która jest pyszna. Również lubię takie makaronowe sałatki z różnymi warzywami. Świetnie też podać to jako przystawkę do grilla na przykład u nas się stosuje bardzo często. Super, oby więcej takich pomysłów na letnie sałatki.

    1. admin admin 16 lipca 2018 o 20:06

      🙂 dzięki 🙂 polecam się na przyszłość 🙂

  3. Avatar Andzia 23 czerwca 2018 o 09:54

    Niebo w gębie ?

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *