Brioszka

Smak ciasta drożdżowego zawsze budzi moje wspomnienia z dzieciństwa. Do dziś często w sobotni poranek przygotowuje zaczyn, aby w południe rozkoszować się „puchatym” kawałkiem ciasta czy drożdżówki. Brioszka, na którą dzisiaj przestawiam  Wam przepis jest fantastyczna. Lekka, delikatna i prosta w przygotowaniu. Idealna na weekendowe śniadanie. Częstujcie się i dzielcie dobrem 🙂

 

Ilość porcji14 porcji
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas55 minut

 400 g maki pszennej typ 550
 100 g maki pszennej typ 00*
 50 g cukru trzcinowego
 60 g masła
 1 jajko
 250 ml mleka
 14 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
 1 szczypta soli
Do posmarowania ciasta:
 1 żółtko
 2 łyżki mleka
 1 łyżka cukru perlistego

1

Letnie mleko wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki pszennej i łyżką cukru. Odstawić na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2

Do misy robota wsypać mąki, pozostały cukier, dodać miękkie masło i jajko. Dodać rozczyn, czyli mieszaninę z drożdżami. Całość ugniatać 10 minut na małych obrotach lub ręcznie. Do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne.

3

Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

4

Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto przez 5 minut. Z ciasta formować kulki wielkości mandarynki i przekładać je do blaszki o wymiarach 15 x 25 cm wysmarowanej tłuszczem zachowując 1 cm odstępy.

5

Odstawić ciasto ponownie na godzinę, następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem.

6

Brioszkę piec 35 - 40 minut w temperaturze 150 ° C z funkcją grzania góra -dół.

Uwaga!
7

Mąka pszenna typ 00 to mąka włoska, bardzo drobno mielona. Najbardziej bogata w gluten, wysoko-elastyczna – dzięki niej wypieki drożdżowe fantastycznie rosną. W przepisie można zastąpić ją zwykłą mąką pszenna

Wartości odżywcze

Porcji 14

Składniki

 400 g maki pszennej typ 550
 100 g maki pszennej typ 00*
 50 g cukru trzcinowego
 60 g masła
 1 jajko
 250 ml mleka
 14 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
 1 szczypta soli
Do posmarowania ciasta:
 1 żółtko
 2 łyżki mleka
 1 łyżka cukru perlistego

Przygotowanie

1

Letnie mleko wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki pszennej i łyżką cukru. Odstawić na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2

Do misy robota wsypać mąki, pozostały cukier, dodać miękkie masło i jajko. Dodać rozczyn, czyli mieszaninę z drożdżami. Całość ugniatać 10 minut na małych obrotach lub ręcznie. Do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne.

3

Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

4

Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto przez 5 minut. Z ciasta formować kulki wielkości mandarynki i przekładać je do blaszki o wymiarach 15 x 25 cm wysmarowanej tłuszczem zachowując 1 cm odstępy.

5

Odstawić ciasto ponownie na godzinę, następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem.

6

Brioszkę piec 35 - 40 minut w temperaturze 150 ° C z funkcją grzania góra -dół.

Uwaga!
7

Mąka pszenna typ 00 to mąka włoska, bardzo drobno mielona. Najbardziej bogata w gluten, wysoko-elastyczna – dzięki niej wypieki drożdżowe fantastycznie rosną. W przepisie można zastąpić ją zwykłą mąką pszenna

Brioszka
(Wyświetlono 835 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

18 komentarzy

  1. Avatar Agnieszka 19 listopada 2019 o 13:56

    cześć,
    Jeśli robię z drożdżami suchymi to po prostu mieszam razem wszystkie składniki i czekam później 1h aż ciasto wyrośnie?
    Z góry dziękuję
    Agnieszka

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 19 listopada 2019 o 19:29

      dokładnie

  2. Avatar Alicia 31 maja 2019 o 11:25

    Czy zamiast masła można dodać oliwę?

    1. Avatar Hania 29 sierpnia 2019 o 11:49

      Kingi a jak przeliczyć ilość składników do keksówki? ☺️

      1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 2 września 2019 o 09:26

        z tej proporcji wyjdzie Ci 1 duża keksówka

  3. Avatar Marta 9 lipca 2018 o 12:14

    Super przepis też lubiłam zawsze drożdżówki i te ciasto takie puchate. Muszę sprobować zrobić taką brioszkę, użyję raczej zwykłej mąki bo nie wiem gdzie mogę dostać tą włoską typu 00 , w marketach zapewne jej nie ma, przynajmniej ja nie widziałam. Ale ze zwykłą chyba wyjdą w smaku takie same, jedynie co to może mi nie wyjdzie tak super puszyste jak Tobie. Pozdrawiam.

    1. admin admin 16 lipca 2018 o 20:04

      mąka typ 00 dostępna jest w dużych marketach ale spokojnie w tym przepisie można zastąpić zwykłą mąką

    2. Avatar Kasia 28 kwietnia 2019 o 20:09

      Mąka 00 jest w delikatesach Piotr i Paweł 🙂

  4. Avatar Andzia 4 lipca 2018 o 22:56

    Możesz zaproponować jakiś przepis na pyszne ciasto drożdżowe z jagodami ? Czy może do przepisu powyżej pasują?? pozdrawiam ?

    1. admin admin 16 lipca 2018 o 20:10

      spokojnie jagody pasują do tego ciasta na brioszkę

  5. Avatar Kasia 15 czerwca 2018 o 21:21

    Czy można użyć do przepisu mieszanki bezglutenowej?

    1. admin admin 16 czerwca 2018 o 12:15

      tak

  6. Avatar Asia 15 czerwca 2018 o 19:38

    Na pewno wkradł się błąd i po prostu brakuje pierwszej cyferki w typie mąki ???

    1. admin admin 16 czerwca 2018 o 12:13

      nie 🙂 to ma być typ mąki 00 ale brioszka spokojnie uda się na typie 450 lub 550
      typ 00 to mąka włoska, bardzo drobno mielona. Najbardziej bogata w gluten, wysokoelastyczna – dzięki niej wypieki drożdżowe fantastycznie rosną

  7. Avatar Monika 15 czerwca 2018 o 19:07

    Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia co to jest mąka pszenna 00…to jakiś specjalny typ mąki? Nigdy w sklepie takiej nie widziałam, a dość szczegółowo rozglądam się zawsze w dziale z mąką. Z tym, że mieszkam w bardzo małym mieście i asortyment w sklepach też jest słaby

    1. admin admin 16 czerwca 2018 o 12:13

      typ 00 to mąka włoska, bardzo drobno mielona. Najbardziej bogata w gluten, wysokoelastyczna – dzięki niej wypieki drożdżowe fantastycznie rosną

  8. Avatar Ela 15 czerwca 2018 o 18:22

    Nie lubię zadawać takich pytań ale taka mam ochotę na tę brioszki na jutro ale nie mam mąki 00 🙁 da się czymś zastąpić czy to już nie będzie to?

    1. admin admin 16 czerwca 2018 o 12:14

      spokojnie może to być mąka zwykłą pszenna

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *