Smak ciasta drożdżowego zawsze budzi moje wspomnienia z dzieciństwa. Do dziś często w sobotni poranek przygotowuje zaczyn, aby w południe rozkoszować się „puchatym” kawałkiem ciasta czy drożdżówki. Brioszka, na którą dzisiaj przestawiam Wam przepis jest fantastyczna. Lekka, delikatna i prosta w przygotowaniu. Idealna na weekendowe śniadanie. Częstujcie się i dzielcie dobrem 🙂
Letnie mleko wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki pszennej i łyżką cukru. Odstawić na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do misy robota wsypać mąki, pozostały cukier, dodać miękkie masło i jajko. Dodać rozczyn, czyli mieszaninę z drożdżami. Całość ugniatać 10 minut na małych obrotach lub ręcznie. Do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto przez 5 minut. Z ciasta formować kulki wielkości mandarynki i przekładać je do blaszki o wymiarach 15 x 25 cm wysmarowanej tłuszczem zachowując 1 cm odstępy.
Odstawić ciasto ponownie na godzinę, następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem.
Brioszkę piec 35 - 40 minut w temperaturze 150 ° C z funkcją grzania góra -dół.
Mąka pszenna typ 00 to mąka włoska, bardzo drobno mielona. Najbardziej bogata w gluten, wysoko-elastyczna – dzięki niej wypieki drożdżowe fantastycznie rosną. W przepisie można zastąpić ją zwykłą mąką pszenna
14 porcji
Składniki
Przygotowanie
Letnie mleko wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki pszennej i łyżką cukru. Odstawić na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do misy robota wsypać mąki, pozostały cukier, dodać miękkie masło i jajko. Dodać rozczyn, czyli mieszaninę z drożdżami. Całość ugniatać 10 minut na małych obrotach lub ręcznie. Do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto przez 5 minut. Z ciasta formować kulki wielkości mandarynki i przekładać je do blaszki o wymiarach 15 x 25 cm wysmarowanej tłuszczem zachowując 1 cm odstępy.
Odstawić ciasto ponownie na godzinę, następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem.
Brioszkę piec 35 - 40 minut w temperaturze 150 ° C z funkcją grzania góra -dół.
Mąka pszenna typ 00 to mąka włoska, bardzo drobno mielona. Najbardziej bogata w gluten, wysoko-elastyczna – dzięki niej wypieki drożdżowe fantastycznie rosną. W przepisie można zastąpić ją zwykłą mąką pszenna