Focaccia z grilla ???

Ten przepis jest genialny! Focaccia z suszonymi pomidorami ? i świeżą bazylią ? Zrobiłam ją w grillu elektrycznym, ale spokojnie możecie zrobić w piekarniku – taką wersję też podaję w przepisie. To dowód na to, że gluten smakuje obłędnie ? Jeżeli tylko możesz –  skuś się! Jeżeli nie ? – zrób wersję bezglutenową – używając do tego gotowej mieszanki takiej mąki. Nie mogę doczekać się, kiedy wypróbuję ten przepis w plenerze, na grillu ogrodowym. Najlepiej smakuje mi z odrobiną oliwy i balsamico. Kto chętny może pokusić się o zrobienie na jej podstawie grubej pizzy ?

Jestem ciekawa, którą wersję wypróbujecie? Obowiązkowo dajcie znać ?

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia10 minutCałkowity czas50 minut

 1 łyżeczka drożdży instant
 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 ¾ szklanki letniej wody
 1 ½ szklanki mąki typ 00
 ¼ szklanki kaszy kukurydzianej
 1 płaska łyżeczka soli
 2 łyżki oliwy z oliwek
 5 suszonych pomidorów w zalewie
 kilka liści świeżej bazylii

1

 Przygotować zaczyn. Małej miseczce wymieszać letnią wodę, cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut.

2

W misie robota z końcówką haka umieścić mąkę, kaszę kukurydzianą, sól i oliwą z oliwek. Całość wymieszać. Dodać zaczyn.

3

Wyrabiać ciasto przez 10 minut -  do momentu, w którym będzie jednolitej i gładkie. (Jeśli nie masz robota -  tyle samo czasu wyrabiaj ciasto ręcznie).

4

Po tym czasie z ciasta uformować kulę, wyłożyć je do miski oprószonej mąką, przykryć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

5

Grill elektryczny rozgrzać do temperatury maksymalnej. Jego powłoki posmarować oliwą z oliwek.

6

Z ciasta uformować prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. Na wierzch wyłożyć suszone pomidory lekko wciskając je palcem w ciasto.

7

Przełożyć przygotowaną focaccie na grill, domknąć górną pokrywę i grillować 10 minut. Pod koniec (ostatnie 2 minuty ) uchylić i na wierzch wyłożyć świeżę liście bazylii.

Wersja pieczona w piekarniku
8

 Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół. Kratkę do pieczenia ułożyć na środkowym poziomie piekarnika.

9

Na drewnianą deskę wyłożyć papier do pieczenia.  Papier posmarować delikatnie oliwą.

10

Uformować na nim z wyrośniętego ciasta prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. Na wierzch wyłożyć suszone pomidory lekko wciskając je palcem w ciasto. Z wierzchu również całość posmarować oliwą.

11

Energicznym ruchem przesunąć papier wraz z focaccią do rozgrzanego piekarnika. Całość piec 10-15 minut. Podawać posypane świeżą bazylią.

Możliwości:
12

zamiast drożdży instant można użyć 10 g drożdży świeżych

13

cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym cukrem

14

mąkę typ 00 - można zastąpić dowolną mąką pszenną jednak można wtedy nieco zwiększyć ilość drożdży

15

kasza kukurydziana (polenta) można zastąpić mąką kukurydzianą

16

suszone pomidory można zastąpić oliwkami, pesto, orzechami, kulkami mozzarelli

Wartości odżywcze

Porcji 3


Ilość na porcję
Kalorie 283
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 0.8g2%
Węglowodany 59.7g20%
Białko 7.9g16%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 łyżeczka drożdży instant
 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 ¾ szklanki letniej wody
 1 ½ szklanki mąki typ 00
 ¼ szklanki kaszy kukurydzianej
 1 płaska łyżeczka soli
 2 łyżki oliwy z oliwek
 5 suszonych pomidorów w zalewie
 kilka liści świeżej bazylii

Przygotowanie

1

 Przygotować zaczyn. Małej miseczce wymieszać letnią wodę, cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut.

2

W misie robota z końcówką haka umieścić mąkę, kaszę kukurydzianą, sól i oliwą z oliwek. Całość wymieszać. Dodać zaczyn.

3

Wyrabiać ciasto przez 10 minut -  do momentu, w którym będzie jednolitej i gładkie. (Jeśli nie masz robota -  tyle samo czasu wyrabiaj ciasto ręcznie).

4

Po tym czasie z ciasta uformować kulę, wyłożyć je do miski oprószonej mąką, przykryć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

5

Grill elektryczny rozgrzać do temperatury maksymalnej. Jego powłoki posmarować oliwą z oliwek.

6

Z ciasta uformować prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. Na wierzch wyłożyć suszone pomidory lekko wciskając je palcem w ciasto.

7

Przełożyć przygotowaną focaccie na grill, domknąć górną pokrywę i grillować 10 minut. Pod koniec (ostatnie 2 minuty ) uchylić i na wierzch wyłożyć świeżę liście bazylii.

Wersja pieczona w piekarniku
8

 Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół. Kratkę do pieczenia ułożyć na środkowym poziomie piekarnika.

9

Na drewnianą deskę wyłożyć papier do pieczenia.  Papier posmarować delikatnie oliwą.

10

Uformować na nim z wyrośniętego ciasta prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. Na wierzch wyłożyć suszone pomidory lekko wciskając je palcem w ciasto. Z wierzchu również całość posmarować oliwą.

11

Energicznym ruchem przesunąć papier wraz z focaccią do rozgrzanego piekarnika. Całość piec 10-15 minut. Podawać posypane świeżą bazylią.

Możliwości:
12

zamiast drożdży instant można użyć 10 g drożdży świeżych

13

cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym cukrem

14

mąkę typ 00 - można zastąpić dowolną mąką pszenną jednak można wtedy nieco zwiększyć ilość drożdży

15

kasza kukurydziana (polenta) można zastąpić mąką kukurydzianą

16

suszone pomidory można zastąpić oliwkami, pesto, orzechami, kulkami mozzarelli

Focaccia z grilla ???

 

(Wyświetlono 4 834 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

8 komentarzy

  1. Patryk 22 marca 2018 o 11:55

    Super ! Bardzo fajna Focaccia na grillu idealnie by smakowało. Świetna sprawa musimy w sezonie sprawdzić ten przepis koniecznie

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2018 o 17:26

      polecam 🙂

      Odpowiedz
  2. A. 16 marca 2018 o 14:39

    Podajesz Kingo wartosc kaloryczną 1 porcji ale nie ma informacji na ile czesci podzielic foccacie. Wprawdzie pieszesz ze calosc to 2-3 porcje ale to spora różnica w ilosci kalorii. Mozesz precyzyjniej?? Nie kazdy liczy kalorie ale sa tacy jak ja którym zależy na tej informacji.

    Odpowiedz
  3. Ramcia 14 marca 2018 o 21:16

    Czym można zastąpić kasz kukurydzianą?

    Odpowiedz
    1. admin 15 marca 2018 o 14:34

      tak

      Odpowiedz
  4. Marta 7 marca 2018 o 09:02

    Nie mogłam doczekać się tego przepisu. Widząc Twoją relację na IG co chwilę zaglądałam na bloga 🙂 Muszę wypróbować 🙂 A zdjęcie jak zawsze rewelacja 🙂

    Odpowiedz
  5. Justyna 6 marca 2018 o 16:55

    Już nie mogłam się doczekać tego przepisu. Super, że dzień wcześniej go podałaś. Zaraz będę próbować??

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.